Home page
Haber Menüsü


Okuyan: 100 bin kişi diye birşey yok
Çalışma Bakanı Okuyan, 100 bin kişinin işten çıkarılması konusunda IMF’den istek gelmediğini belirterek, bu konuda Hazine’nin çalışma yapmadığını bildirdi. Okuyan, kademeli geçişi düzenleyecek yasa taslağı üzerinde çalışıldığını da kaydetti.
İstanbul
AA
6 Aralık— Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, “kademeli emeklilikle” ilgili bir gazetede yayınlanan taslak gibi ellerinde 4-5 taslak bulunduğunu, hatta başka çalışma gruplarının getirdikleriyle beraber bu sayının 10’a yaklaştığını belirterek, “Biz bunların üzerinde çalışıyoruz. Netleştirdiğimiz bir durum yok” dedi. Okuyan, 100 bin kişinin işten çıkarılmasına yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını kaydederek; bu konuda IMF’den bir istek gelmediğini, Hazine Müsteşarlığı’nın da konuyla ilgili bir çalışma yapmadığını söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Kahkonen, resen emeklilik ve Telekom'u soruyor
MSNBC News Telekom'da çalışan sayısı yüzde 10 azalıyor
MSNBC News 50 yaş üstü işçiye zorunlu emeklilik
MSNBC News Okuyan: Emeklilikte kademeli geçiş hazırlanıyor
MSNBC News Okuyan: Sosyal güvenliğe 65 milyar dolar ödendi
MSNBC News Emekliliğe teşvik Telekom'dan başladı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Okuyan, Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Sosyal Güvenlik Sistemi’nin bugünkü durumu ve sorunları” konulu bir konferans verdi. Konferans öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandıran Okuyan, “bugün bir gazetede kademeli emekliliğe ilişkin taslak tabloların yer aldığının” hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:
       “Bununla ilgili bir gazetemizde yayınlanan taslak gibi elimizde 4-5 taslak var. Hatta başka çalışma gruplarımızın getirdikleriyle beraber 10’a yaklaştı. Biz bunların üzerinde çalışıyoruz. Netleştirdiğimiz bir durum yok. Büyük bir ihtimalle yılbaşından sonra Bakanlar Kurulu’na, ondan sonra da Parlamento’ya yasa tasarımızı sevk edeceğimizi ümit ediyorum.”
       
100 BİN DİYE BİRŞEY YOK
       Okuyan, “100 bin kişinin emekli edilmesi mümkün mü? Maliyeti ne olur?” şeklindeki soruya karşılık da, Hazine Müsteşarlığı’na atfen, dün akşam böyle bir haberin yayıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Hemen ardından Hazine Müsteşarlığı bu haberlerin doğru olmadığına dair açıklama yaptı. Hazine Müsteşarı ile dün akşam görüştüm. Bana verdiği bilgide, böyle bir hazırlıklarının olmadığını, 100 bin kişinin işten çıkarılması yönünde IMF’den bir istek gelmediğini, IMF’nin isteğinin de üzerinde bir çalışmanın Hazine tarafından yapılmadığını ifade etti. Zaten daha önce bu manada olan hazırlıkların dışında ilave manada 100 bin diye birşeyin olmadığını bildirdi.”
       
İŞÇİ VE MEMUR FAZLALIĞI
       Bakan Okuyan, kamuda, işçi ve memur olarak fazla istihdam olduğunu, memur olarak, sözleşmelilerin de dahil edilmesi durumunda yaklaşık 2 milyon 380 bin kişinin bulunduğunu belirterek, “600 bin civarında işçi olarak düşündüğümüzde tamamı 3 milyondur. Bunların içerisinde fazlalık diye adlandırabileceğimiz çalışan insan sayımız olduğu doğrudur” dedi.
       “Ama ondan önce başka bir doğru var. Devlet bir envanterini çıkarmalıdır” diyen Okuyan, devletin bir kurumunda fazla istihdam söz konusu iken, başka bir kurumunda istihdam eksikliği dolayısıyla, hizmetin durma noktasına geldiğini kaydetti.
       Okuyan, öncelikle bu envanterin çıkartılıp, fazla olan yerden eksik olan yere geçişlerin sağlanması gerektiğini, her yıl ortalama 40-50 bin kişinin kendi isteğiyle ve geldiği nokta itibariyle zaten emekli olduğunu ifade etti.
       Geçen yıl 102 bin kişinin emekliye ayrıldığını ve bunların bir kısmının yerine personel istihdamının zorunlu olduğunu belirterek, “Biraz titizlik gösterecek olursanız, bu 100 bin emeklinin içinden, 40 bin civarındakinin yerine yeni bir personel almadan da, o bölümlerde devlet işini görebilir” diye konuştu.
       Okuyan, emeklilik konusunun, sendika ve sivil toplum örgütleriyle görüşülerek, bir uzlaşma zemini içerisinde çözülmesinin toplum yararına olacağını söyledi. Önümüzdeki süreçte böyle bir yöntemin öne çıkacağını zannettiğini ifade eden Okuyan, “Zaman zaman gazetelerde 50-100 bin kişi çıkartılacak lafları olunca toplumda yeni bir gerilim, huzursuzluk oluyor” dedi.
       
1 MİLYON BOŞ KADRO VAR
       Okuyan, “personel envanterini çıkarmaya yönelik çalışmanın bulunup bulunmadığına” yönelik bir soru üzerine, şunları söyledi:
       “Evet var. Bu sabah Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ile de bu konuyu görüştüm. Bu konunun üzerindeyiz. Muhtemelen Keçeciler ile biraraya geleceğiz. Bazı çizelgeleri aldım. Örneğin, şu an itibariyle devletin kadrolarında 1 milyon 3 bin boş kadro var. Bu boş kadronun analizini yapmamız lazım. Bunların bir kısmı kademe ilerlemesi ile ilgili kadrolardır. Yani mecburdur. Ama onları dışarı çıkardıktan sonra emniyet teşkilatıyla ilgili, milli savunma ve sağlıkla ilgili olanların dışındaki bütün kadroları hemen iptal etmemiz lazım. O kadroların orada durması bana göre yanlış olmuştur. Yarın seçim zamanı gelince seçime doğru, iktidarlar, bu kadroları doldurabilirler. Onun için bu analizleri sağlıklı yapıp mutlaka sendikalarla paylaşmamız lazım.”
       Bakan Okuyan, “Seçim zamanı geliyor mu?” şeklindeki bir soruya da, “İki sene bekleyeceksiniz. Öyle hemen gelmez” yanıtını verdi. Emek Platformu’nun 1 Aralık’ta yaptığı eylemlere ilişkin soru üzerine de Okuyan, şunları söyleri:
       “Kişisel olarak ben zaten oralardayım. Farklı birşey değil. 1 Aralık’taki eylemden 2 gün önce Ankara’da 19 büyük sivil toplum örgütünün başkanlarıyla, Mesut Yılmaz’ın da dahil olduğu 7 bakanın iştirakiyle bir iftar yemeğinde beraber olduk. Hem sosyal tarafları dinledik, hem de onların talepleri üzerinde tartışma yaptık. Orada yasal çerçevede kalmak kaydıyla yapılan eylemler, yadırganacak eylemler değildir. Yararlı eylemlerdir. Yani 1 Aralık’ta da meydanlardan seslenenleri Ankara olarak duyduk.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları