Home page
Haber Menüsü



Emine Uşaklıgil
 
TÜSİAD AB’ye göre yeniden yapılanıyor
TÜSİAD’ın dış ilişkilerinden sorumlu Aldo Kaslowski, uzmanlık alanlarını derinleştirmek isteyen TÜSİAD’ın yapılanma modelini yenilediğini, modelin “iskeletinin” bu ay sonunda kesinleşeceğini söyledi.
İstanbul
NTV-MSNBC
    14 Temmuz—  ANAP Başkanı Mesut Yılmaz’ın, hükümete Avrupa Birliği’den sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak girmesi ve geniş yetkilerle donatılması, Türkiye’nin AB konsundaki ciddiyetine dair önemli bir işaret. AB’nin genişlemeden sorumlu Komisyon üyesi Günter Verheugen’ın Türkiye ziyareti ardından, AB, Katılım Ortaklığı ve İlerleme raporlarını hazırlayacak, Türkiye ise Ulusal Rapor çalışmasını hızlandıracak.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Böylece, devlet, AB konusundaki örgütlenme modelini etkinleştirdi ve bir topyekun AB seferberliği ilan edeceği işaretini verdi. Türkiye’nin tam adaylık statüsünü kazanmasından sonra AB’ye dönük yeniden yapılanma ihtiyacını gözden geçiren TÜSİAD da, yeni örgütlenme modelini biçimlendirdi ve uygulamaya geçirmek üzere.
       
AB; HIZLA DEVAM
       TÜSİAD’ın dış ilişkilerinden sorumlu Aldo Kaslowski, TÜSİAD’ın Avrupa’ya dönük yeniden yapılanma süreci konusunda ilginç bilgiler aktarıyor. Aldo Kaslowski , Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini yıllardır omuzlayanların arasında bulunuyor. Türkiye’nin adaylığını tescil eden Aralık 1999 Helsinki Zirvesinden sonra, TÜSİAD’ın, kendi Avrupa misyonunun bitip bitmediğini enine boyuna tartıştığını anlatıyor.
       Bugüne kadar TÜSİAD’ın üstlendiği rolünü devralacak pek kimse görünmediği gibi, işin öneminin azalmadığı, aksine artığı görüşü ağırlık kazanmış. Böylece, “hızla devam” kararı alınmış. Bu arada, gündemin yakından takip edilmesi, ihtiyaca göre hareket edilmesi ve daha “seçici” yaklaşılması kararı alınmış.
       
HONG KONG USULU ELBİSE GEREKLİ
       Türkiye’nin AB ile müzakere sürecini başlatabilmesi için gerekenlere gelince, Aldo Bey şu örneği veriyor: “AB, bize, müzakereleri başlatmak ve üye olmak için, giymeniz gereken elbiseyi gösteriyor.
       Ama dikiş tarzı konusundaki kararı bize bırakıyor. Hong Kong terzisi örneği, bunu büyük bir hızla dikebiliriz. Ya da çok prova gerektiren, yavaş ve bir yöntemi tercih edebiliriz. Seçim, kendi seçimimiz” diyor.
       Aldo Bey’e göre, Türkiye’nin hedefi kesinlikle AB üyeliğini hızla gerçekleştirmek olmalı. Bir uyarı da yapıyor: “Türkiye’den yana olumlu bir dalga varken hızla ilerlemek gerekiyor. Önümüzdeki 5 yıl içersinde AB’nin lider ülkelerinde seçimlerin yapılıp yöneticiler ve yaklaşımlar değişebilir. Ayrıca, AB’nın bünyesinde genişlemeye karşı bir rahatsızlığın varlığı da unutulmamalı” diyor.
       
TÜSİAD UZMANLAŞIYOR
       Dört yıl önce “hedefe göre yönetme” anlayışı doğrultusunda çeşitli komisyonlar kuran TÜSİAD şimdi yapılanma modelini yeniliyor. Son retuşları yapılan yeni örgütlenmeye göre, dış ilişkiler ve parlamento komisyonları başkanları yeni kurulacak bir ortak komitenin eşbaşkanlığını yürütücekler.
       TÜSİAD bünyesinde faaliyet gösteren 7 komisyon ortak komitede temsil edilecek. Komiteye bağlı 10 adet alt grup oluşturulacak ve her alt grubun kendine bağlı ortalama 5 çalışma grubu olacak.
       Yeniden yapılanmanın amacı, uzmanlık alanlarını derinleştirmek. Üyelerden ortalama üçer uzmanı yeniden yapılanmaya ortak edecek olan TÜSİAD, bazen de Türkiye içi ve yurt dışından da uzmanlara başvurmak niyetinde.
       Aldo Bey’in verdiği bilgiye göre, yeniden yapılanma modelinin “iskeleti” bu ay sonunda kesinleşecek ve yeni sistem sonbaharda uygulamaya konacak.
       
ÜÇÜNCÜ ÜLKELERİN ÖNEMİ
       TÜSİAD’ın üyesi olduğu Avrupa İşveren Konfederasyonların Konfederasyonu UNICE’nin bünyesinde en büyük çalışma grubunun “Atlantik ötesi” grubudur. Buna da dikkat çeken Aldo Bey, Türkiye’nin başta Amerika olmak üzere, Avrupa Birliği’nin üçüncü ülkelerle ilişkilerini çok yakından takip etmek zorunda olduğunu özellikle vurguluyor.
       “Gümrük Birliği nedeniyle, Türkiye’nin çıkarı, AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı anlaşmaları çok büyük bir hızla devreye sokmaktır. İlk başlarda kim öne geçerse çok daha yüksek bir şans sahibi olacaktır. Oysa gecikiyoruz” diyor.
       Hükümet tarafından tasarlanan yapısı ile, Ekonomik Sosyal Konsey TÜSİAD’ın da eleştirilerini çekiyor.
       Aldo Bey: “Sosyal ve ekonomik sorunlar ve konularda tarafların kendi aralarında bir görüş birliğine varmaları çok önemlidir. Diğer ülkelerde yarım asırdır uygulanan bir sistemi uygulamaya koymalıyız. Oysa hükümetin tasarısına göre, bağımsız olmak şöyle dursun, Ekonomik Sosyal Konsey neredeyse tümüyle devletin kendisi” diyor.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil
MSNBC News Atilla Yeşilada
MSNBC News Celal Pir
MSNBC News Bayram Başaran
MSNBC News Oğuz Büktel
MSNBC News Mahmut Kaya
MSNBC News Murat Yeşildere
MSNBC News Yarkın Cebeci
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları