Home page
Haber Menüsü


İdil Akidil'e e-posta atmak için resmin üstüfe tıklayın!
The Matrix’den “Koçluk” dersleri
Insan kaynakları, sürekli rolünü yeniden tanımlamak, kendini geliştirmek zorunda... Sadece işe daha çok katkıda bulunmak için değil, kendi varlığının sorgulanmasını engellemek için de…
İdil Akidil
NTV-MSNBC
    7 Ocak —  İç müşterileriniz (çalışanlarınız) insan kaynakları departmanınızı nasıl tanımlıyor? İş ortağı, işverenin/işgörenin koruyucusu, operasyon/idari işler uzmanı, iç danışman, karakol..? Bunlar içinde KOÇ var mı?  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Geçen hafta yöneticilerin koç olabilmesinden bahsetmiştik… (haberi okumak için tıklayın). Her zamankinden çok e-mail gelmesi, biraz daha fazla “konuşulma ihtiyacı olan” bir konu olduğunu düşündürüyor.
       
İdil Akidil’in diğer yazıları

       Geleneksel anlamda insan kaynaklarının “koçluk yapması” şirket yöneticilerine insanla ilgili sorunları çözmekte yardımcı olması ve bu konudaki yönlendirmesi olarak tanımlanabilir... Ama, ek olarak çalışanların potansiyellerini farketmelerini ve en iyi şekilde kullanabilmelerini sağlayacak şekilde geribildirimde bulunma, yönlendirme, İnsan Kaynakları’nın görevlerinden... Sorunları olduğunda çalışanları dinlemek ve çözüm bulmaya çalışmak, “koçluk” görevinin çok küçük bir bölümü… Test ve envanterlerin sonuçlarını almak, performans değerlendirme formlarında yazılmış olanlara bakmak, çalışanları dinlemek bu konuda veri toplama yollarından. Insan kaynakları’nın yeni koçluk rolü, başarılı veya başarısız her çalışanın, öncelikle de yöneticilerin kişisel gelişimleri ile birebir ilgilenmeyi kapsıyor.
       En az 10 defa seyrettiğim, ve her seferinde - artık biraz zorla da olsa- başka mesajlar çıkarttığım The Matrix adlı filmin bazen, sanki eğitim-gelişim aracı olması amacıyla çekildiğini, en çok da koçluk konusunda eğitim malzemesi olarak kullanılabileceğini düşünüyorum…
       Sıradan bir Bilgisayar Uzmanı olan Thomas Andersen (takma adıyla Neo)’in bir soru ile macerasına başladığını hatırlayın. Gece kulübünde karşılaştığı Trinity’nin kendisine hatırlattığını: “Aynı soru bizi harekete geçiriyor.” (“It’s the question that drives us”). Hemen ardından yeraltı teşkilatının sözcüsü Morpheus ile tanıştırılır Neo. Herşey hala gizemini korurken Morpheus’un başlangıç olarak söylediği ise şu cümledir: Matrix’in ne olduğunu bilmek ister misin? (“Do you want to know what the Matrix is?”). En iyi koçluk yapma yöntemlerinden birinin çekirge-sensei ilişkisindeki, ilgi çekme amaçlı soru/cevap yöntemi olduğunu söylemiştik daha önce. Aynen burada olduğu gibi.
       Koçluk, neyin, nasıl yapılması gerektiğini söylemek değildir. Karar vericinin kişinin kendisi olması, hayatının sorumluluğunu kendi eline alması önemlidir. Matrix’e dönerek, Morpheus’un tanışmadan hemen sonra Neo’ya içinde bulundukları durumu kısaca tanımladığı ve sonra da hayatının geri kalanını nasıl yaşayacağı konusunda seçme hakkını ona bıraktığı sahneyi hatırlatalım. “Mavi hapı yutarsan, yatağında uyanacak ve herşeyin bir rüya olduğunu düşüneceksin. Ama kırmızı hapı almayı seçersen burada kalacaksın ve ben seni tavşan çukurunun derinlerine indireceğim.” (Take the blue pill and you wake up in your bed believing what you want to believe. You take the red pill you stay in wonderland and I show how deep the rabbit hole goes”.)
       Neo kırmızı hapı alır ve her yönden eğitimi başlar. Morpheus’un dövüş eğitimi sırasında söylediği bir söze de değinmeliyiz: “Kendini tanı/bil. Zihnini özgür bırak. Ben sana kapıyı gösterebilirim yalnızca, ondan girecek olan sensin. ( “...know you are, free your mind Neo, I can only show you the door, you’re the one that has to step through”.)
       Koç, her duruma ve kişiye gore tarzını, araçlarını, önerilerini farklılaştırabilmeli, nabza gore şerbet verebilmelidir. Her bir kişinin motive olduğu etkenler, öğrenme yöntemi, çalışma biçimi farklıdır, dolayısı ile Koçun yaklaşımı da farklılaşmalıdır.
       Gerçekleri öğrenmesine ve eğitimleri almasına rağmen hala biraz çekingen yaklaşan Neo’nun “beklenen kurtarıcı” olup olmadığını öğrenmesi için Kahin’e götürürler, yeraltı teşkilatındaki arkadaşları. Kahin, kurtarıcının O olmadığını söyler. Filmin sonunda gerçekten kurtarıcı olduğu anlaşılan Neo, Kahin’in kendisine söylediğini hatırlatınca Morpheus’un yorumu şu olur: “Kahin, sana duyman gerekeni söyledi…” (“She told you exactly what you needed to hear”. )
       Objektif bir şekilde, kişinin hangi yönlerini geliştirmesi gerektiğini konuşabilmek önemli. Ancak bu noktaları geliştirebilmek için gerekli yöntemleri bulmak, uygulamak daha da önemli.
       Yolu bilmekle, oradan gitmek arasında fark vardır…
       “There’s a difference between knowing the path and walking the path” Morpheus
       Pratik:
       Bir insan kaynakları çalışanı KOÇluk rolünü üstelenmekten çekiniyor vya kendi ni bu konuda geliştirmiyorsa kendi kariyer gelişimini riske atyor demektir!
       Insan kaynakları departmanlarının koçluk yapması konusunda en önemli nokta: Güven sağlamak. Koçluk yapılan yöneticilerin, çalışanların her zaman kendileri için en iyisinin düşünüleceğinden ve paylaştıklarının gizli kalacağından emin olmaları gerekir.
       Matrix’i henüz görmediyseniz bir şekilde ulaşıp seyredin: http://whatisthematrix.warnerbros.com/
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları