Home page
Haber Menüsü


2003’te zorunludan 1.1 katrilyon lira anapara ödenecek
Devlet Bakanı Babacan’ın Bakanlar Kurulu’na sunduğu taslağa göre,çalışanlara 2003 Temmuz’unda, zorunlu tasarruf ana parası olarak, 2002 şubatında verilen nema ile aynı miktarda ödeme yapılacak.
Ankara
CNBC-E
30 Aralık— Çalışanlara 2003 Temmuz’unda, zorunlu tasarruf ana parası olarak, 2002 şubatında verilen nema ile aynı miktarda ödeme yapılacak. Hazine’den alınan bilgilere göre, 2003 temmuzunda 1. 1 katrliyon lira anapara ödenecek. 2002 Şubat’ın da da çalışanlara 1. 1 katrilyon liralık nema ödenmişti.

   
 
       
   
MSNBC News Hak-İş: Devletin saygınlığına uymaz
MSNBC News KESK: Nemalar bir defada ödenmeli
MSNBC News Nema ödemesinde takvim netleşti
MSNBC News Coşkun: Nemalarla ilgili düzenleme 28 Aralık'a kadar tamam
MSNBC News Nemalar 3-5 yılda ödenecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devlet Bakanı Ali Babacan’ın Bakanlar Kurulu’na sunduğu Tasarrufu Teşvik Hesabının Tasfiyesini Öngören Taslağa göre, bugüne kadar biriken zorunlu tasarruf kesintilerinin ana para ve nemaları 5 yıla yayılan bir takvim üzerinden ödenecek.
       Taslak şu anda yaklaşık 9 katrilyon 320 trilyon lira düzeyinde olan anapara ve nema toplamının 2003 temmuz ayında anaparası, 2004 - 2007 yıllarını kapsayan dört yıllık döneminde de nemalarının çalışanlara ödenmesini öngörüyor.
       
1.1 KATRİLYON ÖDEME
       Hazine’nin hesaplarına göre, 1988 yılından bu yana toplam 1.6 katrilyon liralık anapara toplandı. Ancak emeklilere verilenler ile diğer kesintilrden sonra şu anda kalan anapara toplamı 1.1 katrilyon lira. Yani tasarı yasalaşırsa, 2003 Temmuz’unda çalışanlara toplam 1.1 katrilyon liralık ödeme yapılacak.
       2002 Şubat ayında da çalışanlara toplam 1. 1 katrilyon liralık nema ödenmişti. Bu hesaba göre, çalışanlara 2003 Temmuz’unda 2002 Şubat’ında aldıkları miktarda bir ödeme yapılacak.
       Geri kalan yaklaşık 8.2 katrilyon liralık nema 2004 - 2007 tarihlerinde dönt eşit taksite bölünerek ödenecek. Kalan bu toplam nema miktarı gerçekleşen tüketici fiyatları enflasyonuna göre nemalandırılacak.
       Bundan önceki toplam miktar daha önce döviz ve hazine bonosu faizi üzerinden nemalandırılmıştı.
       
Çalışanlar nemaları nakden istiyor

       
OYAN: MAHKEME’DEN ÖDENEBİLİR
       CHP Grup Başkanvekili Oğuz Oyan, zorunlu tasarrufla ilgili olarak Hazine’nin hazırladığı planın Anayasa Mahkemesi’nden dönebileceğini söyledi.
       Canlı yayında CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Oyan, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği 6 ve 15 yılda sistemden çıkışı düzenleyen maddedeki boşluk nedeniyle mahkemeye yapılacak başvuruların olumlu sonuçlanabileceğini söyledi.
       Oyan, iptal edilen maddeye göre kesintinin başladığı tarihten bu yana 15 yılını dolduranların anapara ve nemalarının beşte üçünü alma hakkı bulunduğunu hatırlattı.
       Oğuz Oyan, kesintinin başladığı tarihten bu yana 15 yılın 1 Nisan 2003’te dolacağına işaret ederek, “Bu tarihe kadar gerekli düzenleme yapılmazsa ya da Cumhurbaşkanı bu noktada hak sahiplerine dönük olarak yasal onay sürelerini kullanırsa, açılan davalar olumlu sonuç verebilir” diye konuştu.
       Hazine’nin Şubat ayında nema ödemesi yapmayarak Niyet Mektubu’ndaki taahhütlere bağlı kaldığını belirten Oyan, şöyle konuştu:
       “Hazine’nin ikinci bir hesabı var, hem tasfiye planı hem de yükü asgariye inidrmek. Tasfiye Planı Niyet Mektubu’nda vardı. Bundan sapma yok. Şubat yerine Temmuz 2003’te ödeme olacak. İkinci olarak anapara ödemesi sözkonusu olacak. Enflasyon aşınmasının da etkisini unutmamak gerekiyor. Bu yıl nema ödemesi olsa 1.5 katrilyonu aşan bir rakamın ödenmesi gerekiyordu. Hak sahipleri aleyhine bir durum sözkonusu. Enflasyonun etkisi yaklaşık yüzde 40. İzleyen yıllar için de çok olumlu değil. Tasfiye Planı’nda dört eşit taksitte ödenmesi sözkonusu olacak. Anaparaya ya yeni nema ödenmeyecek ya da enflasyon denecek. Beşinci madde her türlü menkul kıymetlere yatırılarak nemalandırılır. TÜFE’ye endekslemek yatırım aracına girmiyor. Anayasa Mahkemesi’nden geri dönebilir.
       
KAMU -SEN’DEN TEPKİ
       Hükümetin, Zorunlu Tasarruf Fonu’nda biriken paraların ödenmesi için açıkladığı yeni plana kamu çalışanları tepki gösterdi.
       Türkiye Kamu-Sen üyesi memurlar, Hazine Müsteşarlığı önünde protesto gösterisi düzenleyerek fondaki paranın bir defada ödenmesini istedi.
       Kamu -Sen yöneticileri aksam saatlerinde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ile görüştü.
       Devlet Bakanı Ali Babacan ile Hazine Müsteşarlığı’nda yaptıkları görüşmeden sonra basın açıklaması yapan Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, Devlet Bakanı Babacan’a sendika üyelerinin zorunlu tasarruf fonunda biriken paraların ödenmesi ve nemalarla ilgili taleplerini ilettiklerini söyledi.
       Akyıldız ancak görüşmeden olumlu izlenimlerle ayrılmadıklarını belirtti. Akyıldız, Bakan Babacan’a nemaların ana para karşısında eriyeceğini bu nedenle şubat ayında nema ödemelerinin yapılması gerektiğini söyledi.
       Akyıldız’ın verdiği bilgiye göre, Devlet Bakanı Ali Babacan bunun mümkün olmadığını sendika yöneticilerine iletti.
       Krizin en yoğun olduğu dönemlerde bile nema ödemelerinin yapıldığını söyleyen Akyıldız, bakanın kendilerine nemaların TÜFE’ye bağlı olarak korunacağını söylediğini ifade etti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları