Home page
Haber Menüsü


Hükümet konut atağı başlatıyor
TOKİ, arsa geliştirmek ve konut üretimini desteklemek için, 19 ilde “ön tespit çalışması” başlattı. “Düşük peşinat, kira öder gibi taksit ve uzun vadeli konut satış modeli”ni kapsayan projeler uygulanacak.
Ankara
AA
20 Ocak— Hükümetin seçim programında ve Acil Eylem Planı’nda öngördüğü “konut atağı” başlıyor. Hükümetin “yerel yönetimlerle işbirliği yapılarak, gecekondulaşmanın önlenmesi ve mevcut gecekondu alanlarının iyileştirilmesi, dar gelirlilerin kira öder gibi kısa sürede ev sahibi olmalarının sağlanması” hedefine uygun olarak, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından bir ön tespit çalışması başlatıldı.

   
 
       
   
MSNBC News TOKİ, 122 trilyonluk konut sattı
MSNBC News Konut kredilerinde kolaylık
MSNBC News Türkiye nitelikli konut fakiri
MSNBC News Emlakbank konutlarına ilgi büyük
MSNBC News Toplu konutlara kredi yolu açıldı
MSNBC News TOKİ krizde 663 konut sattı
MSNBC News TOKİ, konutta Oyakbank'la anlaştı
MSNBC News 500 bin adet konut açığı var
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tespit çalışmalarında, konut açığı saptanan 19 il öncelikli olarak belirlendi. Bu illerdeki dar gelirli aileleri konut sahibi yapmak amacıyla, “düşük peşinat, kira öder gibi taksit ve uzun vadeli konut satış modeli”ni kapsayan projeler uygulanacak.
       
ÖNCELİK DAR GELİRLİYE
       TOKİ, uygulamalar için 2003 yılı bütçesine 1.1 katrilyon lira ödenek talep etti. Proje uygulamalarında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin konut şirketi KİPTAŞ’ın projelerinden de yararlanılacak.
       Edinilen bilgiye göre, hükümetin “konut atağı” için öncelikli iller olarak, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Ardahan, Bilecik, Bitlis, Düzce, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kırıkkale, Mardin, Muş, Sakarya, Şanlıurfa, Şırnak ve Van belirlendi. Bu illerdeki dar gelirli vatandaşların konut sahibi olması için projeler uygulanacak.
       Söz konusu öncelikli iller, Konut Müsteşarlığı’nca yaptırılan “2000-2010 Konut İhtiyaç Araştırması”na göre belirlendi. Araştırmaya göre, bu illerdeki mevcut ruhsatlı konut açığı, 2010 yılına kadar artacak.
       Önceki hükümet döneminde “devletin artık konut yapmayacağı” anlayışı benimsenmişken, AK Parti hükümeti, dar gelirli vatandaşlar için, “anahtar teslimi” konut yapmak üzere ihaleye çıkacak. Büyüklüğü, 67-120 metrekare arasında olacak sosyal konutlar, dar gelirli ailelere, çok düşük karla ya da maliyetine satılacak.
        Konutu olmayan, TOKİ tarafından belirlenecek “ödeyebilme gücüne” sahip aileler, konutlardan almak için başvuracak. Başvurunun çok olması halinde kura ile hak sahipleri belirlenecek.
       
TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI
       TOKİ, il, ilçe ve nüfusu 20 binin üzerindeki beldelerin mevcut arsa ve konut durumuna yönelik bilgilerin toplanması amacıyla, Konut Müsteşarlığı’na bağlanan Arsa Ofisi’nden bir, TOKİ’den 2 teknik elemanın katılımı ile 3’er kişilik 9 ekip oluşturdu. Bu ekipler, bu haftadan itibaren öncelikli illere giderek, arsa ve konut stoğu konusunda tespitlerde bulunacak.
       Gerçekleştirilecek projeler, bölge ihtiyaçlarına, hane halklarının niteliğine ve seçilen alanın özelliklerine göre planlanacak. Modern hayatın gerektirdiği çevre düzeni ile birlikte ticaret, eğitim, sağlık, kültür vb. sosyal ve teknik altyapısı tamamlanmış, doğal ve kültürel değerlerin korunduğu örnek yaşam alanları oluşturulacak.
       Çalışmalar konusunda valiliklerin ve yerel yönetimlerin desteğinin sağlanması amacıyla, söz konusu öncelikli illerin valiliklerine de geçen hafta bir yazı gönderildi.
       Konut uygulamaları sırasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin konut şirketi KİPTAŞ’ın projelerinden de yararlanılacak. Yetkililer, böylece ayrıca müelliflik bedeli ödenmesinin gerekmeyeceğine dikkati çektiler.
       
1.1 KATRİLYON ÖDENEK İSTENDİ
       Konut atağının gerçekleştirilmesi için, TOKİ, 2003 yılı bütçesine 1.1 katrilyon lira ödenek konulmasını talep etti. Yetkililer, projeler için bütçeden kaynak talep edilmesinin yanı sıra, TOKİ’nin stoğundaki konutların satışından ve daha önce kullanılan kredilerin geri dönüşünden de önemli miktarda gelir beklendiğini vurguladılar.
       TOKİ ayrıca, özellikle İstanbul’da bulunan arsa stoğunda, rant getirici projeler uygulayarak ve lüks konutlar yaparak gelir elde etmeyi planlıyor. Bu konuda çalışmaların da sürdüğü bildiriliyor. Yetkililer, söz konusu gelir olanakları nedeniyle, bütçeden istenilen tutarda kaynak alınmasa bile, projelere başlanmasının mümkün olduğunu vurguladılar.
       TOKİ, dar gelirliler için uygulayacağı konut projelerinin yanında, kooperatiflerin ve yerel yönetimlerin projelerini de destekleyerek, Türkiye’deki “nitelikli konut” sorununun çözümünü öngörüyor.
       Yetkililer, “yastık altındaki paranın” konut sektörüne yönlendirilmesi için uygun finansman modelleri üzerinde çalışıldığını da kaydettiler.
       Bu arada konut sektöründeki sorunun çözümü amacıyla, TOKİ yeniden yapılandırılacak. Hükümetin programında yer alan “şehircilik bakanlığı” kurulması hedefine uygun olarak, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bünyesindeki afet konutları, göçmen konutları ve konut araştırmaları ile ilgili birimler ile TOKİ arasında koordinasyon sağlanacak.
       
ATAMA SORUNU
       Diğer taraftan, TOKİ Başkanlığı’nda atama sorunu devam ediyor. Bayındırlık ve İskan Bakanı’nın isteği üzerine İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin konutla ilgili şirketlerinde genel müdürlük görevi yapan Erdoğan Bayraktar’ın TOKİ başkan yardımcılığı görevine getirilmesi üzerine, TOKİ Başkanı Tuna Turagay, geçen yıl Aralık ayında izne ayrılmıştı.
       Turagay’ın Gümrük Müsteşarlığı’nda müsteşar yardımcılığı görevine getirilmesi beklenirken, halen vekaleten TOKİ Başkanlığı’nı yürüten Erdoğan Bayraktar’ın da başkanlığa atanmasının planlandığı öğrenildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları