Home page
Haber Menüsü


Satılamayan bankalara tasfiye
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesindeki 7 bankanın yıl sonuna kadar satışı ya da tasfiyesi öngörülüyordu. 2002’ye 32 işgünü kaldı. Bu durumda satılamayan fon bankaları da tasfiyesi gündeme gelecek.
İstanbul
NTV
13 Kasım— Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesindeki 7 bankanın bu yılsonuna kadar elden çıkartılması öngörülüyordu. Ancak, Kasım ve Şubat aylarında yaşanan krizlerin küresel durgunluğun da etkisiyle derinleşmesi, küresel durgunluğun kaçınılmaz hale gelmesi ve ardından 11 Eylül’de yaşanan terör saldırıları 3 Mayıs 2001 tarihli Niyet Mektubunda taahhüt edilen TMSF kapsamındaki bankaların satışını zora soktu.

   
 
       
   
MSNBC News Batıkların mevduatı takasla satılıyor
MSNBC News Novabank, Sitebank'ı inceleyecek
MSNBC News Kentbank'ta süre yarın doluyor
MSNBC News OYAK, Etibank'ı inceleyecek
MSNBC News Fon bankalarının zararı 2.8 milyar $
MSNBC News İktisat'a teklif 7 Aralık'a dek verilecek
MSNBC News Fon bankalarına teklif süresi uzadı
MSNBC News Bankacılığın hareketli yılı 2001
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bankaların yıl sonuna kadar satışı ya da tasfiyesi öngörülüyordu. 2002’ye 32 işgünü kaldı. Ancak, şimdiye dek, 3 Mayıs 2001 tarihli Niyet Mektubu’nda IMF’ye taahhüt edilen Fon Bankalarının satışı konusunda bugüne dek sınırlı olarak ifade edilebilecek 3 işlem yapılabildi. Bu durumda satılamayan fon bankaları da tasfiyesi gündeme gelecek.
       Satılan bankalar da dahil olmak üzere fon bankalarından kalabilecek mevduatlar özel bankalara devredilmeye çalışılacak.
       Ancak devri mümkün olmayan mevduatlar Ziraat Bankası’na aktarılacak. Yetkililer, Ziraat Bankası’nın bu aktarımdan zarar görmemesi için gerekli önlemlerin de alınacağını belirtiyor.
       İşlemlerin temelinde bankalar adına temel yükümlülük olan mevduatın diğer bankalara devri konusu ön planda tutuldu. Yine satış döneminde tekliflerin alınması, değerlendirilmesi ve en uygun teklif veren Grup ile anlaşma yapılması süreci takip edildi.
       
SATIŞI TAMAMLANAN BANKALAR
       Yılbaşından bu yana Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kapsamında bulunan sadece 3 bankanın satışı tamamlanabildi. Bunlar: Sümerbank, Demirbank ve Bank Ekspres.
       Hatırlanacağı gibi Fon kapsamında bulunan Sümerbank, Egebank, Yurtbank, Yaşarbank ve Bank Kapital, satış öncesinde Sümerbank çatısı altında birleştirilmişti. Sümerbank çatısı altında birleştirilen 5 bankaya Oyak Grubu talip olmuş ve 10 Ağustos 2001 tarihi itibariyla bankaların satışı Oyak Grubu’na yapılmıştı.
       Demirbank ise yabancı menşeli HSBC( Hong Kong Banking Company) Bank’a 20 Eylül 2001 tarihi itibariyle 350 Milyon Dolar karşılığında satılmış ve bankanın devir işlemleri 30 Ekim 2001 günü tamamlanmıştı.
       Bu yıl satışı yapılan bankalardan sonuncusu ise Bank Ekspres’ti. Bank Ekspres’e talip olan Tekfen Grubu bankayı 30 Haziran 2001 günü satın almış, bankanın devir işlemleri ise 18 Ekim 2001 günü tamamlanmıştı.
       Bu arada yine fon kapsamına alınan Türk Ticaret Bankası’nın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme lisansı 1 Temmuz 2001 tarihinde iptal edilmişti. Ancak bankanın lisans iptaline dair karar, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından iptal edilmişti.
       
TMSF’DE KALAN BANKALAR
       Satışı planlanan ancak henüz bu konuda müsbet bir adım atılamamış olan bankalar için “tasfiye”den başka yol kalmıyor. TMSF bünyesindeki bankaların rehabilitasyonu programıda zaten tasfiyelerle birlikte son bulacak. Kanun gereği tasfiye edilen bankada mevduatı bulunan hiçbir yatırımcı hak kaybına uğramayacak.
       TMSF kapsamında olup da satışı yapılamayan ve yılsonuna kadar satışı, çözüm yolu ya da tasfiyesi gereken bankalarda son durum ise şöyle.
       İktisat Bankası: Aktif ve pasif durumu ile satışı en kolay olan bankalar arasında düşünülüyordu. Bankaya ilk olarak İtalyan bankacılık grubu Uni Credito Italiano’dan teklif geldi. Satış tamamlanmak üzereydi ki 11 Eylül’de yaşanan şok, İtalyan Grubu’nu korkuttu. 15 Ekim 2001 günü İtalyan Banka , İktisat Bankası’na verdiği teklifi geri çekti. Banka bu ay başında yeniden satışa çıkarıldı. Kalan 32 işgününde eğer uygun teklif alınamaz ve satış tamamlanamazsa bankanın tasfiyesi gündeme gelecek.
       Sitebank: İktisat Bankası’na olduğu gibi Sitebank’a da yabancı menşeli bir banka talip oldu. TMSF yönetim kurulu Sitebank için Yunan bankası NovaBank’la hisse devir sözleşmesi görüşmelerinin başlatılması için yetki verdi.
       Etibank: IMF’yle imzalanan “Türkiye’nin Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı”nın 8. gözden geçirmesinde ön koşullardan biri satışı tamamlanamayan fon bankalarının bir çatı altında toplanması ve satışın gerçekleştirilmesiydi. Bu kapsamda Ulusal Bank daha önce satışı tamamlanmış olan Sümerbank bünyesine aktarıldı. Türk Ticaret Bankası’nın bankacılık yapma ve mevduta kabul etme lisansı iptal edildi ve Esbank ve İnterbank ile Etibank bir çatı altında birleştirildi. Birleştirilen bankaya ilk teklif Koçbank’tan geldi, ancak Koçbank tarafından getirilen teklif fon tarafından uygun görülmedi. Banka 10 Ekim 2001 tarihi itibariyle yeniden satışa sunuldu. Bu kez, daha önce, Sümerbank ve çatısı altındaki bankalar ile Ulusal Bank’ı bünyesine katan Oyak Grubu, Etibank ve İnterbank için bir teklif daha verdi. Oyak Grubu’nun bankalar için verdiği teklif uygun görüldü gizlilik anlaşması yapıldı ve Oyak Grubu’na inceleme yapma yetkisi verildi.
       Kentbank: Kentbank’ta diğer bankalar için satışa çıkartılan bankalardan biri. Bankaya ilişkin yatırımcı başvuruları için 9 kasım 2001 Cuma son gündü. Şimdi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu banka için teklif verenler arasında gerekli koşulları taşıyanları 14 Kasım 2001 Çarşamba gününe kadar belirleyecek. Uygun koşullları taşıyan yatırımcılar için 7 Aralık 2001 günü gizlilik anlaşması imzalanacak. Kentbank’a talip olan gruplar tekliflerini 12 Aralık 2001 gününe kadar verecekler.
       Tarişbank: Bankaya ait devir bilançoları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna gönderildi, şimdi banka için yıl sonuna kadar çözüm bulunacak.
       Bayındırbank: Bankaya ait devir bilançoları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna gönderildi, şimdi banka için yıl sonuna kadar çözüm bulunacak.
       EGS Bank: Bankaya ait devir bilançoları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna gönderildi, şimdi banka için yıl sonuna kadar çözüm bulunacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları