Home page
Haber Menüsü


İzmir’den kaçıp Foça’ya gidiyoruz  
  Foça’da bir “Karataş” olduğu söylenir. Bu taşa basanlar buradan ayrılamaz, ayrılsa da mutlaka dönüp gelirlermiş.

 
   14 Temmuz —  İzmir - Foca arası 70 Km. Otogardan yazın her yarım saatte bir otobüs var. İzmir - Çanakkale yolunun 39 km’sinden sola dönüp 26 km daha yol alındığında Eski Foça’ya varılıyor. İzmir otogarından yarım saatte bir otobüs kalkıyor. Dönüş de öyle. Çanakkale tarafından gelişte Bergama’dan sonra Yeni Foça ayrımından sağa dönüp sahil yoluyla Eski Foça’ya ulaşmak da mümkün. Haydi, “Karataş”a basmaya gidiyoruz... 

   
 
       
    MSNBC News İstanbul'dan kaçıp adalara gidiyoruz
MSNBC News Ankara'dan kaçıp Kızılcahamam'a gidiyoruz
MSNBC News Tatilinizi zehir etmeyin!
Internet Sites www.geziturkiye.com
Internet Sites www.bigglook.com
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Foça’da ilk arkeolojik kazılar 1912 - 1920 yılları arasında yapıldı. En son kazı ise 1989 - 1990’da gerçekleşti. İzmir’den gelirken Foça’ya 7 km. kala “Taş Ev” denilen bir anıtmezar görülür. (MÖ. 4. yy.) Küçükdeniz ile Büyükdeniz denilen iki koyun arasındaki burunda görülen kale duvarları 1678’de yapılmış dışkaleye aittir. İç kısmında Türk hamamı kalıntıları vardır. MÖ. IV. yüzyıla ait kayaya oyma anıt mezar “Şeytan Hamamı” olarak tanınmaktadır. Prof. Ekrem Akurgal kentin bugünkü yerleşimin altında antik kentin bulunduğunu ve ortaya çıkarılabileceğini söylüyor. Ama yerleşimden dolayı bu mümkün olamıyor.
       Foça’nın sokaklarında yapılacak bir gezinti çok hoş evler görmenizi sağlayacak. Foça’nın ilk yerleşim alanı üzerinde bulunan evlerden Ağalar Konağı en tipiklerinden biridir. İlçedeki Türk eserlerinden biri de Fatih Camisi (1455).
       Foçanın sahiline sıralanmış lokantalarında hafta sonları yer bulmak biraz zor olabilir. Gençler - kendini genç sayanlar da dahil - için müzikli, danslı barlar ile gece hayatına da renk katıyor.
       Sabahları “yaylalar, yaylalar” diye koşan, pazar günleri telefonların önünde kuyruklar oluşturan askerleri görünce şaşırmayın. Denizcisiyle, komandosuyla çok asker vardır Foça’da.
       
DENIZDEN VE KARADAN FOÇA ÇEVRESI
Efsanelere konu olmuş Siren Kayalıkları efsane kadar güzel.
        Eski Foça’dan Yeni Foça yönüne doğru giderken ardarda göreceğiniz Mersinaki koyları en güzel plajlardır. İki Foça arasında eski değirmenleri, denize dimdik inen yarları ve kıyısındaki kumsalları, tertemiz otelleri, küçük ve sevimli pansiyonları ve Küçükdeniz kenarına sıralanmış güzel balıkçı lokantaları ve güzel insanları ile sizi bekliyor.
       Foça tıpkı Ayvalık gibi adalar beldesidir. Çevredeki irili ufaklı pek çok adayla koya günübirlik tekne turlarına katılabilir ya da özel bir tekne kiralayabilirsiniz.
       İlk durağınız eski Foça’ya yarım saat uzaklıktaki Orak Adası olacak. Adanın ilk bölümünde küçücük bir göl bulunuyor. Göle paralel ilerlemeye devam ederseniz, eşine hiç bir yerde rastlanmayan, hayranlık uyandıran “Siren Kayalıkları” çıkacak karşınıza. Rüzgarın ve dalgaların aşındırarak dantel gibi işlediği kayalıkların sevimli ev sahipleri Akdeniz Fokları’nı eğer şansınız varsa görebilirsiniz.
       Tarihçi Homeros, Siren Kayalıkları’ndan söz eder. Homeros’a göre, Siren Kayalıklarından geçen Odyseia ıslığa benzeyen gizemli sesler çıkaran kayalıkların çağrısından çok etkilenmiş. Tayfalarının bu karşı konulmaz davetten etkilenip duraklamamaları için de kulaklarına mum peteği tıkamış.
       Siren Kayalıkları bugün, nesilleri tükenmek üzere olan Akdeniz Foklarının barınma yeri olması nedeniyle koruma bölgesi ilan edilmiştir.
       Tekne yolculuğunun ikinci durağı ise Foça’nın tam karşısında bulunan ve 15 dakikalık bir yolcululukla ulaşılabilecek olan İncir Adası. İngiliz Burnu’nun karşısındaki adada antik yerleşimden izler bulacaksınız. Mezar odası, kayalara oyulmuş mum yerleri, su kanalları, süzme havuzları, mağaralar, Kybele kabartmaları ve tapınak kalıntıları gezinizi çekici kılacak.
       Adanın çamlarla kaplı bölümü, bahar ve yaz aylarında piknikçilerin gözdesidir. Burada 20 çadır kapasiteli bir de kamp alanı bulunuyor. Adadaki “Ferdi’nin Yeri” adlı kır lokantasında ızgara olta balığı, et mangal servisleri yapılıyor.
Bir şirin yer, Foça.

       
FOÇA REHBER
       Tel kodu: 232
       Ulaşım:
       İzmir - Foca arası 70 Km. Otogardan yazın her yarım saatte bir otobüs var. İzmir - Çanakkale yolunun 39 km’sinden sola dönüp 26 km. daha yol alındığında Eski Foça’ya varılıyor. İzmir otogarından yarım saatte bir otobüs kalkıyor. Dönüş de öyle. Çanakkale tarafından gelişte Bergama’dan sonra Yeni Foça ayrımından sağa dönüp sahil yoluyla Eski Foça’ya ulaşmak da mümkün.
       Turizm danışma büroları
       Şehir Merkezi Tel: 812 12 22
       Seyahat acentası
       Bastıyalı
       İnkilap Cad. 78/5-6 Tel: 712 64 19 - 712 64 20
       Nem Turizm
       226 Sk. PTT Yan? Tel: 812 33 25
       Yeme-içme, Eğlence
       Ali Baba
       Büyükdeniz Tel: 812 11 73
       Bedesten
       Küçükdeniz Tel: 812 25 17
       Celep
       Küçükdeniz Tel: 812 14 95
       Çetin
       Küçükdeniz Tel: 812 23 55
       Dolphin
       Belediye altı, Küçükdeniz Tel: 812 14 46
       Foça
       Belediye altı Küçükdeniz Tel: 812 13 07
       WyBAS
       Çanak Mevkii WyBAS Hotel içi Tel: 814 73 00
       
 
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları