Home page
Haber Menüsü


Kamuda indirimli tarifeye son
Başbakanlık tarafından yayınlanan tasarruf genelgesi kapsamında, kamuda uygulanan indirimli tarifelere sınırlama getiriliyor. İndirimli tarifleler demiryolları, denizyolları ve havayollarında geçerliliğini koruyor.
Ankara
AA
5 Aralık— KİT’ler ile diğer kamu kuruluşlarının sosyal amaçlı olanlar dışındaki indirimli ve ücretsiz tarifeleri son vermesi istenen Başbakanlık Genelgesi’nin ardından, gözler ilgili kuruluşların bu alanda yapacakları düzenlemelere çevrildi. Mal ve hizmetlerin fiyatlandırılmasında belirli kesimlere gerek indirim gerekse ücretsiz hizmet sunan KİT’lerin yönetimleri, yeni düzenleme kapsamında hangi indirimlerin son bulacağını, hangilerinin ise devam edeceğini tek tek belirleyecek.

   
 
       
   
MSNBC News 50 yaş üstü işçiye zorunlu emeklilik
MSNBC News Meral'den tasarruf genelgesine eleştiri
MSNBC News Hükümet, tasarruf paketini açıkladı
MSNBC News 'Tasarruf' gümrükleri de vuracak
MSNBC News THY 3 trilyon tasarruf yapacak
MSNBC News IMF heyeti stand-by'ı hazırlıyor
MSNBC News IMF ile 2 yıllık yeni bir program
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kanundan kaynaklanan indirimler için gerekli yasal değişikliklere yönelik taslaklar hazırlanacak. Yüksek Planlama Kurulu kararıyla uygulanan indirimlerin son bulması için de yeni YPK Kararları yürürlüğe konulacak. Kamuda çeşitli alanlarda varolan indirimli tarifeler, en fazla ulaştırma hizmetlerinde kendini gösteriyor. Devlet Demiryolları ile Türk Hava Yollarının indirimleri de bu alanda başı çekiyor.
       
TREN İNDİRİMİ MALİYETİ 2.6 TRİLYON
       Devlet Demiryolları’nda, ücretsiz seyahat ile yüzde 50 ve yüzde 20’lik indirim tarifeleri uygulanıyor. Bu tarife uyarınca, trenlerde ücretsiz ve indirimli seyahat hakkı bulunanlar şöyle sıralanıyor:
* Ücretsiz seyahat edenler: Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Bakanlar, Genelkurmay Başkanı ve refakatçileri, gaziler, TCDD’nin görevlendirdiği polisler, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu üyeleri, TBMM’nin eski ve yeni üyeleri, 7 yaşına kadar çocuklar (Yer istememek kaydıyla), TCDD personeli, eş ve çocukları yılda 2 permi, Ulaştırma Bakanlığı personeli yılda 2 permi.
* Yüzde 20 indirim uygulananlar: Asker, öğrenci, öğretmen, TCDD ve bağlı ortaklık personeli, muhtarlar, 60 yaşın üzerindekiler, en az 24 kişilik gruplar ve gidiş-dönüş bileti alanlar.
* Yüzde 50 indirim uygulananlar: En az 5 kişilik amatör sporcu grupları, sarı ve sürekli basın kartı sahibi yerli basın mensupları ile yabancı gazeteciler, milletvekili ve eşleri birlikte seyahet ettiklerinde (Yataklı indirimi)
       Devlet Demiryolları yetkilileri, asker, milletvekili, basın ve amatör sporcular indiriminin Yasa ile düzenlendiğini, diğer indirimlerin bir bölümünün Yüksek Planlama Kurulu Kararı, bir bölümünün de Yönetim Kurulu Kararı ile uygulandığını belirttiler.
       90 trilyon liralık bilet satış hasılatı bulunan kurumun indirim maliyetinin 2.6 trilyon lira dolayında bulunduğunu kaydeden kurum yetkilileri, kendilerinin mevcut indirimlerin tümüyle kaldırılması görüşünde olduğunu vurguladılar.
       
HAVAYOLLARI VE DENİZCİLİK’TE İNDİRİM
       Türk Hava Yollarında da, TBMM üyeleri ve basın mensuplarına yüzde 30 indirim uygulanıyor. Öğrencilere ile 65 yaş ve üzerindeki yaşlılara bilet satışında ise yüzde 25’lik tenzilat yapılıyor. THY, uçak biletlerini Olağanüstü Hal Bölgesinde görev yapan öğretmen, polis, asker, hakim ve savcılar ile sağlık personelinden görev bölgesine gidip gelenlere ise yüzde 50’li indirimli satıyor.
       Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nde de (TDİ) dış hatlarda öğrencilere yüzde 15, 60 yaş ve üzeri yolculara yüzde 10, gidiş-gelişlerde 4 kişiden az olan gruplara yüzde 20, 4 kişilik gruplara yüzde 30 ve 5-12 yaş grubu çocuklara da yüzde 40 indirim yapılıyor.
       İzmir-Venedik ve Çeşme-Brindisi hatlarında da, 0-4 yaş grubu çocuklar ücretsiz seyahat ediyor. 5-12 yaş grubu çocuklara yüzde 40, 60 yaş ve üzeri yolculara yüzde 10, öğrencilere yüzde 15, özürlülere yüzde 30, gidiş-dönüş bileti alan yolculara dönüş bileti üzerinden yüzde 20 indirim uygulanıyor.
       Deniz yollarında iç hatlarda 0-6 yaş grubu çocuklar ücretsiz seyahat ediyor. 7-12 yaş grubu çocuklar ile öğrenciler, sakatlık belgesine sahip yolcular, 60 yaş ve üzeri yolcular, basın mensupları ve öğretim görevlileri ile öğretmenlere yüzde 20, er ve erbaşlara ise yüzde 50 indirim uygulanıyor. İstanbul’da şehir hatları vapurlarında da belli hatlarda jeton yerine Akbil tercih eden yolculara yüzde 25, öğrencilere de yüzde 50 oranında indirim bulunuyor.
       İstanbul’da Yalova, Çınarcık gibi uzun mesafeli güzergahları kullanan ve Adalar’da oturan vatandaşar için de, jeton dışında normal ve öğrenci olmak üzere 2 çeşit indirim kartı veriliyor.
       Bu arada, Cumhurbaşkanı, TBMM üyeleri, vali, kaymakam, belediye başkanı, hakim, savcı, resmi kıyafetli olmak üzere polis, basın mensupları, belediye zabıtası ve erler ile Kore gazileri, dul ve yetimler de şehir hatlarında ücretsiz olarak seyahat edebiliyorlar.
       
ELEKTRİK VE TELEFONDAKİ İNDİRİMLER
       Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ) ile Türk Telekom ise bazı kesimlere uyguladıkları indirimlere daha önce son verdi.
       Bu çerçevede TEAŞ ve TEDAŞ’ta kurum personeline elektrik satış fiyatında yüzde 40’lık indirim kalktı. Elektrikte sadece şahit aileleri, malul, gaziler ve dul eşlerine yüzde 40 oranında indirim uygulaması devam ediyor.
       Aynı şekilde Türk Telekom’da da ayrıcalıklı ücret tarifesi kurumun yeniden yapılanması çalışmaları sırasında son bulmuştu.
       
POSTA İŞLETMESİ
       Posta İşletmesinde ise “tarife altı uygulama” adı altında bazı kesimlere yasa gereği ayrıcalıklı hizmet sunuluyor. Bu kapsama giren kesimler de şöyle:
       Cumhurbaşkanının yurtiçi telgraf, mektup ve posta işletmesinin diğer alanlarına giren işlemleri ile milli felaket sırasında Sağlık Bakanlığı’nın halkı bilgilendirmek için göndereceği her türlü döküman ve belge ücretsiz.
       Onbaşıya kadar er ve erat ile özürlülerin kendilerine yönelik yayınlarının posta ücreti, mevcut tarifenin binde 5’i. Bu arada Devlet Tiyatroları da çeşitli kesimlere indirimli bilet satıyor.
       Devlet Tiyatrolarında halen 4 milyon lira olan bilet ücreti, emekli, öğretmen, öğrenci, er, Kültür Bakanlığı ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü personeli ile eş ve çocukları için 2.5 milyon lira olarak uygulanıyor. Devlet Tiyatrosu biletlerinde 65 yaşın üzerindekiler için ise yüzde 50 tenzilat bulunuyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları