Home page
Haber Menüsü


Zeugma şimdi de paylaşılamıyor
Zeugma Girişim Grubu’nun iyi niyetle birşeyler yapmaya çalıştığını belirten Kazı Koordinatörü Sertok, “Zeugma için yapılması gerekenler zaten yapıldı” dedi.
Gaziantep
AA
29 Temmuz—  Belkıs Zeugma Kazı Koordinatörü Kemal Sertok, bir alandaki kültürel varlıkların tümünü çıkarmanın bir neslin görevi ve hakkı olmadığını ileri sürdü. Sertok “Binlerce yıldır toprak altında kalan bir eser, çıkarılırken mutlaka tahrip olur. 5 bin yıldır toprağın altında olan bir kerpiç duvarı koruma şansınız yok. Belki bu eserler, gelecekte çok daha iyi koşullarda çıkarılabilir. Teknoloji ve kazı yöntemleri sürekli gelişiyor. Çok iş yapmak, gelecek kuşaklardaki insanlara birşey bırakmamak anlamına gelir” dedi.

   
 
       
    MSNBC News Sarayiçi'nde kazı çalışmaları
MSNBC News Antik kent Şapinuva'da Hitit Müzesi
MSNBC News Satala antik kenti günışığına çıkacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Belkıs Zeugma Kazıları Koordinatörü Kemal Sertok, kültürel varlıkların tamamını çıkarmanın, kesinlikle doğru bir yaklaşım olmayacağını belirterek, “Belkıs Zeugma’dan örnek vermek gerekirse, yapılar bir eğim üzerine oturuyor. Aynı topografyayı yaratmak gerekir. 3 teras üzerine oturan villanın yerinden kaldırılması, pratikte de mümkün değil” dedi.
       “Taş yerinde ağırdır ve güzeldir” diyen Sertok, kültürel varlıkların yıllar sonra da olsa kazılabileceğini, yerinden alıp başka yere taşınarak, bir anlamda tarihin değişimine yol açmanın yanlış bir yaklaşım olacağını savundu. Zeugma’da Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerinin izleri bulunduğunu kaydeden Sertok, “Bunların hangisi taşınacak? 1,5 kilometrelik alan nerede teşhir edilecek? Ayrıca dünyada örnek gösterilen Asuan Projesi’nde dahi yalnız kayaların üzerine oturan mabed taşındı” diye konuştu.
       
ARKEOLOJİ DÜNYASI KARŞI
       Pekçok arkeoloğun, “kültürel varlıkların yerinden kaldırılmasının doğru olmadığı” düşüncesini taşıdığını belirten Sertok, şöyle devam etti:
       “Arkeoloji biliminde çok farklı görüşler var. Arkeoloji dünyasının yüzde 70’e yakını, kültürel varlıkların taşınmasına karşı. Su altında kalsın ya da kalmasın, eserlerin bir yerden bir yere taşınmasına karşı çıkan uzmanlar var. Türkiye’de 50-60 bin dolayındaki antik alanın kaçını tanıyoruz? Birecik Barajı gündeme gelmeseydi, herhalde Zeugma’yı da bu boyutları ile tanımazdık.”
       
YAPILMASI GEREKENLER YAPILDI
       Sertok, Zeugma Girişim Grubu ile ilgili olarak da iyi niyetle birşeyler yapılmak istendiğini, ancak Zeugma konusunda zaten yapılması gerekenlerin yapıldığını söyledi. Sertok, şöyle konuştu:
       “Bu işlere bir süre vermek mümkün değil. Bu nedenle hayretler içinde kaldım. Bu kadar insanın biraraya gelmesi, en azından gelecek için çok önemlidir. Olaya olumlu yönüyle bakıyorum. Ama buraya yönelik çalışmalar programlandı. Zeugma Girişim Grubu’nun buraya yönelik programı nedir? Öngördükleri çalışma ne zaman başlayacak? Ayrıca bizim çalışmalarımıza eleştiri mi var? Bunları bilmiyorum. Buna rağmen bu girişimin çok önemli işler yapabileceğine inanıyorum. Örneğin Gaziantep Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi’nin etrafındaki evlerin de içine katılacağı ve restorasyon sonucu otantik bir ortamda otel, motel ve benzeri projelerin hayata geçirebileceğini düşünüyorum. Hasankeyf kadar önemli olan Birecik Kalesi ya da Tılbaşar kazısının yapılmasına katkı sağlayabilecekleri görüşündeyim. Olaya peşin hükümle karşı çıkmayı doğru bulmuyorum.”
       
“GELECEK KUŞAKLARA HAKSIZLIK”
       Zeugma’nın, arkeolojik çalışmaların sembolü haline geldiğini bildiren Sertok, bir alandaki kültürel varlıkları çıkarmanın, bir neslin görevi ve hakkı olmadığına dikkati çekti. Her kazının, en iyi şartlarda dahi bir tahribata yol açtığını anlatan Sertok, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Kazı olayı, çok ciddi bir iş. Binlerce yıldır toprak altında kalan bir eser, çıkarılırken mutlaka tahrip olur. 5 bin yıldır toprağın altında olan bir kerpiç duvarı koruma şansınız yok. Bu eserler belgelenmeli ve fotoğraflanmalı. Bir alandaki kültürel varlıkların tamamını çıkarmak, gelecek kuşaklara haksızlık anlamına gelir. Belki bu eserler, gelecekte çok daha iyi koşullarda çıkarılabilir. Teknoloji ve kazı yöntemleri sürekli gelişiyor. Çok iş yapmak, gelecek kuşaklardaki insanlara birşey bırakmamak anlamına gelir.Türkiye’nin, Zeugma Girişim Grubu gibi oluşumlara ihtiyacı var. Ancak ısrarla Zeugma üzerinde takılmak, ağaca bakarken ormanı görmemeye neden olur. Spora olduğu gibi arkeolojik çalışmalara da sponsorluk uygulaması geliştirilebilir. Türkiye’de birçok baraj projesi var. Zeugma örneğinden yola çıkılarak oralarda çalışılabilir. Bu grubun, arkeolojik çalışmalara destek ve kaynak olabilecek fon oluşturabileceğini düşünüyorum. Olaya böyle yaklaşılırsa iyi bir başlangıç yapılmış olur.”
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları