Home page
Haber Menüsü


Elektrikte bölgesel tarifeye geçiş
Tarifeler teşvik bazlı olacağından, hedeflenen durumun yakalanması halinde daha fazla kar edilebilecek. Bölgesel tarife uygulamasına geçildiğinde bazı bölgelerde fiyat artışları yaşanacak, bazı bölgelerde ise fiyatlarda düşüş görülecek.
Ankara
AA
15 Şubat— Elektrikte serbest piyasa oluşumuna yönelik faaliyetler çerçevesinde, bölgesel tarifeye geçilmesine ilişkin çalışmalar devam ediyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı arasında yürütülen görüşmeler sonucunda varılan mutabakat sonucunda elektrik dağıtım bölgesinin 13 bölge şeklinde yapılandırılmasında mutabakata varılırken tarifeler henüz netleşmedi.

   
 
       
   
MSNBC News Elektrik borcundan kiracı sorumlu
MSNBC News Elektrikte 'serbest tüketici' tanımı
MSNBC News Ödenmeyen elektrik borçlarına yeni formül
MSNBC News Elektrik tüketimi % 7.5 arttı
MSNBC News Günay: Elektrikte kısa vadede indirim zor
MSNBC News Elektrik piyasasında sözleşmeler yenilenecek
MSNBC News Erdoğan'dan ucuz elektrik vaadi
MSNBC News Elektrikte tek tarife dönemi başlıyor
MSNBC News Elektrik üretimi yüzde 8.1 arttı
MSNBC News Elektrik alım sözleşmeleri sil baştan
MSNBC News Elektrik fiyatları sanayiyi zorluyor
MSNBC News IEA: 2030'da 1.4 milyar kişi elektriksiz kalacak
MSNBC News Elektrik piyasasında serbest dönem başladı
MSNBC News DB: Türkiye elektrikte arz fazlası yaşayacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Elektrik piyasasının oluşturulmasında dönüm noktası olacak 3 Mart’ta serbest tüketici uygulamasına geçilmesiyle birlikte serbest piyasanın ilk oyuncuları devreye girmiş olacak.
       O zamana kadar Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), iletim hattı ücretlerini, Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ürettiği elektriğin satış fiyatlarını, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) de yeniden yapılandırdığı bölgelerdeki elektrik dağıtım ücretlerini belirleyecek.
        Bölgesel tarife uygulamasına geçildiğinde, gerek dağıtım tarifeleri, gerekse perakende satış tarifeleri, kurul tarafından maliyetleri yansıtıp yansıtmadığı temelinde incelenerek onaylanacak.
       Tarifeler teşvik bazlı olacağından, hedeflenen durumun yakalanması veya daha iyi bir konuma ulaşılması halinde daha fazla kar edilebilecek, aksi durumda ise zarar edilecek. Bu durum piyasada rekabetin gelişmesiyle tüketici bilincinin artmasına da katkı sağlayacak.
       Bölgesel tarife uygulamasına geçildiğinde bazı bölgelerde fiyat artışları yaşanacak, bazı bölgelerde ise fiyatlarda düşüş görülecek. Bu durum sistemde mevcut olan ancak hesaplar bazında şeffaflık içermeyen gerçek maliyetlerin ortaya çıkmasına sebep olacağından çözüm sürecini hızlandıracak.
        İlk başlarda bazı bölgelerde yaşanan sıkıntılar ise Enerji Piyasası Düzenleme Kanunu’nda yer alan hükümler çerçevesinde hükümetin uygulamaya koyacağı destekleme araçları ile giderilecek. TEİAŞ, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ) ve TEDAŞ lisans işlemleri halen devam ederken, bu kuruluşların tarifeleri, lisanslarının verilmesiyle birlikte incelenerek onaylanacak.
       Bunun yanı sıra doğalgaz alım fiyatları, garantili üretimler, verimli işletmecilik yapılamayan kamu üretimleri ile tarifelerde yer alan piyasa dışı unsurlar elektrik fiyatlarının yüksek olması üzerinede etkili oluyor.
       Piyasa dışı unsurların Bakanlar Kurulu kararı ile kaldırılması sonucunda fiyatlarda yüzde 7 ile 10 arasında bir indirime gidilebilecek. Ayrıca alım garantili üretimler kapsamındaki yap işlet (Yİ) ve yap işlet devret (YİD) sözleşmeleri için de müzakereler sürüyor.
       Müzakereye açık bir arz fazlasının oluşturulması ve bunun rekabet ortamında işlem görmesi, elektrik fiyatlarında sürdürülebilir bir ucuzlamanın gerçekleştirilebilmesinin ön şartı olduğundan, zaman içinde fiyatların daha da aşağılara inmesi bekleniyor.
       Öte yandan mevcut üretim kompozisyonunda doğalgaz yakıtlı üretimlerin ağırlıklı olması ve doğalgaz satış fiyatlarının döviz kurunun yanı sıra petrol fiyatlarıyla da ilişkili olması, elektrik fiyatlarının dış etkenlere oldukça bağımlı olmasına yolaçıyor.
       Dolayısıyla yapılmayan zamlar da dikkate alındığında, gözle görülmeyen, ancak reel olarak gerçekleşen bir ucuzlama dikkat çekmezken, petrol fiyatlarının normal düzeyine inmesiyle bu daha bariz ortaya çıkacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları