Home page
Haber Menüsü


IMF ile 3 yıllık yeni bir program  
  Türkiye, IMF ile geçen 3 yıldan sonra, yeni bir programla 3 yıllığına yeni bir stand - by imzalıyor. Geçen 3 yılda IMF’nin sözünden çıkmayan, vaad ettiği tüm reform yasalarını çıkaran Türkiye, 2002-2004 döneminde yeni vaadler ve hedeflerin sözünü verdi.

NTV-MSNBC  
   29 Kasım—  Türkiye, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 18. stand-by düzenlemesine imza tamaya hazırlanıyor. IMF’ye verilen Niyet Mektubu’nda yer alan ifadelere göre, 2002-2004 dönemini kapsayan güçlendirilmiş bir program hazırlanıyor. Bu kapsamda uluslararası camiadan ek finansal destek talep ediliyor. 

   
 
       
   
MSNBC News IMF Heyeti Pazartesi Ankara'da
MSNBC News IMF, ek krediyi, 4. dilimi onayladı
MSNBC News Niyet Mektubu: 2002 enflasyonu 35
MSNBC News Derviş: Türkiye'nin önü açık
MSNBC News Bağımsız İktisatçılar: IMF ile anlaşma iptal edilsin
MSNBC News IMF ile 3 yıllık yeni anlaşma
MSNBC News IMF, faiz dışı bütçede ısrarlı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Niyet Mektubu’na göre, milli gelirin bu yıl yüzde 8.5 küçüldükten sonra, gelecek yıl yüzde 4 büyümesi bekleniyor.
  Büyüme ve gelir hedefleri
2001 büyüme hedefi: % -8.5
2002 büyüme hedefi: % 4
2001 enflasyon tahmini: % 65
2002 enflasyon tahmini: % 35
2003 enflasyon hedefi: % 20
2002'de özelleştirme hedefi: 1.5 milyar dolar

       Niyet Mektubu’nda yer alan tahminlere göre, yıllık enflasyon tahmini, tüketici fiyatlarında yüzde 58’den yüzde 65’e çıkarılırken, enflasyonun 2002’de yüzde 35, 2003’te yüzde 20, 2004’te ise yüzde 12 olacağı öngörüldü.
       Yıl sonunda cari işlemler dengesinin 2.25 milyar dolar fazla vermesi beklendiği kaydedilirken, gelecek yıl 2 milyar dolarlık cari açık verileceği tahmin edildi.
       2002 yılı konsolide bütçe faiz dışı fazlasının milli gelirin yüzde 5.6’sına gelecek şekilde artırılmasının planlandığı, bu hedefe ulaşabilmek amacıyla, milli gelirin yüzde 25’i kadar faiz dışı gelir tahsil edilmesi gerektiği belirtildi.
       
BANKACILIK VE ÖZELLEŞTİRMEYE HIZ
       Program kapsamında, Bankacılık Reformu’nun tamamlanması, özelleştirmenin tekrar canlandırılması ile kamu sektöründe etkinliğin artırılmasına ilişkin kararlı adımlar atılacak. Program, bu yıl sonundan önce tamamlanıp, IMF’ye sunulacak.
       IMF’ye sunulan Niyet Mektubu’nda borçların çevrilmesinde sorun çıkmaması için alınacak tedbirler ayrıntısıyla açıklandı. Buna göre, önümüzdeki dönemde, kamu bankalarından mevduat çekişlerini karşılamak için gerekli olan tutarın üstündeki likidite, borçlanma ihtiyacını düşürmekte kullanılacak.
       İç borçlanma gereğinin azaltılması için eurobond ihraç edilecek. özelleştirmeye hız verilecek.
       İç borcun vadesini uzatmak amacıyla, döviz cinsi veya dövize endeksli kağıtlarla borçlanmaya devam edilecek. Değişken faizli kağıtlarla borçlanma konusu gündemde tutulacak.
IMF’ye gönderilen Niyet Mektubu

       
HALKA ARZ VE ÖZEL KOMİTE
       Düzenli ihale programlarına ek olarak, halka arz yöntemi kullanılacak. Ayrıca, Hazine’nin borçlanma stratejisini güçlendirmek amacıyla özel bir komite kurulduğu belirtildi.
       Komitenin, Hazine, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Sermaye Piyasası Kurulu ve kamu bankaları temsilcilerinden oluştuğu belirtildi.
       
  Tedbirler listesi beş başlıktan oluşuyor
Borç yönetimi: Kamu iç borç gereği azaltılacak. özelleştirmeye hız verilecek. Borç vadelerini uzatan enstrümanlar kullanılacak. Kamu kağıtlarının halka arzına hız verilecek.
Para politikası: Enflasyon hedeflemesi uygulaması gelecek yıla ertelenecek. Fakat enflasyon çıpası tercihi değişmeyecek. Serbest döviz kuru rejimi daha genişletilecek.
Maliye politikası: Daha önce kamuoyuna açıklanan ve "devletin küçülmesi" tartışmalarını başlatan, tedbirler paketi bütün ayrıntılarıyla mektubun ekinde belirtiliyor.
Bankacılık reformu: Özel bankacılık sisteminin güçlendirilmesi çalışmalarının devam edeceği belirtilen mektupta, Garanti Bankası ile Osmanlı Bankası'nın birleşmesi örnek olay olarak işaret ediliyor. Ayrıca, bankaların tahsil edilemeyen kradileri ile ilgili çözüm strateisinin 2002 Ocak'ına kadar sonuçlandırılacağı ifade ediliyor.
Yapısal reformlar: 2001 yılı sonuna kadar Çalışma İzni Kanun Taslağı Meclis'e sunulacak. 2002 Ocak'ına kadar, İcra ve İflas Kanunu'nda değişiklik, Yabancı Sermaye Kanun Taslağı Meclis'e sunulacak. Ayrıca, 2002 Ocak'ına kadar yatırım teşviği alınması için gerekli belge sayısını azaltan bir yasa taslağı da tamamlanacak. 2002 yılı ortasına kadar Kamu Maliyesi ve İç Kontrol Yasası Meclis'e sunulacak.
Kamu bankalarında mevduat çekişlerini karşılamak için gerekli olan tutarın üstündeki likiditenin Hazine’nin özel sektörden borçlanma ihtiyacını düşürmekte kullanılacağı kaydedildi.
       İç borçlanma gereğinin azaltılması için eurobond ihraç edileceği, vadeyi uzatmaya yönelik olarak, piyasa talebini karşılayacak geniş yelpazede borçlanma enstrümanları kullanılacağı ifade edildi.
       Bu bağlamda, döviz cinsi veya dövize endeksli kağıtlarla borçlanmaya, devam edileceği, aynı zamanda, değişken faizli kağıtlarla borçlanma konusunun da gündemde olduğu vurgulandı. Düzenli ihale programlarına ek olarak, halka arz yöntemine başvurulacağı belirtildi.
       
GELİRLER CEPHESİNDE NELER VAR?
       Gelirler açısından, vergi oranlarında yüksek artışlar yapmaktan kaçınılacağı bildirildi. personel maliyetlerinin sıkı bir şekilde kısıtlanacağı, memur ve kamu işçisi alımının asgari seviyede tutulacağı ifade edildi.
       
BANKALARARASI TEKLİF ORANI
       Serbest döviz kuru rejiminin işleyişinin geliştirileceği belirtildi. Bununla birlikte, döviz piyasasının işleyişini geliştirmek amacıyla döviz piyasalarındaki vadeli işlem kontratlarının fiyatlandırılmasına temel teşkil edecek bir “Türkiye Bankalararası Fiyat Teklif Oranı’nın” uygulanmaya başlanmasının teşvik edileceği vurgulandı.
       Buna ek olarak, vadeli işlem kontratlarının vergilendirme ve muhasebeleştirilmesine yönelik prosedürlere açıklık getirileceği kaydedildi.
       
BORÇ TAHSİLATI İÇİN YENİ YASA
       Tahsil edilemeyen kredilerin yeniden yapılandırılmasını kolaylaştırmak amacıyla, “Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Kanun Taslağı” hazırlandığı belirtildi.
       Bu kapsamda, İcra ve İflas Kanunu’ndaki değişiklik teklifinin Ocak 2002 itibariyle Meclis’e sunulacağı bildirildi.
  Kamuda küçülme, vergi artışı ve zam
Gelir artırıcı tedbirler: Akaryakıt Tüketim Vergisi enflasyon artışına endekslenecek ve doğal gaz da kapsama alınacak. Emlak Vergisi gelirlerini artıracak tedbirler alınacak. Tekel ürünleri, telekom hizmetleri ve şeker fiyatına yıl sonuna kadar toplam 100 trilyonluk zam yapılacak. Bağ- Kur primleri yüzde 5 artırılacak.
Tasarruf önlemleri: Kamuda personel alımı sınırlanacak. Yeni işçi alınmayacak, emeklilik özendirilecek. Memur maaşları Ocak'ta yüzde 10, Temmuz'da yüzde 5 artacak. Memur lojmanlarının kiraları artırılacak. Tane ile ilaç satışına geçilecek ve yüzde 10 ilaç katılım payı kaynakta kesilecek. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün ve diğer merkezi kurumların bölge idareleri zaman içinde yerel yönetimlere kaydırılacak. Tarım ürünlerinde soya fasulyesi ve kanola dışındakı tüm prim ödemeleri kaldırılacak.
KİT tedbirleri: KİT'ler tarafından sağlanan bedelsiz ve tarife altı uygulamaları kaldırılacak. KİT'lerin işçilik maliyetleri yüzde 10 azaltılacak. Fazla mesai giderleri kısıtlanacak. Zarar eden 10 tren seferi kaldırılacak, kar getirmeyen uçuş hatları iptal edilecek.
Bütün bu gelir ve tasarruf artırıcı önlemler sonucunda toplam 5.7 katrilyon ek kaynak yaratılması bekleniyor.

       15 Ocak 2002 tarihine kadar yeni bir Yabancı Sermaye Kanun Taslağı’nın Meclis’e sunulacağı, 2001 yılı sonuna kadar çalışma izni kanun taslağının Meclis’e gönderileceği belirtildi.
       Ocak ayı sonuna kadar yatırım teşviği alınması için gerekli belge sayısını azaltan bir yasa taslağının tamamlanacağı, aynı dönemde inceleme raporları sunulmadan ve finansman bonosu teminatı verilmeden yapılabilecek asgari KDV iadesi miktarının artırılacağı kaydedildi.
       Para politikasına bir çıpa sağlamak amacıyla, 2001 yılı sonu gösterge niteliğindeki para tabanı üst limitinin performans kriterine dönüştürülmesi önerildi. 2001 Aralık sonu konsolide bütçe faiz dışı harcamalarına ilişkin performans kriterinin de değiştirilmesi talep edildi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları