Home page
Haber Menüsü


İdil Akidil'e e-posta atmak için resmin üstüfe tıklayın!
12 Önemli Soru
Üst Düzey Yöneticiler, genellikle, şirketlerindeki en önemli varlığın çalışanları ve şirketlerinin diğer kurumlardan en büyük farklarının da kültürleri olduğunu söylerler.
İdil Akidil
NTV-MSNBC
    29 Nisan —  İnsanlar ve şirket performansı arasındaki bağlantıyı araştıran Marcus Buckingham (First, Break All the Rules: What the World’s Greatest Managers Do Differently adlı çok satan kitabın da yazarlarından biridir), yöneticilerin, kendi şirketlerinin diğerlerinden en önemli farkı olarak tanımladıkları kültür ve çalışanlarının güçlü yönleri konularında yeterince çalışmadıklarını düşünüyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Buckingham ve ekibi, Gallup’un veri tabanındaki 1 milyon çalışanla mülakat yaparak, “Güçlü ve yaşam dolu iş ortamı neye benzer?” sorusunun cevabını araştırarak; bir işyerindeki gücün barometresi dedikleri “12 soru”ya ulaşmışlar.
       
İdil Akidil’in diğer yazıları

       Sonra da 12 Soru’nun yanıtları ile iş performansı arasındaki ilişkiye bakmışlar. En entegre (uyumlu - sorulara yanıtları olumlu) şirketler sıralamasında lk %25 lik dilimde bulunanların işgücü devrinin daha az, müşteri bağlılığının, üretkenliğinin ve karlılığının daha çok olma eğilimi gösterdiğini söylüyorlar.
       12 Önemli Soru:
       Güçlü bir kurum yaratmak için tüm çalışanların aşağıdaki sorulara mümkün olan en iyi cevabı verebilmesini sağlamak gerekiyor Gallup’un araştırmasına göre.
* 1.İşte benden ne beklendiğini biliyor muyum?
* 2.İşimi iyi yapmak için gerekli malzeme ve ekipmanım var mı?
* 3.En iyi yaptığım şeyi hergün işte de yapma şansım var mı?
* 4.Son bir hafta içinde iyi iş çıkarttığım için herhangi bir ödül veya övgü aldım mı?
* 5.Yöneticim / şefim bir insan olarak bana değer verip, benimle ilgileniyor mu?
* 6.İşyerinde, gelişimimi cesaretlendiren biri var mı?
* 7.İşyerinde fikirlerime değer veriliyor mu?
* 8.Şirketimin misyonu ya da hedefleri, benim işimin önemli olduğu hissini bana veriyor mu?
* 9.İş arkadaşlarım da kaliteli iş çıkartmak için uğraşıyor mu?
* 10.İşyerinde “çok iyi bir arkadaşım” var mı?
* 11.Son altı ay içinde işyerinden herhangi biri, gelişimim konusunda benimle konuştu mu?
* 12.Bu yıl içinde işyerinde öğrenme ve ilerleme şansım oldu mu?
       Çalışmalarını Fast Company dergisinde yayımlayan Buckingham ve ekibi, ’12 Soru’nun yanıtlarını incelediklerinde şirket içindeki birimler arasındaki farkın diğer şirketlerle olandan daha fazla olduğunu da görmüşler. Çeşitli ülkelerden 200’den fazla kurumda bu sonuca ulaşınca da “bir tane kurum kültürü” diye birşey olmadığı, şirketlerde birçok kültürün barındığı düşüncesini geliştirmişler. Diğer taraftan da Genel Müdürlerin, şirket birimleri arasında uçurumlar olmasına rağmen, birimlerinin uyum içinde çalıştığını düşündüklerini ortaya çıkarmışlar.
       Yönetim Bilimi’nde “ağzı olanın konuştuğu” bugünlerde, sürekli “en son” motivasyon/yönetim modellerini takip etme çabası içinde olup çeşitli danışmanlarla yürüyen uluslararası firmalarda bile böyle bir sonuç çıkmış...
       Aslında formul çok basit: Minyeli Abdullah ve Sürgün gibi filmlerin yönetmeni ve Mert Çelik’in sahibi Mehmet Tanrısever, diğer adıyla “Hacı Fellini”, “Yönetmenlik sadece film setinde olmuyor. Ben fabrikada da bir yönetmenim. Dikilecek bir fidandan yapılan ihracata kadar herşey benim yönetimimde. İşçileri ve işi mutlu olacak şekilde idare etmek en büyük yönetmenliktir” diyor.
       Mert Çelik işçileri, Mehmet Tanrısever otel diskolarından aşağı kalmayan Mert Çelik Diskosu’nda sisler, renkli ışıklar eşliğinde dans ediyor, öğle arasında meyve bahçesinde yemek yiyor, tiyatro sahnesinde rol yapıyor, havuza giriyor, tenis oynuyor. “Kapıda misafiri güleryüzle karşılayan bir danışma görevlisi para ödülü alırken, tiyatroda iyi rol yapan ağır makas işçisi de, ödül alacağını biliyor.”
       Fabrika işçilerinin güleryüz ile çeliğe daha iyi şekil vereceklerini söyleyen Tanrısever, “Fabrikam işçilerin morali ve güleryüzü sayesinde her ay en az yüzde 20 daha fazla verim elde ediyor” diyor.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları