Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 18:12 TS 13 Tem., 2000
Barajlarda alarm, enerji krizi kapıda
Karakaya, Keban ve Atatürk barajlarındaki su seviyesi, geçen yılın 5-10 metre altında. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, önlem arayışında. Alınacak önlemler yetersiz kalırsa, düzenli elektrik kesintileri gündeme gelecek.
Ankara
AA
12 Temmuz — Keban, Karakaya ve Atatürk barajlarında, enerji üretimine dönük su seviyesinin kritik noktada olduğu bildirilirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji sıkıntısı yaşanmaması için ilave tedbirler almaya çalışıyor. Alınacak tedbirler arasında, “daha fazla enerji ithali, daha çok doğalgaz kullanımı ve yüzer-gezer santrallerin artırılması” yer alırken, tedbirlerin yeterli olmaması halinde düzenli elektrik kesintilerinin gündeme gelebileceği belirtildi. Adapazarı’na su sağlayan Sapanca gölünde de su seviyesi tehlikeli boyutta.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Doğan Altınbilek, bu yıl yeterli su gelmemesi nedeniyle barajlardaki su seviyesinin kritik noktada olduğunu söyledi.
       Geçtiğimiz kış mevsiminde de barajlardan çok fazla üretim yapıldığını hatırlatan Altınbilek, halen, Keban ve Atatürk Barajlarının geçen yıla göre 5’er metre, Karakaya Barajı’nın ise 10 metre daha düşük olduğunu bildirdi. Altınbilek şunları söyledi:
       “Bu durumda, barajlarımız geçen yılki kadar elektrik üretemeyecek. Zaten geçtiğimiz Ekim ayından Mart’a kadar olan dönemde, bu barajlar termik santrallerdeki yetersizlik nedeniyle 2,7 milyar kilovatsaat fazla elektrik üretti. O yüzden hem geçen yıl fazla su üretti, hem bu yıl yeterli su gelmedi. 20 yılın en kurak üçüncü yılındayız. Hem de barajlarda su seviyeleri düşük. Bundan sonra artık barajlarımızı sıfırlamak istemiyorsak suları idareli kullanmak zorundayız.”
       
“ELEKTRİK İHTİYACI ARTTI”
       Bu yılın beş ayında elektrik ihtiyacının yüzde 9. 4 oranında arttığını hatırlatan Altınbilek, “yani, üretimle tüketim bıçak sırtında başbaşa gidiyor. Hatta üretim tüketimden daha az” dedi.
       Bu konuda Bakanlık olarak tedbirler alınmaya çalışıldığını, bu tedbirlerden bir tanesinin daha çok enerji ithali, diğerinin ise doğalgazı daha çok kullanarak daha çok elektrik üretmek olduğunu belirten Altınbilek, şöyle dedi:
       “Bir yandan da önümüzdeki haftalarda, aylarda düzenli bir enerji kesintisi yapma da gündeme gelebilir. Henüz böyle bir karar verilmiş değil ancak, bakanlıkta bu konular artık günlük olarak işleniyor. Bu konulara her gün akşam bakılıyor. Alınacak tedbirler yeterli olmazsa elektriği kesmek gerekebilir. Gelecek kış için de çok zor bir kış olacağını söylemek zor bir tahmin değil.”
       
SAPANCA GÖLÜ’NÜN ÇIKIŞLARI KAPATILDI
       Adapazarı’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü’nde, aşırı sıcaklar yüzünden buharlaşmayı ve su seviyesinin düşmesini engellemek amacıyla, gölün su çıkış kapaklarının kapatıldığı belirtildi. Devlet Su İşleri (DSİ) 32. Bölge Şube Müdürü Abdüsselam Eldemir, yaptığı açıklamada, hava sıcaklığının normalin üzerinde olması nedeniyle gölde buharlaşmanın olabileceğini, bunun da göldeki su seviyesinin düşmesi sonucunu doğuracağını söyledi. Olası bir olumsuzluğu engellemek için gölün su çıkış noktası olan Çark Deresi’ndeki kapakların kapatıldığını ifade eden Eldemir, şöyle konuştu: “Göldeki su seviyesi normalin altına düşerse, kentte içme suyu sıkıntısı başlayacak. Çark Deresi’ne, şimdilik çok az miktarda su bırakabiliyoruz. Halkımız, deredeki su miktarının azalması yüzünden tedirgin olmasın. Endişe edilecek durum yok. Sıcaklıklar normale döndükten sonra kapaklar yeniden açılacak. “
       
BARAJLARDAKİ SU DURUMU
       DSİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, enerji amaçlı barajlara 1998 yılında 103 milyar metreküp, 1999 su yılında 83 milyar metreküp su geldi. 2000 yılında ise geçen yıldan daha az bekleniyor.
       10 Temmuz 2000 tarihindeki rezervuar su durumlarına göre enerji amaçlı barajlarda toplam, 19,4 milyar metreküp kullanılabilir su bulunurken, bu değer geçen yıl aynı tarihteki kullanılabilir hacim miktarından 8,1 milyar metreküp daha az. Barajların tamamiyle dolu olmaları durumunda bu miktarın iki buçuk katı, 50 milyar metreküp toplam kullanılabilir su olması gerekirdi. Bugün enerji amaçlı rezervuarların ancak yüzde 40’ı dolu bulunuyor.
       
FIRAT HAVZASI
       Keban, Karakaya ve Atatürk barajlarındaki geçen yıl aynı tarihte 15,7 milyar metreküp olan boş hacim miktarı ise bu yıl aynı tarihte 23,4 milyar metreküpe ulaştı. 10 Temmuz 2000 tarihi itibariyle Keban, Karakaya ve Atatürk barajlarında geçen yıla göre yüzde 47 oranında daha az kullanılabilir su bulunuyor. Enerji üretiminde çok önemli yeri olan Fırat havzasının son iki yılın yıllık akım değerleri incelendiğinde, ortalama değerlerine göre 1999 yılında yüzde 26, 2000 yılında yüzde 35 daha az su geldiği belirlendi. 2000 yılı, Fırat havzasında son yıllarda gerçekleşen en kurak bir kaç yıldan biri.
       
İÇMESUYU VE SULAMA AMAÇLI BARAJLAR
       Öte yandan Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa şehirlerine içme ve kullanma suyu temin eden rezervuarlara, 2000 yılında ortalamaları civarında su geldi.
       Sonuçta içme ve kullanma suyu revervuarlarında geçen yıla göre yüzde 4,6 oranında daha az kullanılabilir su bulunurken, bu yıl içme ve kullanma suyu sağlanmasında herhangi bir sorun beklenmiyor.
       Sulama amaçlı baraj ve göllerde ise geçen yıla göre yüzde 2,5 oranında daha az kullanılabilir su bulunuyor. 2000 yılında sulama suyu ihtiyaçları büyük ölçüde karşılanacak.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları