Home page
Haber Menüsü


 
İtalya, Euro için son provaları yapıyor
 
Yeni yılla birlikte Euro’ya ‘merhaba’ diyecek İtalyanlar, 28 Şubat’ta yüzyılların para birimi liretle vedalaşacak. Hükümet, liret stokunu eritmek için ikramiyeleri erken öderken, ATM’ler Euro ödemesi için hazırlandı.
 
Lütfullah Göktaş/Roma
NTV
 
25 Aralık—  28 Şubat, artık İtalyanlar için de tarihi bir gün olacak. 28 Şubat, İtalyan Liretlerinin Euro’yla birlikte piyasada dolaşabildiği son gün olacak. Yeni yılın ilk gününde Euro’ya “merhaba” diyecek olan İtalyanlar 28 Şubat’ı, yüzyılların para birimi olan Liret’in, piyasaya artık kesinkes veda edip tarihe defnolunduğu bir gün olarak hatırlayacak. 1 Mart’tan itibaren Liret’in yerini tamamıyla Euro alacak.

   
 
       
   
MSNBC News Euro öncesi ulusal paralar yastıkaltından çıkıyor
MSNBC News Euro için geri sayım başladı
MSNBC News Euro değişimi bankalarda yapılmalı
MSNBC News Rau, kuyruğa girerek Euro aldı
MSNBC News Euro'ya geçiş Rusya'ya yarayacak
MSNBC News Euro Kosova'ya geldi
MSNBC News Avusturyalılar Euro'yla tanıştı
MSNBC News İtalya'da Euro pahalılık getirdi
MSNBC News Blair'den Euro'ya tarihi destek
MSNBC News Euro treni ve kaçırılan bir fırsat
MSNBC News Euro'ya 8 gün kaldı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uzun bir hazırlık dönemi sonrasında Euro, artık kapıya dayanmış bulunuyor. Neredeyse 1 yıldır, yasal olarak, her şeyin fiyatı hem Liret, hem Euro olarak belirtilmekteydi. Ama İtalyanlar, gözden ırak olan gönülden de ırak olduğu için, doğal olarak her şeyin fiyatını Liret olarak bilmeye devam ediyorlardı. Ama Aralık ayında İtalyanlar da, her şeyin fiyatını Euro olarak da öğrenme telaşı başladı.
Euro’yla gelen kara para endişesi

       
İKRAMİYELER ERKEN ÖDENİYOR
       Devlet, elindeki liretleri bir an önce eritebilmek için, memur ve işçilerin Aralık maaşlarını ve yılbaşı ikramiyelerini bu yıl erkenden ödemeyi yeğledi.
       7 Aralık’ta maaşlar ve ikramiyeler, çalışanların ellerine tutuşturuldu. Ama vatandaşların Euro’yla ilk somut teması, 15 Aralık’ta başladı. Bozuk paralardan oluşan mini-kitler, bankalar ve postanelerde dağıtılmaya başladığında, uzun kuyruklar oluştu.
Euro’ya geçişle ilgili tüm haberler

       İçinde toplam 53 bozuk paranın yer aldığı 12,91 Euro’luk mini-kitlerden bir adet edinebilmek için adeta bir yarış başlamıştı. İnsanların Euro banknotlarıyla tanışmaları ve yeni para biriminin resmen yürürlüğe girişi ise 1 Ocak’ta başlayacak.
       
SERMAYELER DÖNÜŞTÜRÜLDÜ BİLE
       Şirketlerin büyük bölümü sermayelerini kağıt üzerinde de olsa çoktan Euro’ya dönüştürmüş durumda. Bu konuda şirketlere tanınan süre 31 Aralık’ta son buluyor.
       Yazar kasalardan bankamatiklere, otomatik benzin pompalarından sigara veya içeceklerin para atılarak alınabildiği otomatik distribütörlere, bozuk parayla çalışan umumi telefonlara kadar her şeyde her alanda Euro için hazırlıkların büyük bölümü tamamlanmış durumda.
       31 Aralık tarihinde bankalar da, yeni yılın ilk günüyle başlayacak yeni döneme hazırlık konusunda son rötuşları yapma amacıyla, kapılarını müşterilere kapalı vaziyette tutarak harıl harıl çalışacak. 1 Ocak’tan 2002’den itibaren ise Euro’nun resmen yürürlüğe girişiyle yepyeni bir dönem başlayacak.
       
ATM’LER HAZIR
       Vatandaşların Euro banknotlarıyla ilk teması yeniyılın ilk gününde gerçekleşecek. Bankacılar, bankamatiklerin yüzde 80’inin, 1 Ocak’tan itibaren liret yerine Euro verebilir durumda olacağını belirtiyor. Geri kalan bankamatik makinelerindeki adaptasyon işlemlerinin ise Ocak ortalarına doğru tamamlanması öngörülüyor.
       Mevcut liretlerini, 28 Şubat akşamına kadar alışverişte kullanmak mümkün olabilecek.
       Ama hedef, piyasadaki liretlerin yerini süratle Euro’ya bırakmasını sağlamak.
       Vatandaşlar, 2 Ocak’tan itibaren ellerindeki liretleri bankalar veya postanelere başvurarak Euro’yla değiştirebilecek. Bu işlem için herhangi bir komisyon alınmayacak. Vatandaşa bu konuda tanınan süre 28 Şubat akşamı sona eriyor.
       O tarihe dek ellerindeki liretleri halen değiştirmemiş olanlar ise Merkez Bankası’na müracaat etmek zorunda kalacak. Bir başka deyişle 28 Şubat’ta ulusal para birimleri olan lirete resmen veda edecek olan İtalyanlar, 1 Mart’tan itibaren sadece Euro’yu kullanmaya başlayacaklar.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları