Home page
Haber Menüsü


Bankacılığın ilacı şeffaflık
IBAR Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sadun Abaç, bankacılık sektörünün güçlenmesi için ekonomik programın eksiksiz uygulanması yanında, şeffaflaşmanın şart olduğunu bildirdi. Abaç, bankalar için derecelendirmenin özendirilmesi gerektiğini de kaydetti.
İstanbul
AA
24 Kasım — IBAR tarafından yayınlanan “Türkiye’nin Başlıca Bankaları-2001” kitabında da, ekonomik koşullardaki genel kötüleşmenin, özellikle küçük ve orta ölçekli Türk bankaları tarafından çok şiddetli bir biçimde hissedildiği belirtildi.

   
 
       
   
MSNBC News BDDK: Mevduat satışı için 5 ihale
MSNBC News Satılamayan bankalara tasfiye
MSNBC News Fon bankalarının zararı 2.8 milyar $
MSNBC News 'Bankacılıkta yabancı payı artacak'
MSNBC News 'Bankacılıkta birleşmeler artacak'
MSNBC News SSSB, bankacılıktan umutlu
MSNBC News Solow: Bankacılık temizlenmeli
MSNBC News Bankacılığın parlak 10 yılı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  IBAR Uluslararası Araştırma ve Danışmanlık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Dr. Sadun Abaç, daha güçlü bir Türk bankacılık sektörü için, ekonomik programın eksiksiz ve titizlikle uygulanması gerektiğini söyledi. Dr. Abaç, yaptığı açıklamada, “Daha Güçlü Türk Bankacılık Sistemi İçin 10 Koşul”u anlattı.
       bugüne kadar bankacılığın faaliyet koşul ve esaslarını belirleyen yasal düzenlemelerin ve bunlarla ilgili uygulamaların arzu edilen sonuçlara ulaşılmasını sağlayamadığını belirten Dr. Abaç, 18 bankanın kamuya devredildiğini, ekonomik birimlerin mağdur olduğunu ve Türk bankacılığının uluslararası itibarının zedelendiğini kaydetti.
Özel bankalar dolar bazında % 19 küçüldü

       Dr. Sadun Abaç, daha güçlü bir Türk bankacılık sistemi için öne sürdüğü 10 koşula ilişkin şu bilgileri verdi:
* Bankacılık sistemini yeniden yapılandıracak ve güçlendirecek bankacılık reformunun gerçekleştirilebilmesi için siyasi istikrar, uyum ve kararlılık gerekmektedir.
* Reform çerçevesinde, bankacılığın düzenlenme ve denetlenmesinden sorumlu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun sorumlu yegane otorite olarak siyasi etkilerden bağımsız hareket edebilmesi gerekmektedir.
* BDDK erken uyarı sistemi oluşturarak bankaların mali durumlarını etkin bir biçimde izlemeyi sürdürmeli ve zamanında müdahalelerle bankaların mali durumlarındaki bozulmaların olumsuz yansımalarını asgari düzeyde tutmalıdır.
       
ŞEFFAFLIK ŞART
* Kamuoyundan gizlenen bankacılık dönemi sona ermelidir. Sektörün yeniden yapılanma sürecinde, banka evlilikleri ve/veya sektörden çıkışlar gerçekleşmektedir. Bu süreç sonunda bankalar en üst düzeyde şeffaflaşmalı, kamu otoritesi tarafından rating kurumu özendirilmeli, ileri bir aşamada da zorunlu kılınmalıdır.
* Banka sahipliğinin güven vermesinin sağlanması için, işinin ehli, finansman gereksinimi değil fazlası olanların banka sahibi olmaları sağlanmalıdır. Böylece etik kurallara bağlılık güvence altına alınacak ve bankaların içinin boşaltılması, kanunlara ve ahlaka aykırı davranılması gibi riskler asgariye indirilecektir.
* Siyasetten bağımsız denetim ve güvenli mülkiyet yapısı, beraberinde bankalara yönetim kadroları etkinliği de sağlayacaktır. Bankalar, ne yaşlı, ne de prens olarak nitelendirilebilecek, genç ancak tecrübeli, dinamik ve bilgili kişilerce yönetilecektir.
* Kamunun bankacılık sektöründeki payı mutlaka azaltılmalıdır. Özel sektöre göre konsolide mevduatı konsolide krediye dönüştürme oranı daha düşük olan kamu bankaları, ülke kaynaklarını reel sektöre yönlendirmede düşük verimlilikle çalışmaktadır. Görev zararları da dikkate alındığında, ülke menfaati çerçevesinde kamu bankalarının gecikmeksizin özelleştirilmesi gerekmektedir.”
       
BANKA MÜŞTERİLERİ İÇİN ÖNLEMLER
       Bankaların başta mevduat sahipleri olmak üzere bireysel ve kurumsal müşterilerinin duydukları güven sayesinde ayakta durduklarını vurgulayan Dr. Sadun Abaç, “Şeffaf olmayan ve mali yapısında sorunlar bulunan bankalara karşı, düzenleyici ve denetleyici otorite, banka müşterilerini koruyan önlemleri almalıdır. Böylece sektörde faaliyetini sürdüren bankalara güven duyulması sağlanacaktır” dedi.
       Yüksek faizli Hazine bonoları ticareti nedeniyle, Türk bankacılık sektörünün uzun yıllar, “devletin finansmanını sağlayan bir aracılık işlevi gördüğünü” vurgulayan Dr. Abaç, artık ülke kaynaklarının giderek artan oranlarda kredilendirme yoluyla reel sektörün finanse edilmesinde kullanılması gerektiğine işaret etti.
       Enflasyondaki ve faiz oranlarındaki düşüşlerin, bankaların hesaplarını yeniden gözden geçirmesini gerekli kıldiğini kaydeden Dr. Sadun Abaç, “Daha geniş anlamda, bankalar tüm risk unsurlarını aynı anda değerlendiren bir (risk yönetimi) sistemi oluşturmak zorundadırlar. Türk bankalarının kuşkusuz en güçlü yönlerinden biri, bu sistem için gerekli altyapı ve teknolojiye sahip olmalarıdır” dedi.
       
EŞ ANLI UYGULAMA
       Dr. Abaç açıklamasında, ana hatlarıyla verilen, güçlü ve etkin bir bankacılık sektörüyle ilgili 10 koşulun aynı anda yerine getirilmek durumunda olduğunu vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi:
       “Bunlardan bazılarının eksikliği, kesinlikle diğerlerinin başarısızlığına neden olabilecektir. Nitekim, geçmişte iyi niyetli çabalar bu bütünlüğün sağlanamaması nedeniyle arzu edilen sonucu verememiş, 18 banka kamuya devredilmiş, ekonomik birimler mağdur olmuş ve Türk Bankacılığının uluslararası itibarı zedelenmiştir. Bu nedenle üç partili koalisyon hükümeti tarafından uygulamaya konulan programın, bu 10 koşulu biraraya getirmek açısından önemli bir şans olduğu ve titizlikle sonuna kadar uygulanması gerektiği inancındayız.”
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları