Home page
Haber Menüsü


Ciliv

 
Ciliv: Türkiye’de eşitsizlik internete de yansıdı
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Süreyya Ciliv’e göre, İstanbul’da, bazı bölgeler yüksek teknoloji düzeyinde iken, ülkenin pek çok yeri vahim bir geri kalmışlık sergiliyor.
Emine Uşaklıgil
NTV-MSNBC
    30 Haziran—  Microsoft Türkiye Genel Müdürü Süreyya Ciliv internetin Türkiye’deki gelişmesi konusunda çarpıcı örnekler veriyor. Internet kullanım oranı, Finlandiya’da yüzde 30, İsveç’de yüzde 44 ve ABD’de yüzde 48. Türkiye’de ise bu oran sadece yüzde 2.1.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Süreyya Ciliv’in çizdiği karanlık tablo bununla da kalmıyor. Türkiye’deki eşitsizliğin, teknolojiden yararlanmaya da yansıması sonucunda, İstanbul’da, bazı bölgeler yüksek teknoloji düzeyinde iken, ülkenin pek çok yeri vahim bir geri kalmışlık sergiliyor.
       
2001’DE KULLANIM ORANI ANCAK % 4
       Türkiye’de şu sıralarda bir “internet devriminden” söz edilse dahi, Süreyya Ciliv internet kullanım oranının 2001’de yüzde 4’ü aşamıyacağını söylüyor.
       
Başarılı bir devlet politikasını uygulayan ülke olarak, İsveç’i örnek veriyor. İsveç’te, şirketler kendi çalışanlarına kişisel bilgisayar aldıklarında, bu masrafı vergilerinden düşebiliyorlar. Bu sayede, İsveç dünyada, ABD’den sonra, en çok internet kullanan ülke düzeyinde yükselebildi. Ama Türkiye’de, devletin yanısıra, iş dünyasının da teknolojiye sıcak bakıp yatırım yapması gerektiğini de vurguluyor.
       Genel Müdür Ciliv, Türkiye’nin yapmadıklarına şöyle sıralıyor: Açık bir hedef konulmadı, teknolojiyi üstünlük sayesinde rekabet gücünü artırmak.
       “Esas hedef, kişi başına gelirin artması olmalı, bu da ‘chat’ ya da oyunla olacak iş değil” diyor.
       
TEKNOLOJİ YAYGINLAŞMALI
       Süreyya Ciliv, Türkiye’de teknolojinin yaygınlaşmasına karınca kararınca destek verenlerden. Microsoft ürünlerinin Türkiye’de daha pahalı oldukları iddiasını kesinlikle reddediyor, aksine, fiyatların ABD’deki fiyatlara yakın olduğunu belirtiyor.
“Esas hedef, kişi başına gelirin artması olmalı, bu da ‘chat’ ya da oyunla olacak iş değil.”
SÜREYYA CILIV
Microsoft Türkiye Genel Müdürü
       “Türkiye’nin sermayesi gençleridir. Genç ve dinamik bir nüfusumuz var. Hem teknolojiyi yayarak, hem teknoloji alanında teşvikler vererek, gençlerle iyi işler yaratmak gerekiyor. Önleri açılırsa, onların iş olanakları artacağı gibi, iş yaratacak konuma da gelirler” diyor.
       
SANİYELERLE KARAR VEREN BÜROKRAT
       Devlet kurumlarını dünya pazarlarında rekabet eden ve hızlı davranabilen örgütlere dönüştürmenin gerektiğini savunan Süreyya Ciliv, “Aylarla değil, saniyelerle karar verebilen bir bürokrasi gerekiyor” diyor.
       Doğru kararların verilmesi halinde, Türkiye’nin bu yeni dünyaya ayak uydurabileceğini düşünüyor, İrlanda’yı örnek gösteriyor. 15 yıl Boston’daki İrlanda kökenliler arasında, anavatana yardım kampanyalar düzenleyen İrlanda, hızla doğru kararı vererek, teknolojiye dayalı ekonomik modeli seçmiş, bugün de İngiltere’de işçi ithal edecek gelişme düzeyine kavuştu. Türkiye’nin dar bir özelleştirme anlayışı yerine, uygun ve hızlı bir liberalleşme modelini seçmesi halinde, önemli fırsatların doğacağına inanıyor.
       
.NET PROJESİ
       Türkiye, dijitalleşme, globalleşme, araştırma- geliştirme, insan kaynakları profilinde yaşanan radikal değişime henüz ayak uydurmazken, teknolojinin yaygın kullanımına da ağırlık vermezken, kaderi Yüksek Mahkeme kararı ile belirlenecek Microsoft bir kez daha kurumsal stratejisini yenileme kararını aldı bile.
       Geleneksel bir program üreticisi olmaktan uzaklaşmaya ve bütün faaliyetlerini internet üzerinden yapmaya karar alan Microsoft’un “.NET” projesi hayata geçince, Microsoft bundan böyle herşeyi internet platformuna taşıyacak.
       Kullanıcılar, abone yolu ile internetten kullandıkları Microsoft ürünlerine erişebilecek. Ancak bazı yorumcular, .NET projesinin Microsoft’a dönük tekelleşme eleştirilerini artırabileceğini belirtiyor.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları