Home page
Haber Menüsü


Bireysel emeklilik hayata geçiyor
Bireysel emeklilik sistemiyle ilgili yönetmeliklerin yayınlanmasıyla, en az 10 yıl prim ödemek ve 56 yaşını tamamlayanlar emekli olabilecek.
Ankara
AA
28 Şubat— Bireysel emeklilik sisteminde, katılımcı sisteme giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanacak. Bireysel emeklilikle ilgili yönetmelikler Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Devlet Bakanlığı’nın Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkındaki Yönetmeliği, Türkiye’de kurulmuş emeklilik şirketlerinin gönüllü katılıma dayalı ve belirlenmiş katkı esasına göre oluşturulan bireysel emeklilik sistemine dahil olmak isteyen katılımcılar ile yapacakları emeklilik sözleşmesine ilişkin esas ve usulleri saptıyor.

   
 
       
   
MSNBC News 'Kamu işçisine re'sen emeklilik yok'
MSNBC News KESK'ten emeklilik protestosu
MSNBC News Okuyan: İş güvencesinde imza tamam
MSNBC News Okuyan: Atıl kadrolar iptal edilmeli
MSNBC News Okuyan: Emeklilikte kademeli geçiş hazırlanıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Katılımcının aynı şirkette veya başka bir şirkette birden fazla emeklilik sözleşmesi aktetmiş olması halinde, katılımcının tüm emeklilik sözleşmelerinden bireysel emekliliğe hak kazanması için en az bir emekliliğe hak kazanmış olması yeterli olacak.
        Emekliliğe hak kazanan katılımcı, bireysel emeklilik hesabındaki birikimlerinin bir kısmının veya tamamının defaten ödenmesini ya da yapacağı yıllık gelir sigortası sözleşmesi hükümlerine göre kendilerine maaş bağlanmasını talep edebilecek.
       Katılımcıların emeklilik sözleşmesi devam ederken vefatı halinde ödeme Medeni Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla, katılımcı tarafından tayin edilen ve kimliği sözleşmede belirtilen lehdar veya lehdarlara yapılacak. Lehdar tayin edilmemiş ise veya lehdar tayin işlemi sonradan iptal edilmiş ise hak sahibi, katılımcının vefatı halinde kanuni mirascıları olacak.
       Emeklilik sözleşmesi kapsamında düzenlenecek emeklilik planlarından ilk defa uygulamaya konulacaklar ile bu planlara ilişkin değişiklikler Hazine’nin onayına tabi olacak. Emeklilik planının tasdikine ilişkin başvuru, başvuru tarihini takip eden en geç iki ay içinde sonuçlanacak. Şirket, emeklilik sözleşmesi kurulduktan sonra, katkı payının şirket hesaplarına intikal etmesini takip eden 15 gün içinde hazırlayıp imzaladığı emeklilik sözleşmesine katılımcıya verecek.
       
SÖZLEŞME KATKI PAYI
       Emeklilik sözleşmesi, katkı payının şirket hesaplarına intikal ettiği tarih itibarıyla yürürlüğe girecek. İlk emeklilik sözleşmesinde belirtilen yürürlük tarihi katılımcıların bireysel emeklilik sistemine giriş tarihi sayılacak.
        Emeklilik sözleşmesi teklif formunun şirket tarafından kabul edilmesi ve katılımcı tarafından veya katılımcı nam ve hesabına katkı payının veya giriş aidatının bir kısmının veya tamamının ödenmiş olması halinde yapılan ödemelerin tamamı hiçbir kesintiye tabi tutulmaksızın engeç 7 işgünü içinde ödemeyi yapan taraflara iade edilecek. Katılımcı emeklilik sözleşmesi yürürlüğe girmeden önce cayma hakkına sahip olacak. Şirket katılımcının dahil olduğu emeklilik planının yönetim ve fon işletim giderlerini kapsayacak asgari katkı payı tutarını belirleyecek. Şirket katkı paylarını, şirkete intikalini takip eden en geç 2 işgününde yatırıma yönlendirmek zorunda bulunacak.
       Grup emeklilik sözleşmesi, enaz 10 kişiyi kapsayacak şekilde düzenlenecek. Katılımcı emekliliğe hak kazanmadan önce bireysel emeklilik sistemine katkıda bulunmaya ara verebilecek. Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katılımcı herhangi bir anda veya sürekli işgörmezlik durumunun ortaya çıkması halinde bireysel emeklilik sisteminden birikimlerini alarak çıkabilecek. Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayım tarihi olan bugün yürürlüğe girdi.
       
ARACILAR İÇİN AYRI YÖNETMELİK
       
Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı tarafından hazırlanan Bireysel Emeklilik Aracıları Hakkındaki Yönetmeliğine göre de, bireysel emeklilikte aracılık görevini üstlenenler, mevzuata, katılımcıların talimatlarına, mesleğin icaplarına ve iyi niyet kuralına uygun hareket edecekler ve katılımcıların hak ve menfaatlerini koruyacaklar.
        Yönetmelik, bireysel emeklilik sisteminin geliştirilmesi, güven içinde yürütülmesi için bireysel emeklilik aracılığı faaliyeti ile bireysel emeklilik aracılarının çalışma esas ve usullerini düzenliyor. Bireysel emeklilik aracılığı yapabilecek kişiler ve bu kişilerde aranacak nitelikler de yönetmelikte yer alıyor.
        Bireysel emeklilik aracısında aranan şartları taşıyanlar, mesleki yeterlilik ile bilgi ve becerilerinin ölçülmesi amacıyla belirlenen süreler içinde varsa çalıştıkları veya adına aracılığını yaptıkları kurumlar vasıtası ile Hazine’ye başvuracaklar.
       Sınava girecek kişilerin başvuruları incelendikten sonra sınava girmesi uygun bulunanlar, sınavın yapılacağı tarihten en az bir ay önce Hazine tarafından belirlenen usule göre ilan edilerek duyrulacak.
       Hazine, sınavı yapma, lisans belgesi düzenleme, eğitim programlarını düzenleme ve sicil tutma işlemlerini gerçekleştirmek üzere başka kuruma yetki verebilecek. Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayım tarihi olan bugün yürürlüğe girdi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları