Home page
Haber Menüsü


Ecstasy
Özellikle Dünya’da son zamanlarda adından sık sık söz ettiren uyuşturu, kelime olarak İngilizce’de ki ” X T C ” harflerinin yanyana okunmasına dayanır.
10 Nisan — Avrupa ve Dünya’da belli çevrelerin kullandığı bu kelime toplu olarak Amfetamin türevlerinden olan MDA,MDE,MDMA ve buna benzer başka maddeleri kapsar.

   
 
       
    MSNBC News Eroin
MSNBC News Kokain
MSNBC News Esrar
MSNBC News LSD
MSNBC News Cocuğunuz uyuşturucu kullanıyor mu?
MSNBC News Afyon
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Daha önceleri sadece MDMA maddesinin eşanlamlısı olarak kullanılan ” XTC ” artık günümüzde yetersiz kalmakta. Nitekim günümüzde “XTC” tabiri o uyuşturucu türünün özel kullanım biçimini tanımlamakta. Kısacası Amfetamin türevi olan her türlü hapa o çevrelerce “XTC” denilmekte.
       Uygulamada gözlemlenen ve bilimsel olan ve olmayan yayınlarda Ecstasy konusunda tartışılan en büyük sorun, içeriğinin, diğer bir değişle bileşiminin kolay anlaşılamaması. Nitekim tüketim biçimi olan ve ele geçirilen haplardan bunu anlamak oldukça zor.
       
       Amfetamin:
       -Kimyasal bir madde,
       -Tam sentetik,
       -Suni bir uyuşturucu olup;
       -Kimyasal bir türev.
       Kimyasal açıdan bakıldığında bir çok değişikliğin uyuşturucu imalatçıları tarafından yapılması mümkün, ancak bu arada Amfetaminin temel yapısı aynı kalmakta. Günümüzde genel olarak kullanılan Amfetamin türevleri; MDMA, MDA, MDE, DOB ve MBDB olup, Amfetamin; uyuşturucu pazarı için özellikle yasadışı laboratuarlarda kimyasal ana maddelerden suni olarak elde edilir. Kimyasal yapısı itibariyle, insanda bulunan uyarıcılardan Adrenalin ve Dopamine benzer.
       
       Uyuşturucu imal edenlerin amacı; bilinen uyuşturucu maddelerde kimyasal değişiklikler yaparak kanunla belirlenmiş denetim ve kontrol önlemlerini aşmaktır. Ancak bu arada art niyetli amaçları için ürettikleri hapların bağımlılık yapan etkisini kaybettirmemeye, hatta güçlendirmeye çalışırlar.
       Amfetamin(Baz Amfetamin) kötü kokan, kolay ayrışan renksiz bir sıvı olpu daha iyi dayanması ve kolay kullanımı için genelde tuz birleşimli (Amfetamin+ Sülfat+ Hidroklorür) olarak hazırlanır. En yaygın olarak beyaz ve pembe renkteki kristalize toz biçiminde yakalanmıştır. Son zamanlarda Amfetaminsülfat bileşiminden oluşan haplar ve kapsülleri imal etme eğilimi yoğunluk kazanmıştır.
       Amfetaminin uyarıcı etkileri bulunur ve müteakip ruhsal ve fiziksel tepkiler yapar;
       
-geçici güç artışı,
       -enerjinin arttığının hissedilmesi,
       -abartılı keyif hali,
       -iştahsızlık,
       -uyku ihtiyacının azalması,
       -optik ve akustik haüsinasyonlar görme,
       -huzursuzluk,
       -gerginlik,
       -kan basıncında ve vücut ısısında yükselme,
       -kalp atışında yavaşlama,
       -tek düze davranışlar da bulunma
       
MDA(3,4-METİLENDİOKSİAMFETAMİN)
       İlaç bilimi açısından bakıldığında MDA maddesi hem Amfetamine hem de LSD’ye yakındır. MDA maddesinin etkisi alınan doza bağlı olup düşük dozlar genelde canlanma etkileri yaparken, yüksek dozdaki alımı halüsinasyonlara ve bozuk algılamalara yol açar. Kullananlarda madde alındıktan sonra artan bir iletişim kurma ihtiyacından bahsedilir.
       MDA da yanlış doz kullanımında ölümcül olaylar görülür, 300 mg.’da uzun süreli bitkinlik halleri görülmekte olup, 500 mg.’da ise ölüm gerçekleşir. 1960’lı yıllarda A.B.D.’de MDA tüketimine doğrudan bağlanan ölüm olayları kayda geçti.
       
MDMA(3,4 METİLENDİOKSİ-N-METAMFETAMİN)
       MDMA yapısı itibariyle Metamfetaminin bir türevi olpu etkileri olarak bilinç artımı, artan algılama yetisi, keyfin değişmesi ve hareketlilik kazanma gösterilir. Kullanılması neticesinde;
       -mide bulantısı,
       -şaşkınlık,
       -konsantrasyon bozukluğu,
       -düşünme ve konuşma da zorlanma, görülür.
       
       MDMA yüksek bir ruhsal bağımlılık potansiyeline sahiptir.
       
MDE(METİLENDİOKSİ-N-ETİLAMFETAMİN)
       MDE ye MDEA da denilmekte, zayıflatılmış yoğunlukta MDMA da ortaya çıkan etkilerin benzerini göstermekte olup kullanıcılarda; abartılı olarak görülen keyif hali çok kısa sürede depresyona dönüşebilir. MDE nin kullanılması orta halli bir ruhsal bağımlılığa yol açar.
       
MBDB (N-METİL-1-(1,3-BENZODİOKSOL-5-YL)-2-BUTANAMİN)
       MBDB maddesi MDMBA olarak da tanımlanır. MBDB diğer Amfetaminlerin tersine çok sonraları, 1986 yılında imal edilip, asli olarak Amfetaminlerin etki mekanizmalarını anlamak için kullanılmış. Oldukça yeni bir madde olduğundan, etkisini tarif edecek çok az kaynak elde bulunmakta. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde sinir yollarını tahrip ettiği gözlenmiş.
       
DOB (2,5-DİMETHOXY-4-BROMAMFETAMİN)
       DOB maddesi MDA’da oluşan benzer halüsinasyon etkilerini ortaya çıkarmakta, fakat bu etkiler 100 kat daha kuvvetli bir yoğunluk ile kendini göstermekte olup etkileme şekli; LSD ve Meskalin maddelerinkine benzer. Etkisi yavaş ortaya çıkmakta ve etkisi süresinde kullanıcı hayali resimler görür. 30 ila 35 mg. arası doz, kayıtlara göre ölümcül sayılır.
       
ECSTASY “XTC”
       Vücut işlevlerini yoğun olarak etkileyen psikoaktif maddeler olan Amfetamin ve türevlerinin, asıl tehlikesi vücudun bilinçaltındaki koruma mekanizmalarını etkisiz hale getirmesindeki özelliğinde yatar. Böylelikle Amfetamin ve türevleri sadece yorgunluk hissini değil, açlık ve susuzluk hislerini de bastırır ve koruma mekanizmalarında arızalar oluşturur, örneğin; olması muhtemel kas ağrısını bloke ederek insanın vücut sistemini yanıltır.
       Ecstasy hapının kullanıldığı özel çevrelerin beraberinde getirdiği ortam bu maddelerin tehlikesini katlayarak artırıp, nitekim bu uyuşturucunun kullanımı ile birlikte vücuda yapılan sürekli yüklemeler (dans ve seks gibi) asıl tehlikeyi oluşturturur. Gelişen şartlara göre vücut mevcut ısısını kendi sisteminde düzenler. Vücut ısısı, uzun süreli ve yoğun hayatın etkisiyle normalden daha da yükselir. (42 ’ kadar çıkabilir) Vücut, su içmekle dahi tekrar düzelemeyecek kadar büyük ölçüde su kaybına uğrar. Bunun sonucunda kalp ve yüksek tansiyon sorunları, yüksek ateş ve şok etkileri görülür. Bunun yanı sıra; kalp ritminde bozuklukların ve merkezi krampların görüldüğü olaylar gerçekleşir.
       Kullanıcıların normal diye aldığı bir takım dozların hayvanlara verilmesiyle birlikte yapılan deneyler neticesinde hayvanlarda;
       -Aşırı stres
       -Saldırganlık
       -Netice de ölüm gerçekleşmiştir!
       
       Ecstasy hapını uzun süre kullanan bağımlılarda;
       -Sinir hücrelerinde tekrar düzelmeyen hasarlar,
       -Kas yapılarında arızalar,
       -Vücudun doğal salgıları kana daha çok karışmakta buna bağlı olarak, karaciğer ve böbrekleri tıkayarak, bu organları işlemez hale getirdiği,
       -Beyinde merkezi rahatsızlıklar,
       -Yüksek tansiyonla beyin kanaması,
       -Düşük tansiyonla bayılmalar hatta ölümler, görülür!
       
       Bir diğer tehlikede; Ecstasy kullananlarda önceden bilinemeyecek sonuçların olma ihtimali olup bu maddeyi kullanan kişinin maddenin etkisin göstermesi ile birlikte o anki hisleri yoğunlaşır. Bu yoğunlaşma kişinin gün içinde ki yaşantısı ile doğrudan alakalıdır. Bağımlıda öldürücü depresyonlar ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlar bulunan ortamdaki; yüksek sesli müzik, lazerli ışıklar v.b. ile bağlantılı olarak birden de gerçekleşebilir!
       İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün internet sitesinden alınmıştır.
       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları