Home page
Haber Menüsü


İdil Akidil'e e-posta atmak için resmin üstüfe tıklayın!
Çekirge ve sensei
Amerikalılar kısaltma yapmaya bayılıyorlar, hatta kısaltılan kelimelerin baş harflerinden de ilgili başka kelimeler oluşturuyorlar…
İdil Akidil
NTV-MSNBC
    24 Aralık —  Kısaltmaya da anlam katıyor, öğrenmeyi kolaylaştırıyorlar. Örneğin; performans hedeflerinin SMART (Akıllı-zarif) olması gerektiği öğretilir. (Simple, Measurable, Achievable, Reasonable / Realistic, Time-bound) . Yani, Türkçe karşılıklarıyla; basit, ölçülebilen, ulaşılabilir, mantıklı/gerçekçi ve zamanla sınırlandırılmış istekler hedef olarak tanımlanabilir.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Mülakat soruları da STAR (Yıldız) soruları olmalıdır. (Situation - Time - Action - Result). Adaya öyle sorular sorulmalıdır ki, aday gerçek bir olaydan yola çıkarak yanıt vermelidir. Ve Durumu - Zamanı - Aldığı Aksiyonu - ve Sonuçları söyleyebilmelidir…
       
İdil Akidil’in diğer yazıları

       Benzeri bir kısaltmaya da Koçluk hakkında rastladım. Koç - COACH nasıl olunur? (“Don’t Boss, COACH”, Forrest C. Greenslade, Ph.D.). Önce kısaca Koçluk’tan bahsedelim.
       Patron, ya da Yönetici sıfatına sahip olmak nasıl da güçlü hissettiriyor insanı… Klasik anlamda bu unvanlar “emir vermek” ve “kontrol etmek” eylemleriyle birarada düşünülüyor. Ego memnun oluyor (!), “bugüne kadar çekilenleri başkalarının çekme zamanı geldi” düşüncesi hakim oluyor bazılarında. Ancak uygulaması çok kolay olan bu geleneksel yaklaşım, değişti. Aslında çok daha zor sorumluluklar eklendi Patronluğa ya da Yöneticiliğe.
       İş yaşamı ile özel yaşamı birbirinden ayırabilmek olanaksız. Kimlikler, kişilikler aynı kişide her iki alanda da birbirinden çok farklı olmuyor… Düşüncelerimizi, inançlarımızı, korkularımızı, tutumlarımızı, paradigmalarımızı, alışkanlıklarımızı iş yaşamına da taşıyoruz. Bu unsurların iş yaşamında olması ise Yöneticilere / Patronlara aslında birer Koç olmaları gerekliliğini getiriyor. Sadece emir verip sonuçları kontrol ederek ilerlemek mümkün değil…
       Greenslade’in C.O.A.C.H. kısaltması ise şöyle:
       Collaborate - İşbirliği yap - Çalışanlarıyla ortak çıkarlar için işbirliği içinde olmak gerektiğini göstermek. Observe - Gözle - Çalışanların gelişimini sürekli olarak izlemek. Geri bildirim vermek. Duygularını anlamak. Başarılarını kutlamak.
       Ask - Sor - Çalışanlardan bilgi almak. Katkılarına ortam hazırlamak, katkılarını istemek. Sorumluluk vermek. Onlardan öğrenmek.
       Challenge - Zorla/ Meydan oku - Varsayımları tartışmak. Diyaloglara ortam hazırlamak. Yanıtları zorlamak. Problemleriyle ilgilenmek. Korkularının üstüne gitmek.
       Hypothesize - Hipotez üret - Araştırmaları, üzerinde çalışmaları için düşünceler ortaya atmak. İddialarına mantıklı yaklaşım desteği vermek.
       Kendini doğrulayan kehanet kavramından bahsetmiştik daha once (Kırk defa söylersen, olur... http://www.ntvmsnbc.com/news/95658.asp). Tanımı: birinin diğerleri hakkındaki inançlarının, onlara karşı nasıl davranacağını belirleyeceği, ve bu da inandığı şekilde davranışlar görmesine sebep olacağı şeklinde.
       Bu kapsamda, patronluk yapmakla, koçluk yapmak arasındaki farkın da yöneticilerin çalışanlara bakışlarının arkasındaki düşüncelerden doğduğu söylenebilir. Patronluk yapanlar, çalışanları zorlar, iter. Koçluk yapanlar destek olur, yol açar. Patron, diğerlerinin karar vermesine izin vermez. Kontrolü elinde tutar. Koç ise çalışanların karar verebileceği ortamı hazırlar. Patron konuşurken, emir verir; koç: sorar, ister, dinler… Bunlar gibi davranışların karşılaştırmalarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. *

       
       Birçok yazarın sık kullandığı bir sözcük var. Özellikle yönlendirme yaptıklarında, öğüt verdiklerinde kullanıyorlar: çekirge. Burada da değinmeden geçemeyeceğiz: Çekirgelik - sensei ilişkisini hatırlayın. En güzel koçluk örneklerinden biridir. Çekirge mücadele ederek öğrenir. Sorularına sensei soruyla karşılık vererek çekirgesini daha çok düşündürür.
       Ama herşeyden önemlisi çekirge’nin kendi içindeki gücü farketmesini, potansiyelini ortaya çıkartmasını sağlar.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları