Home page
Haber Menüsü


‘Fon’daki banka sorunu çözülecek’
BDDK Başkan Yardımcısı Pazarbaşıoğlu, Fon’daki bankaların yılsonuna kadar hepsinin satılacağını veya tasfiye edileceğini söyledi. Pazarbaşıoğlu, özel bankaların açık pozisyonunun ise 1.4 milyar dolara indiğini söyledi.
Ankara
AA
4 Aralık— Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) Başkan Yardımcısı Ceyda Pazarbaşıoğlu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndaki bankaların yıl sonuna kadar ya satış yoluyla ya da tasfiye yoluyla çözümleneceğini ümit ettiğini söyledi. Pazarbaşıoğlu, ODTÜ İşletme Topluluğu tarafından düzenlenen “Bankacılık Sektörü Paneli”nde yaptığı konuşmada, Fon’daki bankaların kötü aktiflerinin tahsilat dairesine devredildiğini hatırlattı.

   
 
       
   
MSNBC News Özen: Birleşme 14 Aralık'ta tamam
MSNBC News Özince: Zayıf müesseseler tasfiye edilmeli
MSNBC News Akışık: Kamu bankalarının borcu 3 katrilyon
MSNBC News S&P'den bankalara iyi haber
MSNBC News Bankacılık krizin diyetini ödüyor
MSNBC News İktisat ve EGS'nin mevduatı Vakıf'ta
MSNBC News Mevduat devri 10 Aralık'ta tamam
MSNBC News Toprakbank Fon'a devredildi
MSNBC News İktisat Bankası "resmen" kapatıldı
MSNBC News ABank, Bayındırbank'ı inceleyecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Fon’daki bankalardaki mevduatların özel bankalara devri için başarılı bir ihale yapıldığını ve 4 tane ihalenin daha yapılacağını bildiren Pazarbaşıoğlu, “Bu bankalardaki mevduatları mümkünse özel bankalara devredeceğiz. Bu ihaleler başarılı olursa özel bankaların mevduatı artmış olacak. Özel bankalara devredilmemesi halinde Ziraat ve Halk Bankası gibi kamu bankalarına devri söz konusu olabilir” dedi.
       
ÖZEL BANKALARIN PAYI ARTTI
       Özel bankaların kredilerdeki paylarının artığını ifade eden Pazarbaşıoğlu, bu bankalardaki yabancı mevduat oranının yüzde 72.2’ye yükseldiğini kaydetti.
       Özel bankalardaki yabancı para açık pozisyonunun 1.4 milyar dolar gerilediğini vurgulayan Pazarbaşıoğlu, önemli konulardan birisinin de kredilerin takipteki alacaklara dönüşmesi olduğunu kaydetti.
       Bankaların ne kadar risk taşıyabileceklerinin belli olduğunu ifade eden Pazarbaşıoğlu, bankalardan bu konuda her hafta rapor aldıklarını bildirdi.
       
ŞUBE VE PERSONEL SAYISI AZALDI
       Mali yeniden yapılandırmanın yeterli olmadığına işaret eden Pazarbaşıoğlu, operasyonel yapılandırma ile şube sayısında indirime gitmenin önem taşıdığını söyledi.
Özince: Zayıf müesseseler tasfiye edilmeli
Fon’daki bankalardan Oyakbank’ın Etibank’a teklif verdiğini hatırlatan Pazarbaşıoğlu, Sitebank ile Novabank’ın ilgilendiğini ve satış görüşmelerinin sürdüğünü, Kentbank ile TEB’in ilgilendiğini ve Bayındırbank için de satış süresinin 25 Aralık olarak belirlendiğini söyledi.
       Pazarbaşıoğlu, Fon’daki bankaların şube sayısında yüzde 27, personel sayısında da yüzde 35 oranında azaltma yapıldığını bildirdi.
       Takipteki alacakların çözümlenmesi için İstanbul yaklaşımı çerçevesinde borçların yeniden yapılandırılması çalışmaları olduğunu belirten Pazarbaşıoğlu, varlık yönetimi şirketleri konusunda da çalışmaların devam ettiğini, düzenleme yapılacağını kaydetti. Bağımsız denetim kuruluşlarıyla ilgili çalışmanın tamamlandığını bildiren Pazarbaşıoğlu, gerektiğinde lisans iptaline gidileceğini ve konunun ciddiyetle ele alınacağını söyledi.
       Ocak 2002 itibariyle yapılması gereken çalışmalara da değinen Pazarbaşıoğlu, sermaye yeterliliği hesabında piyasa risklerinin gözönüne alınmasıyla ilgili genelge yayınlanacağını söyledi.
       Ceyda Pazarbaşıoğlu, yapılacak çalışmalar arasında repo işlemlerinin bilanço içinde olması bankaların iş denetim ve risk yönetimi sistemi ile muhasebe uygulaması ile ilgili çalışmaların yapılacağını bildirdi.
       Pazarbaşıoğlu, Kıbrıs ve Bahreyn’deki off-shore bankalarının tüm denetimlerinin yapıldığını ve hazırlanan raporların o ülkelerle paylaşıldığını ifade etti. Bankaların yurt dışı şubelerinde de denetimin yapıldığını vurgulayan Pazarbaşıoğlu, Malta, Luxemburg ve Hollanda’da denetimlerin yapıldığını kaydetti.
       
KAMU BANKALARI REFORMU
       Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız, “Kamu bankaları reformu, yakın tarihin en büyük olaylarından biridir” dedi. Özyıldız, kamu bankalarının uzun yıllar popülist politikaların en ciddi silahlarından biri olduğunu ifade ederek, “Türkiye 2001 yılında, kamu bankalarını reforma tabi tuttu. Bu, yakın tarihin en büyük olaylarından biri ve çok ciddi bir operasyondur. Bundan sonra kamu bankaları siyasete alet edilemeyecek” diye konuştu.
       Yaşanan iki ekonomik kriz nedeniyle, Türkiye’nin 2001 yılında çok büyük zararlara uğradığını belirten Özyıldız, krizlerin ardından kamu bankalarının yeniden yapılandırılmasına karar verilmesinin ise çok büyük bir kazanç olduğunu vurguladı. İki ekonomik krizin, bankacılık sektörünü çok ciddi bir şekilde yaraladığına işaret eden Özyıldız, dövizle borçlanmaları, açık pozisyon, kur ve tahsili gecikmiş alacak problemleri gibi nedenlerle bankaların büyük zararlara uğradıklarını söyledi.
       
TÜZMEN: MB BAYRAM’DA PARA BASMALI
       Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen de, enflasyon tahminlerinin tutmadığını ifade ederken, reel sektörün desteklenmesi anlamında Merkez Bankası’nın bayram ve yılbaşında biraz para basması önerisinde bulundu.
       Tüzmen, yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği ile yapılan Gümrük Birliği Anlaşması’nın yerine, Türkiye’nin daha esnek olan Serbest Ticaret Anlaşması yapmasının daha iyi olacağını söyledi.
       Tüzmen, artık Gümrük Birliği’nden de dönüş olmadığını belirterek, daha iyisinin yapılmaya çalışılması gerektiğini kaydetti. Reel sektör ve sorunları ile sürekli içiçe olduklarını anlatan Tüzmen, “benin kapımın önü, doktor muayenehanesi gibi. İhracatçılar ve ithalatçılar sürekli bizim oraya geliyorlar” dedi.
       Avrupa ve Amerika’da reel sektörün bankalar tarafından değişik şekillerde desteklendiğini vurgulayan Tüzmen, Türkiye’de reel sektörle bankacılık sektörü arasında, sağlıklı bir ilişki oluşmadığını söyledi.
       Kriz sonrasında ihracata dayalı sektörlerin ayakta kalabildiklerini, diğerlerinin ise üretimlerinin aşağıya düştüğünü vurgulayan Tüzmen, “bazı kişiler özel bankalardan aldıkları dövizi, kamu bankalarına yatırdılar ve öyle para kazandılar. Taşıma su ile değirmen dönmez. Suyu Atlantiğin diğer tarafından taşımaya başladılar” dedi. Tüzmen, yeterince güven ortamı olmadığını vurgularken, Türkiye’de yüzde 100 garantili ihracat kredisi dahi verilmediğini, bankacıların ihracatçıya güvenmediğini ve teminat mektubu vermediğini de kaydetti.
       İhracatçıya verilen kredinin toplam kredi içerisindeki payının yüzde 19 olduğunu belirten Tüzmen, amaçlarının bu rakamı yüzde 25 seviyelerine getirebilmek olduğunu söyledi.
       Türkiye’de güçlü bir yatırım bankası ağı kurulması gerektiğini anlatan Tüzmen, yatırım bankalarının tabela bankası değil, gerçek yatırım bankası olması gerektiğini vurguladı.
       Tüzmen, Türkiye’de yerli markalar tüketilmesi gerektiğini anlatırken de, “Avrupa’nın en güzel adamları ve kadınlarını biz giydiriyoruz” dedi.
       
AYGÜN: İÇ BORCU ÇEVİRMEK ZOR
       Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’nin 2002 yılında iç borçları çevirebilmesinin biraz zor göründüğünü söyledi. Aygün, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin morale ihtiyacı bulunduğunu ifade etti.
       Aygün, borçların giderek ödenemez hale geldiğini savunurken, “Konsolidasyon ya da moratoryum olacak” dedi.
       Türkiye’de gelecek yıl kıtlık olacağını, buğday bulunamayacağını da savunan Aygün, şunları kaydetti:
       “Ülkedeki kıtlık, IMF politikalarıyla geliyor. Buğdaya yeterli taban fiyat verilmedi. Dervişe mi oy verdik?. Biz siyasilere oy vermedik mi? Hangi parti IMF ile anlaşma yapacağım diye seçimlerde beyanatta bulundu. Türkiye’de 10 milyar dolar para gelecek diye kabine üyeleri neredeyse zil takıp oynuyor.”
       Aygün, IMF ile yapılacak programa güvenmediğini ifade ederken, Türkiye programının yapılması önerisinde bulundu. Türkiye’de güven sorununun bulunduğunu anlatan Aygün, Demirbank’ın devlete güvendiği için battığını ifade etti. Türkiye’nin yeraltı kaynaklarına da değinen Aygün “Türkiye’de petrol var ama bir güç çıkarttırmıyor” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları