Home page
Haber Menüsü


BDDK Başkanı Engin Akçakoca
Bankacılık operasyonunun maliyeti 4 milyar dolar
BDDK Başkanı Akçakoca, bankalarda yapılması düşünülen kaynak desteği operasyonunda maliyetin yaklaşık 4 milyar dolar olacağını açıkladı.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    4 Ocak—  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Engin Akçakoca, sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 8’in üzerine çıkmış olan ve kendi ayakları üzerinde durabilen bankacılık sektörü yaratmak istediklerini söyledi. “Kamu kaynağı kullanılarak, bankaların sermaye yapısının güçlendirilmesi”ne açıklık getirmek üzere basın toplantısı düzenleyen BDDK Başkanı Akçakoca, bankalarda yapılması düşünülen operasyonun maliyetinin yaklaşık 4 milyar dolar olacağını açıkladı. Akçakoca, önemli olanın sürat ve kararlılıkla hareket etmek olduğunu ifade ederken, “Bankalara bir sermaye katkısında bulunulacaksa bunun hesabının doğru ve bir defada yapılması gerektiğini” vurguladı.  

   
 
       
   
MSNBC News Özince: Bankacılık fazla eleştiriliyor
MSNBC News Derviş, bankacıları rahatlacak formül arıyor
MSNBC News Türk-İş, bankalara kaynak tasarısını kınadı
MSNBC News Bahçeli: Banka kurtarma planı yok
MSNBC News Hisarcıklıoğlu Derviş'le bankalara desteği görüştü
MSNBC News Ümit Sezgin: Bankacılık operasyonu: Kim kimi kurtarıyor?
MSNBC News Bankalara destek 15 Ocak'a dek Meclis'ten çıkacak
MSNBC News Fon'da 5 banka kaldı
MSNBC News Kaynak aktarımından 11 banka yararlanabilecek
MSNBC News Bankalar için kaynak hazırlığı
MSNBC News Kamu bankalarından 750 şube kapanacak
MSNBC News S&P: Kriz, hükümeti banka reformuna ikna etti
MSNBC News Özince: Bankacılığa güven kaybolmadı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bir sermaye katkısında bulunulacaksa, bunun hesabının doğru ve bir defada yapılması gerektiğini anlatan Akçakoca, bankacılık sisteminde yeniden yapılandırmada başarılı olunması için yük ve sorumlulukların özel sektör ile paylaşılması gereğine işaret etti. Meclis Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçen tasarı hakkında konuşan Akçakoca, sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 8’in üzerinde olan bankalar için problem bulunmadığını belirtirken, “Bu tip bankalar başımızın tacı” yorumunda bulundu.
       
GÜVENCE HAZİRAN’DA KALKACAK
       Akçakoca, sektör payı yüzde 1’in üzerinde olan bankaların 30 Eylül 2001 bilançolarına bakılarak belirleneceğini belirtti.
       Akçakoca, sermaye yeterlilik rasyolarının ise, 31 Aralık bilançoları esas alınarak bulunacağını vurguladı. Kaynak aktarma operasyonuyla birlikte herşeyin yolunda gitmesi halinde mevduata tam güvencenin Haziran ayında kalkacağını açıklayan Akçakoca, sermaye yeterlilik rasyosu sıfırın altına düşen bankaların Fon’a alınacağını kaydetti.
       
ÇEVRİLEBİLİR TAHVİL VERİLECEK
       BDDK Başkanı Akçakoca, bankacılık sektörüne hisse senedine çevrilebilir tahvil verileceğini, bunun alım satımı yapılamayacağını söyledi. İki denetim şirketinin bankaları denetleyeceğini, ardından BDDK’nın denetleyeceğini söyledi. Böylece operasyonun maliyetinin ortaya çıkacağını söyledi.
       Ancak maliyetin şimdilik 4 milyar dolar olduğunu söyleyen Akçakoca, Mayıs ayından 2001 yılı sonuna kadar sektörün toplam sermaye artışının 1 katrilyon lirayı bulacağını ifade etti.
       Akçakoca, sermaye yeterliliği 31 Aralık itibariyle sermaye yeterliliği yüzde 8’in üzerine çıkan bankalara 2001 yılı içinde artırdıkları sermaye kadar kamu kağıdı verileceğini de söyledi.
       
YURTDIŞINDAKİ UYGULAMALAR
       Akçakoca, uluslararası uygulamaların bankacılık sektöründeki problemlerin niteliği ve boyutunu doğru tespit için önemli olduğunu belirtti. Malezya ve Japonya’daki uygulamaları örnek veren Akçakoca, Malezya’da programın kararlılıkla ve hızlı şekilde uygulandığını, Japonya’da ise “iki adım ileri, bir adım geri” şeklindeki tarz nedeniyle, hala problemin devam ettiğini hatırlattı. Akçakoca, bankacılık sektörünün yeniden yapılanmasında yaşanan kriz nedeniyle, bankaların zayıflayan sermaye yapısının güçlendirilmesinde özel sektörün yetersiz kaldığı durumlarda, bir kereliğine ve geçici olarak tasarlanmış kamu kaynaklarının kullanıldığını hatırlattı.
       BDDK Başkanı, bu kapsamda Endonezya, Japonya, Güney Kore, Malezya, Meksika, Tayland, İsveç, İspanya ve Polonya gibi bir çok ülkede, kamu kaynaklarının bankaların sermaye yapılarını güçlendirme amacıyla kullanıldığına işaret etti. Bütün bu uygulamaların sonucunda, sektörün operasyonel etkinliğinin artmış, maliyeti düşmüş ve ölçek etkinliğine varmış olması gerektiğine işaret eden Akçakoca, “Birleşmeler bunun için fevkalade önemli” diye konuştu.
       
OPERASYON NASIL GERÇEKLEŞECEK?
       Bankaların bir kısmının sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 0-8 arasında bulunduğunu hatırlatan Akçakoca, düzenleme kapsamında ana sermayenin yüzden 5’in üzerine çıkarılmasına dönük, sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 0-5 arasında olan bankalar için, “sermayedar ne kadar katkıda bulunacaksa kamunun da o kadar katkıda bulunacağını” kaydetti.
       Yüzde 5’ten yüzde 9’a kadar ise katkı sermayesi için “özel tertip bono” verileceğini kaydeden Akçakoca, özel tertip bononun, alış satışı yapılmayan bir bono türü olduğunu anlattı. Bu tür bononun vadesinde ödenmediği takdirde hisse senedine dönüşebilir olduğunu kaydeden Akçakoca, “Böylelikle ana sermaye gireceğini garanti eden bir yeşil ışık anlamına gelmektedir. Banka taksitini vadesinde ödediği, yani sermayesini artırdığı takdirde, bu bono serbest kalır, geldiği yere geri gider” diye konuştu.
       Sermaye yeterlilik rasyosu ekside (-) olan bankalar için Fon’a alma işleminin devam edeceğini vurgulayan Akçakoca, “Kamuoyunda yanlış anlaşılan hususlardan bir tanesi budur...Mevzuatın o bölümü hala geçerli. Sermaye yeterlilik oranı ekside olanlar için bu uygulama devam edecektir” dedi.
       
İKİNCİ DENETİM YAPILACAK
       Akçakoca, yapılacak bir operasyonda, bir denetim şirketince BDDK’nın belirlediği ilkeler doğrultusunda sermaye ve oluşacak zarar saptandıktan sonra, ikinci bir denetim şirketi tarafından bunların denetlenmiş olacağını, ondan sonra BDDK’nın ve Bankalar Yeminli Murakıpları’nın katkıları ile bir sonuca varılacağını kaydetti.
       Bu sonuca göre negatife düşmüş bir sermaye söz konusu ise hakim ortaktan bunun yüzde sıfırın üzerine getirmesinin isteneceğini anlatan Akçakoca, amacın yüzde 8’e ulaşmak olduğunu kaydetti. Akçakoca, dolayısıyla bir strateji değişikliğinin olmadığını, amacın işin maliyetinin asgariye indirilmesi olduğunu söyledi.
       Yeniden sermayelendirmenin reel sektörün sağlıklı çalışması için gerektiğini vurgulayan BDDK Başkanı, şunları kaydetti: “İstanbul yaklaşımında yeniden yapılandırma söz konusu olacağından, bankalarımızın pasif yapılarının kuvvetlendirilmesi gerekecek. Onun için gereklidir. Kredi riskinin sektörde büyümesini engellemek için gereklidir yeniden sermayelendirme. Ayrıca 2000 Sonu itibariyle yüzde 11 olan takipteki kredi miktarı, 2001 Eylül sonu itibariyle yüzde 17’ye ulaşmıştır.”
       BDDK Başkanı Akçakoca, “Ben banka hakim ortaklarından birisi olsam, böyle kamunun ortak olmasını istemem. Yüzde 8’e ulaşmak gurur verici. Yüzde 3’te bir polemik konusu, ben açıklamadım” dedi.
       Akçakoca, kamu böyle bir destek aktaracaksa, ufak ufak olmaktansa “daha yoğunlaşmış bir güce ulaşmış olmasında” yarar bulunduğunu söyledi.
       
MEVDUAT GARANTİSİ
       “Mevduattaki sınırsız devlet garantisininin operasyon öncesi mi yoksa sonrası mı kaldırılacağı” konusunda da Akçakoca, böyle bir durumda makul bir süre önceden duyuru yapılması gerektiğini söyledi.
       Akçakoca, zamanında her şeyin gerçekleşmesi durumunda, mevduattaki sınırsız garantinin ne zaman kaldırılacağının Haziran ayında duyurulması gerektiğini düşündüğünü söyledi.
       
NEDEN 30 EYLÜL?
       “Neden 30 Eylül tarihinin esas alındığı” yönündeki soruya karşılık da Akçakoca, bu tarihin, sektör içindeki aktif büyüklüğü için belirlenen tarih olduğunu ve mevduat satışından sonra herhangi bir söylenti çıkmaması için bu tarihin belirlendiğini kaydetti.
       Sermaye açığının ise yapılacak denetimler sonucunda belirleneceğini hatırlatan Akçakoca, “Denetim şirketine vereceğiz denetim şirketi neyi esas alacak? 31 Aralık bilançosunu değil mi. Ama 31 Aralık bilançosunun fiktif olup olmaması diye bir şey söz konusu değil ki ben iki kere denetlettireceğim” diye konuştu.
       
4 MİLYAR DOLARLIK KAYNAK
       Yapılacak operasyonda çıkması beklenen 4 milyar doların kaynağının nereden bulunacağı yönündeki soru üzerine de Akçakoca, tasarıda bunun Hazine’den aktarılacak bonolarla karşılanmasının öngörüldüğünü vurgularken, “ama bu Hazine’den gelecek kaynağın, dış kaynak olması gerek” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları