Home page
Haber Menüsü


‘Krizle işçiyi çıkarmanın alemi yok’  
  Devlet Bakanı Keçeciler, ekonomik krizden ötürü, hemen işten çıkarmaya yönelmeye ‘anlamsız’ nitelendirmesinde bulundu. Keçeciler, kamu sektöründe işten çıkarma niyeti olmadığını da kaydetti.
Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler
Ankara
AA
 
   10 Kasım—  Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, kriz oldu diye insanları kapıya dökmenin anlamı olmadığını belirterek, “Hele bu, kamu sektörüne yakışan bir davranış değildir. Bizim böyle bir niyetimiz de yok” dedi. Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) 22. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Devlet Bakanı Keçeciler, bir toplumda barışı, huzuru, istikrarı devam ettirmenin ilk şartının çalışma hayatında barışı sağlamak olduğunu belirtti. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kriz döneminde sözleşmelerin uzlaşma ile bağıtlanmasının önemine dikkat çeken Keçeciler, ülke olarak önemli merhalelerden geçildiğini, sıkıntıların birlik ve beraberlikle aşılacağına inancının tam olduğunu söyledi.
       Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sorunları çözmenin yolunun kesimler arası uzlaşma ve işbirliğinden geçtiğini anlatan Keçeciler, son dönemde imzalanan kamu toplu iş sözleşmelerinde işçilerin Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu gözönüne alarak enflasyonun altında bir artışa razı olduklarına işaret etti. Bunu her ülkenin işçisinin kolay kolay yapmayacağını söyleyen Keçeciler, “Biz büyük milletiz. İşçimiz de buna layık davrandı” diye konuştu.
       
SENDİKALARLA GÖRÜŞMEDEN KARAR YOK
       İşçilerle ilgili kararları alırken, sendikalarla müzakere etmeden karar almayacaklarını ifade eden Bakan Keçeciler, hiç kimsenin endişe etmesine gerek olmadığını vurguladı.
       Keçeciler, “Durup dururken, (insanlar resen emekli olacakmış veya işlerinden çıkartılıp evlerine gönderilecekmiş, filanca birim küçültülecekmiş, memur, işçi evlerine gönderilecekmiş) sözleri aslında gerçeği yansıtmıyor” diye konuştu. Krizde ilk kurtarılacak olanın işçi ve insan olduğunu kaydeden Keçeciler, çalışanları hiç bir zaman üretimin diğer faktörleri gibi düşünmediklerini, insana farklı muamele yaptıklarını belirtti.
       Bakan Keçeciler, “Hemen kriz oldu diye işçiyi kapının önüne dökmenin alemi ve anlamı yoktur. Hele bu, kamu sektörüne yakışan bir davranış değildir. Bizim böyle bir niyetimiz de yok” dedi. Hükümetin insan haklarını geliştirme çabasında olduğu, Anayasa’da değişiklikler yaptığını, AB normlarına ulaşmak için çaba gösterdiğini anlatan Bakan, “Böyle bir dönemde iş hayatının, işçi haklarının geri gitmesi hiç düşünülemez” diye konuştu. Mehmet Keçeciler, hükümet, işçi ve işveren kesimlerinin biraraya gelerek kalkınma hedefleriyle uyumlu, makro düzeyde bir ücret politikası oluşturmalarının ve uygulamalarının sorunların çözümü için tek akılcı yol olduğunu vurguladı.
       Memur sendikaları ile ilgili düzenlemenin kendi dönemlerinde yasalaştığını hatırlatan Keçeciler, (grev hakkı yok, işe yaramaz) düşüncesinin yanlış olduğunu, bunun önemli bir aşama olduğunu söyledi. Hükümetin sosyal güvenlik alanında da önemli reformlara öncülük ettiğini anlatan Keçeciler, işsizlik sigortasını gerçekleştirmenin de kendilerine nasip olduğunu ifade etti.
       İş güvencesine ilişkin kanun tasarısı üzerinde çalışmaların sürdüğünü anlatan Keçeciler, “Yaygınlaşan çalışma biçimlerini, ülke şartlarına ve uluslararası standartlara uygun olarak düzenleyecek ve işgücü piyasasında esnekliği artıracak mevzuat düzenlemeleri için çalışmalara başlanmıştır” diye konuştu. Kamu istihdamındaki karmaşayı ve ücret adaletsizliğini gidermek için devlet personel rejimi reformu gerçekleştirileceğini anlatan Bakan Keçeciler, asgari ücret tespit yönetmeliğinde de değişiklik için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
       KİT’lerin kuruluşundan bu yana önemli hizmetler verdiklerini belirten Keçeciler, “Bu hizmetlerine elbette yine devam edeceklerdir. Ama unutmamak lazım ki dünyada kesin çizgilerle bellidir, müdahaleci ekonomi anlayışları, kitleleri açlığa, sefalete mahkum ettikleri için yıkılmışlardır” dedi.
       
DEVLET HİZMETLERİ İNTERNET ÜZERİNDEN
       Öte yandan, gazetecilerin e-devlet konusunda yapılan bir araştırmada Türkiye’nin 26 ülke içinde son sırada yer aldığını hatırlatması üzerine Keçeciler, internet üzerinden kamu hizmetlerinin yapılması ve yaygınlaştırılmasının gerektiğini kaydetti.
       Kendilerinin gümrüklerde beyannamelerinin yüzde 36’sını internet ortamında aldıklarını anlatan Keçeciler, bürokrasinin azaltılması noktasında da çok önemli mesafeler alındığını, daha önce 3-20 gün arasında yapılan ihracat işleminin şimdi 24 saatte gerçekleştirildiğini söyledi. Devletin küçültülmesi konusundaki bir soru üzerine ise Keçeciler, devletin küçültüleceğini belirtti ve “Ancak (devlet küçülteceğiz diye devlet memurunu veya işçisini kapının önüne koyacağız) şeklindeki bir anlayış asılsızdır” dedi.
       İşçi ve memur sayısının kaldırılamayacak bir noktada olduğunu anlatan Keçeciler, şöyle devam etti: “Bu yükü hafifletmek hepimizin görevidir. Bu konuda çalışacaktır. Resen emeklilik yoluyla değil normal şartlar içinde bunların yolları var. Bunları kullanmak suretiyle... Türkiye’de 2000 yılında 69 bin memur emekli olmuş. Siz makama bağlı olan kadrolar hariç diğer kadroları iptal ederseniz yerine yenileri tayin olmaz.”
       
BAYDUR: BOYUN EĞİLMEMELİ
       Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Refik Baydur da Atatürk’ün bıraktığı nimetlerin iyi bilinmesi gereğine işaret ederek, “Başkalarının önünde eğilecek duruma gelmemeliyiz” dedi.
       Bugün bir darboğazdan geçildiğini söyleyen Baydur, şöyle devam etti: “Hiç bir kurum ve kuruluşun Bakanlar Kurulu’nun adedini tespit etmeye, (falan bakanı alın filan bakanı yerine koyun) demeye, hükümete tavsiyelerin dışında emirname yağdırmaya ve meydanlarda nutuk çekmeye hakkı yoktur.”
       Bakanların kapalı kapıların ardında önerilerini ciddiyetle ele aldığını kaydeden Baydur, Türkiye’de demokrasi olduğunu, olmasa bu “zat-ı muhteremlerin” bu kadar bağıramayacağını söyledi. Baydur, hükümete ciddi önerilerin götürülmesi ve hatalarının görüldüğünde kendilerine anlatılması gerektiğini kaydetti. İşçilerin işyerlerinin kapanmaması için bir takım fedakarlıklara katlandığını söylen Baydur, bunu istismar etmeyeceklerini de sözlerine ekledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları