Home page
Haber Menüsü



Emine Uşaklıgil
 
‘Türk Telekom’un tekeli kalkmalı’
GlobalOne’ın Türkiye ve Orta Doğu Genel Müdürü Çağatay Özdoğru, Türkiye’de telekom sektörünün liberalleşmesinin, devletin bir çok sorununu çözeceğini belirtti.
Emine Uşaklıgil
NTV-MSNBC
    10 Temmuz—  Gerçekten de Türkiye’de, çok hızlı bir büyüme potansiyelini taşıyan yeni teknoloji sektörlerinin, sadece devletin yapacağı yatırımlarla gerçekleşmesi pek olası görünmüyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Telekom sektöründe, Özelleştirme ve liberalleşme eş zamanlı olmadıkça, sınırlı bir başarı elde edileceği yaygın bir kanı. GlobalOne’un Türkiye ve Orta Doğu Genel Müdürü Çağatay Özdoğru’nun bu konudaki görüşleri şöyle:
* Türkiye’de telekom sektörünün liberalleşmesi, devletin bir çok sorununu çözer.
* Türkiye’de devlet halen özelleştirmeye kısa vadeli bir açıdan yaklaşıyor, tek “atışlarla” yetiniyor. Oysa, özelleştirme ve liberalleşme eş zamanda gerçekleştirilmesi halinde, şu an GSM ve Türk Telekom ihalelerinden beklenilen 5-6 milyar dolar yerine, 5 ve hatta 10 kat fazla gelir elde edilebilir.
*
Liberalleşme yolundaki adımlar hızlandırılmalı, devlet stratejik olarak özelleştirmeye ve liberalleşmeye paralel olarak götürme kararını almalı ve hızla uygulamaya koymalı, yoksa Türkiye bir çok ülkeye kıyasla fazlasıyla geride kalacaktır. Internet sektöründeki kısmi de olsa liberalleşme, sorunların ne denli hızla çözülebileceğini kanıtladı.
*
ENFLASYONLA MÜCADELEYİ DESTEKLER
       Çağatay Özdoğru, telekom sektörünü enflasyon mücadelesinde başarılı bir şekilde kullanan Arjantin’i örnek gösteriyor. Aşırı enflasyon ile boğuşan Arjantin’in, enflasyona karşı savaşında telekom sektörüne ağırlık vermiş olması, enflasyonun aşağı çekilmesine yardımcı olduğu gibi, işsizliğin de azaltılmasına yol açmış.
       Türkiye’de telekom sektörüne bu şekilde ağırlık verilmemiş olması nedeniyle, sektör hakkettiği lider sektör konumuna gelemiyor. Üstelik, yasadaki belirsizlikler yatırımcıyı çekimser kılıyor. Oysa Türkiye pazarı ciddi olanaklar sunduğu gibi, Türkiye’nin yakalayabileceği ve şimdilik Yunanistan’ın egemenliğinde görünen bölgesel transit pazarın büyüklüğü 10 milyar dolar civarında.
       
TELEKOM YASASI TÜRK STİLİ
       Yeni telekom yasası ile Türkiye’nin ne ölçüde Avrupa Birliği normlarına yaklaştığına gelince, Çağatay Özdoğru: “Bu yılın başında 1924’den kalma telekom yasasının değiştirilmiş olması aslında bir devrim. Bu yasanın AB normlarına uzak ya da yakın olması göreceli bir kavram” diyor. Yeni yasanın AB normları ile uyumlaştırılması konusunda, Ankara’daki bazı üst düzey yetkililerin Çağatay Özdoğru’na aktardıkları görüş dikkat çekici. Ankara’daki telekom yetkililerinde hakim görüş şöyle: “AB yasaları ile uyum çalışmalarımızı, AB’nin bize yaklaştığı ölçüde hızlandırırız. şu sıralar söz konusu olan bir AB stili değil, bir Türk stilidir.”
       
Özdoğru, yasadaki bazı belirsizliklerin, uyum yasaları ve yönetmeliklerle henüz telafi edilmediğini düşünüyor. Bunun sonucu, 2.5 milyar dolarla GSM 1800 ihalesini kazanmış İş Bankası-Telecom Italia konsorsiyumuna, lisans devri görüşmeleri sırası pazarlık kapılarını açıldığını düşünüyor.
       Yasa, altyapı tekelini 2004 yılına Türk Telekom’a bırakırken, bütün operatörlerin transmisyon yatırımlarını kendileri yapmak istedikleri, aynı şekilde uluslararası roamingi de kendi şirketleri üzerinde yapmak istediklerini anlatıyor. Yasa çıkmış olmasına rağmen, genel politikanın henüz belirlenmediğini da vurguluyor.
       
TÜRKİYE’DE DEVLET YATIRIMLARI DURUNCA…
       Internet’in gelişmesi ve TTNet’in yetersizliği konusunda, Çağatay Özdoğru: “Haksızlık etmemek gerekir. Türk Telekom elinden geline yaptı, ancak devlet bütün yatırımları durdurmuş olması Türk Telekom’u çaresiz bir durumda bıraktı. Bu sorunların çaresi sektörün bir an önce liberalize edilmesi”.
       1996 yılı Deutsche Telecom, France Telecom ve Amerikalı Sprint’in dev birleşmesi ile ortaya çıkan, sonradan da tümüyle France Telecom’a devredilen GlobalOne, Türkiye’ye stratejik önem tanıyor.
       Bölge açısında Türkiye’yi de üs haline dönüştürmek niyetinde. France Telecom’un Türk Telekom’a dönük ilgisi de bu stratejiyi pekiştiriyor. Uluslararası kurumsal müşterilere ses, data, internet ve başka bir çok telekomünikasyon hizmetlerini sunan GlobalOne, Türk Telekom’un tekeli kalkmadıkça, çok güçlü olduğu ses iletim hizmetini Türkiye’de veremeyecek.
       Şimdilik Türk Telekom adına uydu haberleşme hizmetlerini veren GlobalOne, yeni yasanın çıkmasıyla verdiği hizmetleri genişletebilmek için Türk Telekom nezdinde yeni bir başvuruda bulunmuş, bunun yıl sonuna kadar sonuçlanmasını da ummuyor.
       İki yıldır yeni teknolojiler açısından Türkiye’de önemli bir evrimin yaşandığına işaret eden Çağatay Özdoğru: “Eskiden annem Global Menkul Değerler’de çalıştığımı sanırdı. Neyse ki bugün işler değişti, gelişme de çok hızlanmış durumda”. Internet sektörüne her ay 40.000 yeni kullanıcı ve 100-150 yeni sitenin girdiğine dikkat çekiyor “Altyapı yetersizliği bu inanılmaz büyüme potansiyelini dizginliyor” diyor.
       Gerçekten de Türkiye’de, çok hızlı bir büyüme potansiyelini taşıyan yeni teknoloji sektörlerinin, sadece devletin yapacağı yatırımlarla gerçekleşmesi pek olası görünmüyor.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları