Home page
Haber Menüsü


Demirel: Afgan kararı hukuki
9. Cumhurbaşkanı Demirel, hükümetin, Afganistan’a asker gönderilmesi kararının ‘siyasi değil, hukuki bir karar olduğunu’ söyledi. Demirel, bunun bedel karşılığı yapılmasının Türkiye’yi küçülteceğini belirtti.
Ankara
AA
2 Kasım— Demokrat Türkiye Partisi (DTP) Gençlik ve Kadın Kolları heyeti, Genel Başkan Yardımcısı Adnan Türkoğlu başkanlığında, Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i çalışma ofisinde ziyaret etti. Heyet üyeleri, dün 77 yaşına giren Demirel’in yeni yaşını kutladılar. Demirel de dün dış dünyadan bir dostunun telefon ettiğini ve 7 rakamının Türkler tarafından “uğurlu”kabul edildiğini hatırlattığını söyleyerek, “Ben, şimdi iki 7 oldum”dedi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Demirel, hükümetin Afganistan’a asker gönderme kararını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, bu kararı değerlendirmenin kişinin arzusuna bağlı olmadığını belirtti.

   
 
       
    MSNBC News Türk askeri Afganistan'a gidiyor
MSNBC News İsmail Cem: Bu Türkiye'nin de savaşı
MSNBC News ŞÜKRÜ KÜÇÜKŞAHİN / Hükümet ABD'ye "hayır" diyemezdi
MSNBC News ÜMİT SEZGİN / Adını koyalım; Türkiye savaşa girdi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       Demirel, şöyle devam etti:
       “Çünkü hükümet, TBMM’ye gitmiş, oradan karar kalmış, angajmana da girmiş. Başka ne yapabilirdi. Yani gayri meşru olan, hukuk dışı olan bir tarafı yok. Ama bir kısım vatandaşlar, dışarıya gidilmesinden her zaman memnun değillerdir. Çünkü geçmişte bunların çok acısı çekilmiştir imparatorluk döneminde. Ama bugünkü dünya, bir başka dünyadır. Hükümet böyle bir karar vermişse, ben bunu ‘destekliyorum’ veya ‘desteklemiyorum’ demenin bir anlamı yok. Çünkü hükümetin kararı Meclis’ten geçmiş, siyasi olmaktan çıkmış, hukuki bir karar olmuş.”
       Bu kararın uluslararası platformda Türkiye açısından ilerde ne gibi sonuçlar doğurabileceğine ilişkin soruyu yanıtlarken de Demirel, “Ne getirir bilinmez, ama hükümet angajmana girdiyse ve angajmanının gereğini yerine getiriyor ise bu olumlu mu olumsuz mu sonuç getirir meselesi, bahsi diğerdir.”
       Demirel, bu tür meselelerin hesaplara sığmayacağını, konuya uzun vadeli bakmak gerektiğini ifade ederek, “Uzun vadede Türkiye’nin menfaati, ahde vefa, yani taahhüdünü yerine getirmesidir”dedi.
       
“BEDEL KARŞILIĞI BİZİ KÜÇÜLTÜR’
       Demirel, bir gazetecinin, “Başbakan Bülent Ecevit’in, bu kararın mali yardım konusunda bir koz olarak kullanılmayacağını”söylediğini anımsatması üzerine de şunları söyledi: “Bunlar bedel karşılığında yapılıyorsa, küçültür bizi. Biz akitlerimizi yerine getirirken, ‘Şu kadar verirseniz, biz, bunu öyle yerine getiririz’dediğimiz zaman, büyük devlet olmaktan çıkarız.
  CHP’nin feraseti
"Diyarbakır Misak-ı Milli sınırları içindedir ama Türkiye Ankara’dan idare edilir."
Verheugen’in Diyarbakır ziyaretine yönelik bu eleştiri kimden dersiniz? MHP’nin, BBP’nin, ATO Başkanı Sinan Aygün’ün günahını almayın. Bu açıklama CHP’nin... Grupbaşkanvekili Haluk Koç herkesten önce davrandı ve demeci patlattı: "Kürdü, Çerkezi, Lazıyla Türkiye bir bütündür."
Yaşasın. İşte CHP’den beklenen feraset! Bir sorunun çözümüne somut katkı ancak bu kadar sağlanabilir. Kutlamak lazım... Kimi partililer, Kıbrıs tartışmaları sırasında gerçekleşen meşhur ATO toplantısına ülkücü, aydınlıkçı ittifakına CHP’nin yanlışlıkla katıldığını savunuyorlardı.
Haluk Koç’un bu son demeci ortada hiç bir yanlışlık olmadığını gösteriyor. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, sorunların barışçı çözümü konusunda ne kadar samimiyetsizse, "teröre karşıyız" açıklamaları ne kadar gerçek dışıysa, Haluk Koç ve dolayısıyla CHP’nin görüşleri de barışçı çözümden o kadar uzak.
Birilerinin terörü yeniden canlandırmaya çalıştığı, atılan önemli adımları suistimal etmeye çalıştığı bir dönemde, sosyal demokrat bir partinin herhalde "Türkiye bir bütündür"den başka söyleyecek sözü de olmalı.
CHP yönetimi "Medya bizi AB'ye karşı, tutucu bir parti gibi göstermeye çalışıyor" diye şikayet etmekte ne kadar haklı, takdiri sizin.

       Bunlar karşılığında ilerde ‘neler yapılır, ne olur’o başka bir şey. Devletseniz, vaat ettiyseniz, hukuki süreci tamamladıysanız, gereği neyse onu yaparsınız. Büyük devletler, verdikleri sözü tutan devletlerdir, bu sözün yazılı olması da şart değildir. Efendim ‘niye böyle söz verildi’diyen varsa, o ayrı mesele.
       
HALKI ŞAŞIRTAN SÖZLER
       Burada halkı şaşırtan, resmi makamların beyanlarıdır. Bundan birkaç ay önce bu hadise çıktığı zaman, işte ‘asker göndeririz, göndermeyiz’ gibi tartışmalar yapıldı. Çok erkendi o tartışmalar. O biraz, uzağı görmemiş olmak demektir.
       Bakın, dün dediniz ki ‘asker vermeyiz’, bugün ‘asker veriyoruz’ diyorsunuz, ‘asker verirsek ikmal işine bakacak sadece’ diyorsunuz, bugün diyorsunuz ki ‘savaşa da karışabilir...’Odur halkı şaşırtan.”
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları