Home page
Haber Menüsü


İdil Akidil'e e-posta atmak için resmin üstüfe tıklayın!
 
Herşey kontrol altında!
 
Öyle mi? Herşeyin kontrol altında olduğunu mu düşünüyorsunuz? Ama bu, yeterince hızlı çalışmıyorsunuz demektir. En azından ünlü araba yarışçısı Mario Andretti’nin bu sözlerini iş dünyasına yansıtan Apple’ın CEO’su Steve Jobs, öyle düşünüyor.
 
İdil Akidil
 
5 Kasım —  Gün içinde ardarda yapılan toplantılarla, toplantı yoksa araya giren müşteri ziyaretleri, mülakatlarla günlük takvim doluyor, değil mi? Başkalarının takviminize dahil olarak kurduğu bir yaşam bu. Bu arada, yanıtlanamayan e-postalar, posta kutusunu dolup taşırıyor, bazen yenilerinin gelmesini bile engelliyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yapılacak işler listesindeki maddeler silenemeden yenileri ekleniyor, önemli bazı işler, teslim tarihine yetiştirilemiyor, bazıları hala yapılamadığı düşüncesi ile baskı yaratıyor. Uzayan mesai saatleri herşeye çözüm olamıyor, konularla ilgililer artık ofiste olmadığı için, karşı taraflar yanıtlanan e-postaları okuyamadığı için, yorgun zihnimiz artık yeterince hızlı olamadığı için... Hepsi ertesi günün yüklerine ekleniyor... Yarın yine hiçbir şey kontrol altında olmayacak! Gitgide baskı artıyor, performans düşüyor.
       
İdil Akidil’in diğer yazıları

       Modern ofis hikayesi. Kontrolsüzlüğü yaratan ise çoğunlukla, ne yazık ki, Steve Jobs’ın söylediği gibi hızlı yaşamak değil. Plansız ve belirsiz yaşamak. Sağlıklı olanları da içine aniden alan, sadece kişinin kendi planlaması ile değil, çevrenin de etkisiyle iyileşmeye başlayabilecek bir hastalık. Doğru “zaman yönetimi” ise bu hastalığın tedavisinde kullanılabilecek ilaçlardan biri.
       Bir makalede yazar, Kişisel Zaman Yönetimi’ni, aslında en değerli olan ama en az önem verilen kaynağımız olan zamanın kullanımının yönetimi olarak tanımlamıştı. Ardından şu iki soruyu sormuştu: Şirketinizin parasını da, aynen şirketin zamanınına yaklaştığınız gibi az kontollü bir biçimde sarfetseniz ne olur? Aylık gelir gider tablolarına, bilançolara, bütçenize bakıyorsunuz, pekiyi, “zaman” kaynağınızı nasıl kullandığınızı en son ne zaman değerlendirdiniz?
       Charles Darwin, “Bir saatini bile boşa harcamaya yeltenen kişi, yaşamın değerini henüz keşfedememiştir.”, demiş.
       Yukarıda tanımladığımız ortam sadece “Zaman Yönetimi” tekniklerinin bilinmemesinden değil, “kendine fazlasıyla güvenmekten”, tekniklerin yanlış uygulanmasından da kaynaklanabilir. Bisiklete binebilen herkes araba kullanamayabilir, veya bakkal sahibi, bir süpermarketi yönetemeyebilir. Yani yetki ve sorumluluklar arttıkça, problemler büyüdükçe farklı araçlar geliştirilmelidir. Bu nedenle, Zaman Yönetimi, İnsan Kaynakları uygulamalarında, oldukça öne çıkarılması gereken bir konudur. Bu konuda eğitimlerin düzenlenmesinin, bilginin paylaşılmasının yanında, “zaman yönetimi”nin her düzeyde performans değerlendirme sisteminin bir parçası olması önemlidir. Delegasyon ve Proje Planlama gibi başka yönetsel yetkinliklerin de temelini oluşturur.
       Boşa yapılan işlerin azaltılması, toplantılara hazırlıklı girmek, fazla iş yükünü dağıtabilmek, projelerin gelişimini izleyebilmek, işin önem derecesine bağlı olarak ona zaman kaynağını ayırabilmek, uzun dönemli projelerin gözden kaçmasını engellemek, her günü verimli geçirmek, özetle öz-disiplini sağlamak, Kişisel Zaman Yönetiminin getireceği sonuçlardandır.
       Bir gününüzü nasıl geçirdiğinizi biliyor musunuz? Geri dönüp her bir on dakikayı değerlendirdiğinizde o süre için size ödenen ücretin karşılığını nasıl verdiğinizi düşünüyorsunuz? Nasıl bir değer kattınız? (Fare Kapanı Mucidi Olmak: http://www.ntvmsnbc.com/news/90567.asp). Genelde “zaman yiyiciler” sosyal faktörlerdir: ofise uğrayan arkadaşlar, bazı telefon konuşmaları, sigara odası veya çay makinası başı sohbetleri... Hepimizin böyle molalara ihtiyacı var. Ama acaba bunlar ne kadar sık toplantılara hazırlanmamızı engelliyor? Geri dönüp değerlendirdiğimizde bir müdahale gerektiğini düşünüyor muyuz?
       Bir işe başlarken yaklaşık ne kadar süreceğini planlamak, ve yaklaşık o kadar süre içinde bitirmeye çalışmak gereklidir. “Mükemmel iyinin düşmanıdır” derler, yazdığımız raporun anlaşılır ve temiz olması, Edebiyat dalında Nobel Ödülü’ne aday olacak düzeyde hazırlanmasını gerektirmez...
       Bazen de “bir işi başkasına anlatana kadar, kendim yaparım daha iyi” düşüncesine kapılırız. Bu daha büyük bir sorun; sadece “zaman yönetimi” ile değil, “delegasyon” ve “astlarını eğitme” ile de ilgili... Bu işi yaparken harcayacağımız zamanı, ilgili kişilerin işlerini gözlerken geçirmeliyiz.
       “Yöneticiyi Yönetmek” ise Kişisel Zaman Yönetimi’nin en zor parçalarından. Verilen bir işin tam açıklamasını ve zamanlamasını öğrenmekle başlayabiliriz. Onlarca kez gelip giden, her seferinde minik parçaları düzeltilen ama bir türlü elinizden çıkamayan raporları düşünün. Bitirilen çalışmaların revizyonu istendiğinde nedenini sormak, bir sonrakinde benzeri düzenlemeleri önceden düşünebilmek açısından önemlidir.
       Zaman yönetimine zaman ayırın. Randevuları gözden geçirmeye, toplantılara hazırlıklı gitmeye, işi başkalarına öğretmeye, yetişmeyecek gibi görünen işleri yöneticinizle paylaşıp ertelemeye. Daha uzun vadeli düşünerek kariyer, hatta yaşam planınız yapın. Orta-uzun vadede neler yapmak istiyorsunuz, bunlar için gerekli koşullar, yapılacak işler nelerdir?
       Zaman hızla geçiyor... Ziya Paşa’nın dediği gibi: “Sanma ki saat çalar, bil başına tokmak vurur.”
       Pratik: Bu adreste birçok konuda olduğu gibi, zaman yönetimi konusunda da bazı araçlar önerilmiş: http://www.mindtools.com. Üniversite öğrencilerine bu konuda yardımcı olacak pek çok kaynak bulunabiliyor. http://www.yorku.ca/admin/cdc/lsp/tm/time.htm bunlardan biri. Ama daha ilginç bir bağlantı, ortaokul öğrencilerine yönelik olarak hazırlanmış zaman yönetimi eğitimi. Bazı akronimlerle “formülleştirilmeye” çalışılmış zaman yönetimi kurallarını göreceksiniz. Ağaç yaşken eğilir! http://thechalkboard.com/Corporations/DayRunner/lessons/.
       http://time-management-training.com da on-line zaman yönetimi eğitimi veriyor. Fast Company dergisi tarafından kişisel verimlilik” gurusu seçilen David Allen’in sitesinde de bu konularda kolay okunur makalelere rastlayacaksınız. http://www.davidco.com/food_for_thought.php3
       Bazı Türkçe kaynaklar : University of St. Thomas’ın üniversite öğrencileri için bir çalışması: http://www.iss.stthomas.edu/studyguides/turkish/Timmant.htm, Uludağ Üniversitesi’nden bir çalışma: “Örgütlerde Zaman Yönetimi Ve Kahramanmaraş Tekstil Sanayinde Bir Uygulama” http://iktisat.uludag.edu.tr/dergi/6/atay/atay.html
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları