Home page
Haber Menüsü


Turizm, kimya ve tekstil sektörleri Irak savaşından kaygılı
Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Tavit Köletavitoğlu, ABD Başkanı Bush’a ikinci bir mektup yazdı. Kimya Sanayicileri Derneği, NAFTA türevi hammadde girdilerinde stok önerdi.
İstanbul
AA
25 Aralık— Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Tavit Köletavitoğlu, ABD Başkanı Bush’a bu hafta ikinci bir mektup göndererek, Irak’ta savaş olması durumunda Türkiye’nin riskli ülkeler kategorisine koymamalarını isteyeceklerini bildirdi.

   
 
       
   
MSNBC News Aygün: Türkiye, Irak konusunda tüccar gibi davranmalı
MSNBC News Petrol fiyatlarını, operasyonun süresi belirleyecek
MSNBC News Petrol son 2 yılın en yükseğinde
MSNBC News Irak gerginliği petrolü yukarı çekiyor
MSNBC News Altın, Irak sayesinde rekor kırdı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Köletavitoğlu, Sektörel Dernekler Platformu’nun iki yıllık faaliyetlerini değerlendirmek üzere TÜSİAD’da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, savaşın, barış sektörü olan turizmi vuracağına işaret ederek, kaygılarının en üst seviyede olduğunu söyledi.
       Savaşın kalıcı etkileri olduğunu işaret eden Köletavitoğlu, 6.5 ay süren Körfez Savaşı sırasında Türkiye’ye gelen turist sayısının yüzde 20 ve döviz gelirinin yüzde 35 azaldığını, fiyatların yüzde 50-60 oranında aşağı çekildiğini kaydetti. Köletavitoğlu, “Bunun etkisi yıllar içinde telafi edilemedi. 1991-2002 yılları arasında Türk turizmi birikimli olarak 45 milyar dolar kaybetti” dedi.
       ABD Başkanı Bush’a 1 ay önce bir mektup yazdıklarını açıklayan Tavit Köletavitoğlu, şunları kaydetti:
       “Mektubumuzda, Türk turizminin zararının 45 milyar dolar civarında olduğunu, kalıcı etkilerin hesaplanması gerektiğini, dolayısıyla yeni bir karar verilirken bunların gözetilmesi gerektiğini belirttik. Bu hafta Başkan Bush’a ikinci bir mektup göndereceğiz. Savaş olması durumunda, Türkiye’nin riskli ülkeler kategorisine koymamalarını isteyeceğiz.”
       Köletavitoğlu, bu yıl sonunda 12.5 milyon turist ve 10.5 milyar dolarlık gelir beklediğini sözlerine ekledi.
       
KİMYA SANAYİCİLERİNE STOK ÖNERİSİ
       Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Timur Erk de, savaş olması durumunda ham petrolün fiyatının 35 dolara yükseleceğini, bunun da birçok sektöre girdi sağlayan kimya sektörünü olumsuz etkileyeceğini kaydetti.
       Kimya sektörünün 7 milyar dolarlık yıllık ithal girdisi olduğuna dikkat çeken Erk, Körfez Savaşı sırasında ithal girdi fiyatlarında yüzde 20-21 oranında artış yaşandığını aynı şeyin şimdide olabileceğini söyledi.
       Sonuçta nafta ürünleri hammadde fiyatlarının yükseleceğine işaret eden Erk, “Kimya sanayicilerine nafta türevleri olan hammadde girdilerini stoklamalarını, şimdi düşük fiyattan almalarını önerdik” dedi.
       
“SİPARİŞLER AZALABİLİR”
       
Sektörel Dernekler Platformu İcra Kurulu Başkanı Güngör Keşçi de, Irak’ta bir savaşın Türk sanayini olumsuz etkileyeceğini vurguladı.
       Gerek Irak, gerekse diğer komşu ülkelerle artmaya başlayan ticaretin savaş olması durumunda kesilmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Keşçi, Avrupa ve ABD’deki müşterilerinin alım yetkililerinin Türkiye’ye gelmesinde önemli kısıtlamalar olabileceğini, siparişlerin azalabileceğini kaydetti.
       Uluslararası pazarda yer etmenin kolay olmadığını ifade eden Keşçi, savaş nedeniyle uluslararası piyasalarda ilişkilerin zayıflaması ve satışların düşmesinden sonra, eski pazar paylarını kazanmanın daha çok zaman ve çaba gerektireceğinin altını çizdi.
       Ekonominin kalkınması yolunun sadece sanayicinin ve işadamının çabasından geçmediğini, hükümetlerin bunun altyapısını hazırlaması gerektiğini belirten Keşçi, şöyle konuştu:
       “Yeni hükümete düşen bazı görevler var. Yeni hükümetin gelmeden önce ve geldikten sonra vaad ettiği bazı konular var. Yatırım ortamının iyileştirilmesi, işadamının önünün açılması var. Bunlar, hala düzelmiş değil. Gereksiz, karmaşık bazı vergilerin işdünyasının sırtından alınması sözü var. Türkiye’nin gündemi her şeyden önce ekonomi olmalı.”
       Yatırımcıyı, ihracatçıyı engelleyen formaliteler bulunduğuna işaret eden Keşçi, “Artık komediye dönüşen 250 küsur tane imzanın ortadan kaldırılarak, yatırım yapmak isteyen insanların yatırım yapabilmesine, istihdam yaratmak isteyen insanların istihdam yaratmasına imkan vermek için hükümetin bir an önce verdiği sözleri yerine getirmesi gerekiyor” diye konuştu.
       Yeni yıldan itibaren televizyonda bir dizi program yaparak, sektörlerin sorunlarını ve geleceği ilişkin projelerini anlatacaklarını bildiren Keşçi, önümüzdeki Pazartesi günü Maliye Bakanı’nı ziyaret ederek, vergi oranlarının düşürülmesi, KDV iadelerinin ödenmesi, Mali Milat konusundaki görüşlerini aktaracaklarını duyurdu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları