Home page
Haber Menüsü



Türk askeri Afganistan’a gidiyor
Hükümet, “Sürekli Özgürlük Harekatı” kapsamında yaklaşık 90 kişilik bir özel harekat grubunun görevlendirilmesini kararlaştırdı.
Ankara
NTV-MSNBC
    2 Kasım —  Başbakan Bülent Ecevit, tamamı özel kuvvetlerden oluşacak 90 kişilik birliğin Afganistan’ın neresinde ve nasıl bir görev üstleneceğinin henüz bilinmediğini söyledi. Ecevit, Afganistan operasyonuna katılacak birliğin subay ve astsubaylardan oluşacağını kaydetti.  

   
 
       
    MSNBC News ABD Türkiye'nin desteğinden memnun
MSNBC News Rumsfeld: Türkiye bizi hep destekler
MSNBC News Türkiye barış gücünde görev alabilir
MSNBC News ‘Türkiye barış gücüne genelde sıcak’
MSNBC News AKP'den asker göndermeye tepki
MSNBC News Sezer: ABD ile ilişkileri geliştirmek istiyoruz
MSNBC News Yücelen: Afgan vekaleti hükümetin
MSNBC News Demirel: Afgan kararı hukuki
MSNBC News Yılmaz: Afgan kararı Türkiye'nin hayrına
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       Türkiye, ABD yönetiminin harekat kapsamında asker talebine dün olumlu yanıt verdi.
       
  AFGANİSTAN'DA SAVAŞ
'Molla Ömer yakalanmak üzere'
Kandahar teslim oldu
Taliban dönemi Kandahar'da kapandı
ABD bombardımana devam
Tora Bora'da Ladin izi yok
Bonn anlaşmasına tepki
Türkiye’nin Afganistan’daki operasyona asker gönderme talebi Bakanlar Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Kurul toplantısı sürerken Başbakanlık’tan ayrılan Başbakan Ecevit, ABD’nin asker talebi hakkındaki hükümet görüşünü iletmek için Çankaya Köşkü’ne çıktı. Ecevit-Sezer görüşmesi yaklaşık 20 dakika sürdü. Ecevit, Çankaya dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin asker gönderilmesine ilişkin kararının Sezer tarafından da onaylandığını, geniş açıklamanın yazılı olarak yapılacağını duyurdu.
Taliban: ABD’ye katılanlar düşmanımızdır

ÖNCE ÖNCÜ TİM GİDECEK
       Bu hafta sonu Özbekistan üzerinden bir öncü keşif timi ABD uçaklarıyla Kuzey İttifakı bölgesine gidecek ve araştırmalara başlayacak. Öncü tim, asıl birliğin hangi şartlarda ve hangi yolu izleyerek nereye gideceği konusunu araştıracak. Öncü birliğin hazırlayacağı rapor doğrultusunda asıl birliğin 1 hafta 10 gün içerisinde hareket etmesi bekleniyor.
       
2 NAKLİYE UÇAĞI HAZIR
       90 kişilik ana birliğin Afganistan’a ulaşımı için ise 2 nakliye uçağı hazırlandı. Uçaklardan biri askerleri, diğeri malzemeleri taşıyacak. ABD ile birlikte yapılacak planlamaların ardından Türk askerlerinin nerede, hangi ülke askerleriyle birlikte görev yapacakları belirlenecek.
       
ECEVİT: EN KISA SÜREDE GİDECEKLER
       Başbakan Bülent Ecevit akşam saatlerinde ise basın kuruluşlarının Ankara temsilcilerini kabul etti. Ecevit görüşmede, Afganistan’a gönderilmesi kararlaştırılan askeri birliğin ne tür bir görev alacağının şimdilik belli olmadığını söyledi. Türk askerinin en kısa sürede yola çıkacağını belirten Başbakan Ecevit, “Koşullar hangi zorlamaları getirir bilemiyoruz. Sınırlı miktarda gönderdiğimiz askerin hangi şartlarla karşılaşacağı belli değil” diye konuştu.
ABD Büyükelçisi: Türkiye’ye minnettarız

SADECE SUBAY VE ASTSUBAY
       Birliğin sadece subay ve astsubaylardan oluşacağını ve birliğe komuta edecek subayın rütbesinin henüz belli olmadığını söyleyen Ecevit, görev yeri konusunun da netlik kazanmadığını belirtti. Birliğin ABD’nin olduğu bir bölgede görev yapacağını açıklayan Ecevit, Türk askerinin sıcak bir çatışmaya katılıp katılmayacağına ilişkin net bilgi vermekten de kaçındı.
  CHP’nin feraseti
"Diyarbakır Misak-ı Milli sınırları içindedir ama Türkiye Ankara’dan idare edilir."
Verheugen’in Diyarbakır ziyaretine yönelik bu eleştiri kimden dersiniz? MHP’nin, BBP’nin, ATO Başkanı Sinan Aygün’ün günahını almayın. Bu açıklama CHP’nin... Grupbaşkanvekili Haluk Koç herkesten önce davrandı ve demeci patlattı: "Kürdü, Çerkezi, Lazıyla Türkiye bir bütündür."
Yaşasın. İşte CHP’den beklenen feraset! Bir sorunun çözümüne somut katkı ancak bu kadar sağlanabilir. Kutlamak lazım... Kimi partililer, Kıbrıs tartışmaları sırasında gerçekleşen meşhur ATO toplantısına ülkücü, aydınlıkçı ittifakına CHP’nin yanlışlıkla katıldığını savunuyorlardı.
Haluk Koç’un bu son demeci ortada hiç bir yanlışlık olmadığını gösteriyor. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, sorunların barışçı çözümü konusunda ne kadar samimiyetsizse, "teröre karşıyız" açıklamaları ne kadar gerçek dışıysa, Haluk Koç ve dolayısıyla CHP’nin görüşleri de barışçı çözümden o kadar uzak.
Birilerinin terörü yeniden canlandırmaya çalıştığı, atılan önemli adımları suistimal etmeye çalıştığı bir dönemde, sosyal demokrat bir partinin herhalde "Türkiye bir bütündür"den başka söyleyecek sözü de olmalı.
CHP yönetimi "Medya bizi AB'ye karşı, tutucu bir parti gibi göstermeye çalışıyor" diye şikayet etmekte ne kadar haklı, takdiri sizin.

       Asker gönderme karşılığında ekonomik konuda pazarlık yapmayı içine sindiremediğini ifade eden Ecevit, ekonomik yardımın daha sonra kendiliğinden şekilleneceğini ifade etti. Şu anda daha fazla asker göndermenin anlam taşımadığını vurgulayan Ecevit, bir talep gelirse devletin ilgili kuruluşlarıyla durum değerlendirmesi yaparak, yeniden asker gönderilebileceğini ima etti.
       
HÜKÜMET AÇIKLAMASI
       Konuya ilişkin hükümet açıklaması ise şöyle:


       “Türkiye, ABD’nin 11 Eylül 2001 günü gerçekleştirilen terörist saldırılarını takiben başlatmış olduğu (Sürekli özgürlük harekatı)na, terörizm ile küresel ölçekte mücadele edilmesini savunan yerleşmiş tutumu ve NATO Antlaşması’nın 5. maddesi çerçevesindeki yükümlülüklerini dikkate alarak tam destek vermiştir. Bu kapsamda, Türkiye ilk aşamada hava sahasını ve 2 askeri havaalanını ABD’nin insanı yardım ve askeri amaçlı uçuşlarına açmış, istihbarat ve lojistik destek sağlamıştır. Bunu takiben bazı NATO müttefiklerimiz ve NATO üyesi olmayan ülkelerle birlikte Tampa’daki ABD Merkezi Kuvvetler Komutanlığı’na general başkanlığında bir ekip göndermiştir.
       
Rumsfeld: Türkiye karar vermeli

       Bu defa ABD keşif, teröristlere karşı mücadele, Kuzey İttifakı güçlerini yönlendirme, insanı yardım harekatına askeri destek, masum halkın korunması ve gerektiğinde sivil halkın tahliyesine yardım sağlamak amacıyla ‘Sürekli Özgürlük Harekatı’nı destekleyen ülkelerin bazılarından kuvvet talebinde bulunmuştur. Bu talebe, bazı ülkeler özel kuvvet unsurlarını tahsis edeceklerini bildirerek müspet cevap vermişti.
       
“SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA ARZETTİK”
       Türkiye’den de yapılan söz konusu talep, 26 Ekim 2001 tarihinde tarafımıza ulaşmıştır.
       ABD’nin bazı müttefikleriyle birlikte Türkiye’den yaptığı bu talebi, koalisyon ortaklarımızla askeri ve sivil makamlarımızla etraflıca inceledik, konuyu hükümette görüştük ve Sayın Cumhurbaşkanımıza arzettik.

       TBMM’nin 10 Ekim 2001 tarih ve 722 sayılı kararında belirtildiği üzere ABD’nin terörizme karşı başlattığı (Sürekli özgürlük harekatı)nın başarıya ulaşması, tüm insanlığın yararınadır. Bu harekatı, İslama karşı bir eylem gibi göstermeye kalkışanlar, barış dini olan islam’ın yüce değerleriyle çelişmektedirler. Yapılan bu değerlendirmeler neticesinde, TBMM’nin verdiği yetkiye istinaden NATO yükümlülüklerimizin ışığında ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1368 ile 1373 sayılı kararları doğrultusunda ayrıca terörizmle mücadele siyasetimizin sürdürülmesinin bir gereği olarak söz konusu talebin karşılanması ve yaklaşık 90 kişilik bir özel harekat grubunun görevlendirilmesi hükümetimizce kararlaştırılmıştır.
       Söz konusu karar alınırken yukarıdaki hususların yanı sıra, Kuzey İttifakı’nın eğitim ve hazırlıklarının geliştirilmesine Afgan halkının insanı ihtiyaçlarının karşılanmasına, Afganistan’da tüm etnik grupların katılacağı geniş tabanlı bir yönetimin oluşturulmasına katkıda bulunarak, bu ülkeyi istikrara kavuşturmak ve Afgan kardeşlerimizin esenliğine hizmet etmek amaçlanmıştır.”

Bordo Bereliler İnteraktif
       
NATO VE AB’DEN DE TALEP VAR
       Öte yandan ABD’nin Türkiye dışında Avrupa Birliği ve NATO üyesi ülkelerden de Afganistan operasyonu için katkı istediği bildiriliyor. ABD’nin bu isteği, Florida’nın Tampa üssünde bulunan çeşitli ülkelerin irtibat subaylarına iletildi. Washington’un Afganistan operasyonu için Almanya’dan istediği katkıya ilişkin bir açıklama gelmezken, bunun daha çok lojistik destek şeklinde olabileceği belirtiliyor.
Asker talebi Yakın Plan’da ele alındı
Fransa’dan ise ABD yönetiminin eğitim ve istihbarat desteği istediği gelen haberlker arasında. İspanya da ABD’ye askeri katkı için hazır olduğunu iletti, ancak Washington şimdilik Madrid’den herhangi bir talepte bulunmadı. ABD’nin, Kanada’dan dağ komando birliklerinden 70 asker istediği, Norveç’in kayak birlikleri için de nabız yokladığı bildirildi.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları