Home page
Haber Menüsü


Euro’ya günler kala, lükse talep arttı
 
Avrupa’nın ulusal para birimlerini terketmesine günler kala, yastıkaltı veya kara paralarını değerlendirmek isteyenlerin talebiyle lüks villa, Mercedes satışlarında artış yaşanıyor.  

 
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
23 Aralık—  Avrupa tek para birimi Euro’ya sayılı günler kaldı. Euro, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren tedavüle girecek. Avrupa’nın Euro’ya geçmesi öncesinde, yaşlı kıtada ilginç para hareketleri ve alım-satımlar gerçekleşiyor.

   
 
       
   
MSNBC News Fransızlar, Frank için anıt dikecek
MSNBC News Euro öncesi ulusal paralar yastıkaltından çıkıyor
MSNBC News Fransa ve İngiltere'nin enflasyon başarısı
MSNBC News Almanya'da Kasım enflasyonu % 1.7
MSNBC News Alman ekonomisinde % 0.1 daralma
MSNBC News Euro için geri sayım başladı
MSNBC News Euro'ya 28 gün kaldı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Euro öncesinde kara para veya yastıkaltındaki birikimlerini değerlendirmek isteyen Avrupalılar özellikle lüks mal ve gayrimenkullere talep patlaması yarattılar.
       İrlandalılar’ın, İspanyollar’ın yastık altında, Almanlar’ın Lüksemburg’taki bankalarda tuttuğu birikimler -bu birikim özellikle Alman Markı şeklinde oluyor- Euro’nun yaklaşmasıyla hızla ortaya çıkıyor.
       Newsweek’in haberine göre, lusal para birimleri tarih olacak Avrupalılar da, bu servetlerini İspanya’nın Marbella tatil merkezinde lüks gayrimenkul olarak değerlendiriyor. Bu bölgede küresel durgunluğa rağmen, villa fiyatları yüzde 30 arttı.
       
LÜKS OTOMOBİL SATIŞLARINDA ARTIŞ
       Sadece gayrimenkule değil, lüks otomobillere de talep patladı. Mercedes satışları yüzde 37 artarken, Audi ve BMW satışlarındaki artış da bu oranın altında değil.
       Mücevherat, elektronik cihazlar, kolleksiyonluk şarap ve sanat eserleri de Avrupalılar’ın son zamanlardaki alışveriş listesinin başında yer alıyor.
       
Geçiş nasıl olacak?
       Parasal Birliğe dahil 12 ülke ulusal paralarından; Hollanda Florini 28 Ocak 2002, İrlanda Lirası 9 Şubat 2002, Fransız Frangı 17 Şubat 2002, Alman Markı, Avusturya Şilini, Belçika Frangı, Fin Markkası, İspanyol Pesetası, İtalyan Lireti, Lüksemburg Frangı, Portekiz Esküdosu ve Yunan Drahmisi 28 Şubat 2002 tarihinde yasal para olma özelliğini kaybederek tedavülden kalkacak.
       Kaydi para olarak 1 Ocak 1999 tarihinden bu yana uygulamaya konulan Euro, üç yıllık bir geçiş döneminden sonra 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren de 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500’lük kupürler halinde banknot, Avrupa Birliği’ni (AB) oluşturan 15 ülkenin 12’sinde tek para birimi olarak tedavüle çıkacak.
       
31 ARALIK SON TARİH
       Ellerinde 12 ülkenin para birimini olan hesap sahiplerinin farklı bir talimatları yoksa, bankalar ve özel finans kurumları nezdindeki 12 ülke ulusal para birimleri cinsinden halen açılmış olan döviz tevdiat hesaplarını, cari ve katılım hesaplarını en geç 31 Aralık 2001 tarihinde Euro’ya dönüştürecekler ve hesap sahiplerine hesaplarında ne kadar Euro olduğunu bildirecekler.
       Hesap sahipleri, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren, önceden olduğu gibi, vade ve ihbar süreleri saklı kalmak kaydıyla masraf ve komisyon ödemeden hesaplarından Euro banknot çekebilecek.
       Gerçek ve tüzel kişiler, nakit olarak bulundurdukları 12 ülke ulusal paralarını herhangi bir masraf ve komisyon ödemeden dönüştürebilmek için bir banka veya özel finans kurumu nezdinde müşteri banka ilişkileri çerçevesinde uygun gördükleri bir döviz tevdiat hesabı veya cari ve katılım hesabı açtırabilecekler.
       
1 OCAK 2002 TARİHİNDEN SONRA
       1 Ocak 2002 tarihinden sonra ise 12 ülke ulusal paraları cinsinden banknotların Euro banknot ile değiştirilmek üzere bankalar, özel finans kurumları ve yetkili müesseselere getirilmesi durumunda uygulanacak masraf ve komisyon tutarı bu kuruluşlarca serbestçe belirlenecek.
       Bankalar ve özel finans kurumları ihtiyaç duyacakları Euro banknotları, kendi imkanları ile yurtdışı muhabirlerinden veya uluslararası kuruluşlardan sağlayabilecekleri gibi, isterlerse Merkez Bankası’ndan da temin edebilecekler. Yetkili müesseseler Merkez Bankası ve/veya bankalardan Euro banknot temin edebilecekler.
       
EURO İTHAL EDİLMEYE BAŞLANDI
       Bu çerçevede 1 Aralık tarihinden itibaren yurt dışından Euro banknot ithal etmeye başlayan Merkez Bankası, 1 Ocak 2002’den itibaren sunulmak üzere Euro’ları kendi şubelerinde hazır bulunduracak.
       10 Aralık 2001 - 31 Aralık 2001 tarihleri arasında, Merkez Bankası’ndan banknot almak isteyen bankalara, 3 Ocak 2002 tarihine kadar geçerli olacak şekilde verecekleri teminat karşılığında ve 2 Ocak 2002 tarihinde Merkez Bankası hesabını alacaklandırmaları koşuluyla önceden Euro banknot verilecek.
        İstekli bankalar banknotların Merkez Bankası’nın İstanbul ve Ankara şubelerinden teslim alınması durumunda 1 Euro için 2 milyon lira, diğer şubelerden teslim alınması durumunda ise 1 Euro için 2.5 milyon lira masraf ödeyecekler.
       1 Ocak 2002 tarihinden sonra, bankalar, özel finans kurumları ve yetkili müesseseler, Euro banknotları Merkez Bankası’ndan, gerek Döviz ve Efektif Piyasaları işlemleri yoluyla, gerek gişe işlemleriyle edinebilecekler.
       Merkez Bankası, 12 ülke ulusal paraları ile ilgili gösterge niteliğinde kur yayımlamaya, bu paraların yasal para olma özelliğini kaybetme tarihinde kadar devam edecek, söz konusu tarihlerden sonra ulusal paralarla ilgili kurlar yayımlanmayacak. Tedavülden kaldırılacak ulusal paraların ulusal merkez bankaları tarafından kabul edilecek son geçerlilik tarihleri ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.
       Bu çerçevede, Finlandiya, Fransa, İtalya ve Yunanistan Merkez Bankaları kendi ulusal paralarının tedavülden kaldırılmasından sonra 10 yıl, Portekiz Merkez Bankası 20 yıl, Hollanda Merkez Bankası 30 yıl, diğer ülkelerin merkez bankaları ise süresiz olarak ulusal paralarını Euro ile değiştirecekler. Söz konusu ulusal paraların tedavülden kalkmasından sonra Merkez Bankası, bankalar, özel finans kurumları ve yetkili müesseselerden gelecek değişim taleplerini 31 Aralık 2003 tarihine kadar karşılayacak. Tek para birimine Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, İrlanda, İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan, Finlandiya, Avusturya dahil bulunuyor.
       
EURO: 7 AYRI BANKNOT
       Euro, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 Euro değerindeki banknotlar şeklinde günlük hayatımıza girecek. 7 değişik değerde dolaşıma çıkacak olan Euro banknotları farklı renklerde bulunuyor. Değeri yükseldikçe ebadı da büyüyen Euro banknotların arka yüzünde köprü motifi ile Avrupa haritası yer alıyor.
        Banknot olarak en küçük para birimi olan ve temel rengi gri olan 5 Euro 62x120 milimetre (mm) ebadında bulunuyor. 5 Euro’luk banknotun ön yüzünde klasik döneme ait geçit motifi ile 12 adet yıldız motifi var.
       Temel rengi kırmızı olan 10 Euro’luk banknot 67x 127 mm ebadında bulunuyor. 10 Euro’luk banknotun ön yüzünde Romanesk dönemine ait geçit motifi ile 12 adet yıldız motifinin yer aldı Temel rengi mavi olan 72x133 mm boyutundaki 20 Euro değerindeki banknotun ön yüzünde gotik döneme ait geçit motifi ile 12 adet yıldız motifi bulunuyor
       77x140 mm ebadında ve turuncu renkte olan 50 Euro’nun ön yüzünde, Rönesans dönemine ait geçit motifi ile 12 adet yıldız motifi yer alıyor. Temel rengi yeşil olan ve 82x147 mm olan 100 Euro yüzündeki banknotun ön yüzünde, barok ve rokoko dönemlerine ait geçit motifi ile 12 adet yıldız motifi bulunuyor.
       82x153 mm ebadında ve temel rengi sarı-kahverengi olan 200 Euro değerindeki banknotun demir ve cam mimarisi dönemine ait geçit motifi ile 12 adet yıldız motifi yer alıyor.
       Temel rengi mor olan 500 Euro, 82x 160 mm ebadında ve Euro banknotun en büyüğü konumunda olan 500 Euro’nun ön yüzünde 20. yüzyıla ait pencere motifi ile 12 adet yıldız motifi bulunuyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları