Home page
Haber Menüsü


Mumcu soruşturması 10. yılında
 
Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu suikastına ilişkin soruşturma ve yargılama sürecinde 10 yıl geride kalırken, suikast konusundaki tartışmalar bitmedi.  

 
Ankara
AA
24 Ocak —  Yargıtay, Mumcu suikastının da aydınlatılmasını kapsayan “Umut Operasyonu” davasında, 2 sanık hakkındaki idam cezalarını müebbet ağır hapis cezasına çevirerek onarken, 8 sanık hakkındaki 3 yıl 9 ay ile 12 yıl 6 ay arasında değişen ağır hapis cezalarını da yerinde buldu. Ankara 2 No’lu DGM, Yargıtay’ın 8 sanık yönünden bozduğu dosyayı, 3 Şubat Pazartesi günü yeniden ele alacak.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Mumcu’ya 24 Ocak 1993’te yapılan suikastten sonra, Ankara DGM olaya el koydu. Suikastten sonra olay yerine giden dönemin Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcısı Nusret Demiral, ilk incelemenin ardından soruşturma görevini dönemin Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Albay Ülkü Coşkun’a verdi. Coşkun, yedek hakimliğe atanınca, Savcı Tevfik Hancılar görevlendirildi.
       Hancılar’dan sonra soruşturmayı yürütme görevi verilen Savcı Kemal Ayhan, evinde geçirdiği kalp krizi sonucunda yaşamını yitirdi. Soruşturmada, en son Savcı Hamza Keleş’e görev verildi.
       
SÜRPRİZ TANIK, SANIK OLDU
       Mumcu suikastı soruşturmasını, Coşkun’un yürüttüğü sırada, Ayhan Aydın isimli sürpriz bir tanık ortaya çıktı. Coşkun’un tanık sıfatıyla ifadesini aldığı Aydın, kendisini sanık sandalyesinde buldu. Aydın, hakkında “yalancı tanıklık” suçundan Ankara 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada beraat etti.
       Soruşturmada ilk “sürpriz gelişme”, olaydan 6 yıl sonra, Savcı Hamza Keleş’in, 11 Aralık 1998’de “asli ve maddi faillerin araştırmasına” devam ettiği ana dosyadan ayırarak “Mumcu’nun tasarlanarak öldürülmesine iştirak ettiği ve bu amaçla oluşturulan çetenin üyesi olduğu” gerekçesiyle Abdullah Argun Çetin hakkında idam istemiyle dava açmasıyla ortaya çıktı.
       
TARTIŞMA 1 YIL SÜRDÜ
       Ankara 1 No’lu DGM’de 7 Ocak 1999 günü yargılanmaya başlanan Çetin’in “akıllı olup olmadığının” araştırılması 1 yıl sürdü. Mahkeme, Çetin’i önce Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne, daha sonra İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na “akli dengesinin yerinde olup olmadığının” tespiti için sevk etti.
       Mahkemeye gönderilen her iki raporda da, sanığın “suç tarihinde ve halen, ceza ehliyetini etkileyecek herhangi bir akıl hastalığı veya akıl zayıflığı olmadığı, ceza ehliyetinin tam olduğu” belirtildi. Bomba uzmanlarınca hazırlanan raporlarda ise “sanığın, bomba konusunda herhangi bir eğitim almadığı, hatta hayatında hiç bomba veya patlayıcı madde görmediği” görüşüne yer verildi.
       
“UMUT OPERASYONU” DAVASI
       Çetin’in yargılandığı davada “somut” gelişmeler ortaya çıkmazken, DGM Savcısı Keleş, İstanbul’da Hizbullah’ın İlim Grubu’na yönelik 17 Ocak 2000 tarihinde düzenlenen operasyonda elde edilen CD ve disketlerdeki bilgiler üzerine, Mumcu suikastının faillerini yakalamak amacıyla 21 Şubat 2000 tarihinde başlanan “Umut Operasyonu” soruşturması sonunda, 11 Temmuz 2000 tarihinde, 9’u idam olmak üzere 17 sanık hakkında dava açtı.
       Mumcu suikastının faillerini yakalamak amacıyla başlatılan, daha sonra ortaya çıkan bağlantılar üzerine Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok’un öldürülmesi gibi 22 olayı kapsayan “Umut Operasyonu”na ilişkin hazırlanan iddianamede, Mumcu’nun aracına konulan bombanın Ferhan Özmen tarafından yapıldığı öne sürüldü.
       İddianamede, bombada 2 kilo 300 gram kadar C-4 patlayıcı bulunduğu, elektrikli fünye ateşlemeli, bubi kısmında plastik mandal olan güç kaynağı olarak pilin kullanıldığı ve kurulma sisteminin misina ile mıknatısa bağlanan bir düzenek olduğu kaydedildi. İddianamede, bombanın, Necdet Yüksel’in gözcülüğünde Oğuz Demir tarafından otomobile yerleştirildiği öne sürüldü.
       Umut davası, Ankara 2 No’lu DGM’de 14 Ağustos 2000 Pazartesi günü başladı. Abdullah Argun Çetin’in Ankara 1 No’lu DGM’de yargılandığı dava dosyasının da aralarında bulunduğu bazı dava dosyaların birleştirilmesiyle sanık sayısı 24’e çıkan “Umut Operasyonu” davası, 7 Ocak 2002 tarihinde, yaklaşık 17 ay sonra 20. duruşmada sonuçlandı.
       
DGM KARARI
       2 No’lu DGM, Ferhan Özmen, Necdet Yüksel ve Rüştü Aytufan’ı, “mevcut anayasal düzeni silah zoruyla yıkıp, yerine din kurallarına dayalı devlet kurmak için oluşturulan silahlı çeteye üye olup, anayasal düzeni değiştirmeye cebren teşebbüs ettikleri” gerekçesiyle, TCK’nın 146/1. maddesine göre idam cezasına çarptırdı.
       Mahkeme, Abdullah Argun Çetin’in, “Uğur Mumcu’nun taammüden öldürülmesi olayına fer’i fail olarak iştirak etmek suçunu işlemediği” gerekçesiyle beraatine karar verirken, “cürüm işlemek için oluşturulan teşekküle üye olma” suçundan dosyasını Nöbetçi Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
       2 No’lu DGM, 1 sanık hakkındaki davayı erteledi, 4 sanığın beraatine karar verdi, 15 sanığı da 3 yıl 9 ay ile 18 yıl 9 ay arasında değişen ağır hapis cezalarına mahkum etti.
       
YARGITAY’IN KARARI
       Yargıtay 9. Ceza Dairesi, temyiz istemlerine ilişkin kararını 13 Kasım 2002 tarihinde açıkladı. Yargıtay, idam cezasına çarptırılan Necdet Yüksel ve Rüştü Aytufan’ın cezasını, 4471 sayılı Yasa uyarınca müebbet ağır hapis cezasına dönüştürerek onadı.
       İdam cezasına çarptırılan Ferhan Özmen’in de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını eksik soruşturma gerekçesiyle bozan yüksek mahkeme, 8 sanık hakkındaki 3 yıl 9 ay ile 12 yıl 6 ay arasında değişen ağır hapis cezalarını da yerinde buldu.
       Ankara 2 No’lu DGM, cezaları bozulan sanıklar yönünden dosyayı, 3 Şubat Pazartesi günü yeniden ele alacak.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları