Home page
Haber Menüsü


 
Petrolle geri gelen milli heyecan
 
Bir kuyu ile ya da henüz ne kadar alanı kapsadığı bilinmeyen bir rezerv ile “Türkiye için büyük umut ışığı” haberleri yapmak, başlıklar şaklatmak ne kadar doğru, sizce?
 
Levent Gürses
NTV-MSNBC
 
7 Mart—  Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’nde bulanan ve Arap yarımadasındakinin kalitesiyle eşdeğer petrol, son zamanlarda Galatasaray’ın da üst üste beraberlikler alması üzerine sıkıntısı çekilen milli heyecan ve birlik ruhumuzun yeniden şahlanmasını sağladı.

   
 
       
   
MSNBC News Türkiye'nin 127 milyar dolarlık petrol rezervi var
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gökiçi-1 kuyusunda üretimine başlanan petrol, “çok kaliteli” deniyor. Arap petrolüne denk; 34 gravite... Halbuki, Türkiye’nin birçok sahasında 30 gravitenin üzerinde petroller üretiliyor. Hatta 39.7 gravite petrolümüz de var: Adana-Karaisalı-Bulgurdağ’daki rezerv... Dünya petrol literatürüne geçmiş...
       
HENÜZ REZERV MİKTARI BİLİNMİYOR
       Fışkıran petrol, akşamdan sabaha kadar 8 tankeri doldurmuş. 3 veya 4 ay içerisinde ikinci kuyu da açılıyor. Rezerv konusunda bir açıklama şimdilik yapılmadı. Gelen ilk haberlerde, kuyudan ilk aşamada günde 500 varil petrol çıktığı yazıyordu.
       Gelen son bilgiler, 10 yıllık büyük rezerv olduğu. Sadece 2.500 metre derinlikte olmasından dolayı, daha derinlerde daha büyük bir rezerve rastlanma ihtimali var.
       Uzmanlar, deneme aşamasındaki günde 500 varil petrolün, uzun vadede verimli üretim için yeterli bir ışık olduğunu söylüyor. Ancak, bir kuyu ile ya da henüz ne kadar alanı kapsadığı bilinmeyen bir rezerv ile “Türkiye için büyük umut ışığı” haberleri yapmak, başlıklar atmak ne kadar doğru, sizce?
       Şimdilik olayın özeti şöyle: Gökiçi rezervi TPAO’nun Diyarbakır’daki 7’nci Türkiye’deki ise 46’ncı petrol sahası olacak.
       
ENERJİ BAKANI NE DEDİ?
       Enerji Bakanı Zeki Çakan, petrol çıktıktan sonra yaptığı ilk açıklamada, “Rezervle ilgili birşey söylememiz henüz erken. Biraz daha bekleyelim. Hemen konuşmak yanlış. Bulunduğum görev gereği sorumluluğumun bilincindeyim” dedi.
       Ancak, Enerji Bakanı bu konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “Türkiye, maden kaynaklarını değerlendirme konusunda kendi politikasını kendisi belirlemektedir. Türkiye Cumhuriyeti, çok büyük devlettir. Ülkemiz her türlü kararını hiçbir devletin baskısı altında kalmadan kendi alır, kendi de yürütür. Dün böyle oldu, bugün böyle oluyor, yarın da böyle olacak.”
       
PEKİ NİYE DEDİ?
       Ne gerek vardı bu laflara diyen yok herhalde... Ama ben yine de Fortune 500’de yer alan petrol şirketlerinden kısaca söz edeyim. Dünyanın en büyük şirketi, bir petrol devi: Exxon Mobil, cirosu, krizin sillesini yiyen Türkiye kadar; 210 milyar dolar.
       6. büyük Royal Dutch Shell, 7. büyük BP, 14. büyük Total Fina Elf. En büyük 15’te 4 petrol şirketi var ve toplam ciroları 612 milyar dolar... Yani, 3 Türkiye... Neyse...
       
PETROLE MİLYARLARCA DOLAR ÖDEDİK
       Biz rakamlara dönelim. Herkesin bildiği gibi Türkiye net petrol ithalatçısı... Resmi rakamlara göre 2000 yılında 21 milyon ton ithalat yaptık, 4.2 milyar dolar ödedik.
       2001’in ilk 10 ayında da 19.1 milyon ton hampetrole karşılık 3.3 milyar doları Suudi Arabistan, İran, Irak gibi üreticilere verdik.
       
GÜNDE SADECE 70.000 VARİL
       Peki üretim nedir? 2000 yılında toplam 2.6 milyon ton... 21 milyona karşılık 2.6 milyon ton, ihtiyacın yüzde 12’si. Üretimin yüzde 72’lik bölümünü de kamu kuruluşu olan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı yapmaktadır.
       Hampetrolün büyük bölümü de Batman ve Adıyaman’daki sahalardan çıkmaktadır. Üstüne üstlük, yeni üretim kuyularının planlanan sürede işletmeye alınamaması durumunda, üretimin 2005 yılında 1.6 milyon ton düzeyine gerileyeceği tahmin ediliyor.
       Anlayacağınız, günde 70 bin varil petrol üretiyoruz. En büyük üretici Suudi Arabistan ne kadar? Günde 7.5 milyon varil...
       
TÜRKİYE’DE PETROL VAR MI?..
       Bir de Türkiye’de müthiş rezervler olduğu, TPAO’nun arama yapmadığı iddiaları yeniden alevlendi. “2 trilyon dolarlık petrol rezervimiz var. Ama çıkarmamız engelleniyor” deniliyor.
       Çeşitli petrol sızıntılarının görüntüleri, fotoğrafları gösteriliyor.
       Ancak, TPAO da petrol aramanın son derece pahalı ve riskli bir iş olduğunu, gerekli jeolojik, jeofizik etütler ve labaratuvar çalışmaları yapılmadan hiçbir yerde petrol ve doğalgazın varlığından bahsedilemeyeceğini belirtiyor. Sadece sızıntılara bakarak, pahalı yatırımlara girişmenin ülke kaynaklarını heba etmek olduğunu bildiriyor.
       
KARADENİZ’DE OLABİLİR
       Peki, Türkiye’de gerçekten petrol var mı? Var da uluslararası devlerden çekinildiği için “yok” mu deniliyor.
       Petrol mühendisi arkadaşım Kadir Deniz’in verdiği bilgiye göre, Türkiye jeolojik olarak petrol fakiridir, çünkü Anadolu genç bir yapıdır. Petrol oluşumu tamamlandıktan sonraki tektonik hareketler, Anadolu’daki petrolün büyük bölümünü gerek yüzeye çıkarak/sızarak gerekse göç ettirerek yoketmiştir.
       Belki Irak sınırlarında bir ümit olabilir ve belki Karadeniz’de bir ümit olabilir. Karadeniz’de petrol yatakları olduğu doğrudur. Çünkü, Karadeniz’de bugün bile petrol oluşumu için uygun ortamlar olduğu biliniyor.
       Bilinen ve bulunabilecek petroller de ağırlıklı olarak Diyarbakır - Batman- Adıyaman üçgeninde zaten çıkarılmaktadır.
       Bir de şu var: Uzay sismolojisi denilen bilimle nerede ne olduğunu bilmek ve bulmak artık çok kolay...
       
2 TRİLYON DOLAR KOMİKLİĞİ
       2 trilyon dolarlık rezerv iddialarına karşılık kapanışı rakamlarla yapalım. Türkiye’nin şu anda 852 milyon ton ve 127 milyar dolar değerinde bilinen petrol rezervi var. Suudi Arabistan’ın 36 milyar ton rezervinin değeri 5.3 trilyon dolar. Rusya gibi büyük bir üreticinin bile, 6.7 milyar ton rezervinin değeri 1 trilyon dolar...
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları