Home page
Haber Menüsü


THY 3 trilyon tasarruf yapacak
Türk Hava Yolları, 11 Eylül saldırıları sonrasında havacılık sektöründeki krizi aşmak üzere, aylık giderlerinde 3 trilyon liralık tasarruf yapacağını belirtti.
İstanbul
CNBC-E
23 Ekim— Türk Hava Yolları, personele ilişkin aldığı kararlarla aylık giderlerinde 3 trilyon liralık indirim sağlayacağını belirtti. Şirketin düzenlediği basın toplantısında, 11 Eylül saldırısı nedeniyle alınan ek tasarruf tedbirleri sonucu, 2001 yılında sağlanan toplam tasarruf miktarının 59 milyon dolara ulaşacağı da bildirildi.

   
 
       
   
MSNBC News Özel havacılığa desteğe 6 ay devam
MSNBC News THY personel ücretlerini düşürüyor
MSNBC News THY küçülüyor, ücretsiz izin gündemde
MSNBC News Vural: THY yeniden yapılanıyor
MSNBC News Swissair'e devlet yardımı
MSNBC News British Airways destek istiyor
MSNBC News Lufthansa'da işten çıkarma gündemde
MSNBC News AB'den Sabena desteğine yeşil ışık
MSNBC News İsviçre hükümetinden Swissair'e kaynak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dünyada yaşanan son gelişmeler sonucunda Türk Hava Yolları’nın iç hatlardaki yolcu sayısı yüzde 35.3, dış hatlarda ise yüzde 21.6 oranında azaldı. Sigorta primleri de 3.2 milyon dolar yükseldi.
       THY’nin düzenlediği basın toplantısında açıklanan tedbirler şöyle:
* Kasım ayından itibaren 3 ay boyunca personel ücretleri yüzde 10 azalacak.
* Yılbaşından bu yana işten çıkarılan çalışan sayısı 1522 kişiye çıkacak.
* Organizasyonel yapıda değişiklikler yapılarak, yönetimdeki ara kadrolar iptal edilecek.
* Bazı merkezlere uçuşların sayısı azaltılacak yada iptal edilecek.
* Filodan çıkarılacak uçak sayısı Türkiye ve dünyadaki gelişmelere göre belirlenecek. 2002 yılında en fazla 12 adet, 2003 yılında ise en fazla 18 adet uçak filodan çıkarılabilecek.
       
DHMİ İNDİRİMLER YAPMALI
       Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bolayırlı, mali sıkıntıları aşabilmek için Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarıfelerinde radikal indirimler yapılamasını ve sektörün gelir vergisi stopajlarının 2 yıl süreyle faizsiz ertelenmesini istedi.
       Bolayırlı, 2001 yılı için 38.8 milyon dolar olarak planlanan tasarruf miktarının, 11 Eylül sonrasında havacılık sektöründe yaşanan krize paralel olarak alınan ilave tedbirlerle 59 milyon dolara ulaşacağını bildirdi. THY Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında, 11 Eylül’de yaşanan terörist saldırıların THY olan etkisini anlatan Bolayırlı, 2001 yılının Şubat ayında yaşanan ekonomik kriz nedeniyle yolcu kaybeden THY’nin, 11 Eylül sonrasında daha da derin bir krize sürüklendiğini söyledi.
       THY’nin yaşanan bu krizden sonra birtakım tedbirlerin uygulamaya konulduğunu anlatan Bolayırlı, bunun sonucunda, 4 Ekim itibarıyla Miamı hattının kapatıldığını ve Şikago’ya haftada 5 kez düzenlenen sefer sayısının 3’e indirildiği kaydetti.
       Ayrıca, yolcu talebindeki azalma nedeniyle Osaka ve Selanik hattının kapatıldığını, Ankara-Zürih seferlerinin de 8 Ekim itibarıyla iptal edildiğini belirten Bolayırlı, Manchester, Atina, Milano ve Kopenhag hatlarında sefer sayısı azaltmasına gidildiğini, Madrid ve Barcelona seferleri ile Tokyo ve Seul seferlerinin birleştirildiğini söyledi.
       Bolayırlı, iç hatlarda da Ankara çıkışlı, Trabzon, Van, Diyarbakır, İzmir ve Adana hatlarında sefer sayısı azalmasına gidildiğini, Nevşehir, Balıkesir hatlarının ise kapatıldığını bildirdi. Son alınan tedbirlerle birlikte ayrılacak olan 800 personel ile birlikte 2001 yılı başından itibaren azalan personel sayısının 1552 kişiye ulaşacağını belirten Bolayırlı, “Yılda 38.8 milyon dolar olarak planlanan tasarruf miktarı 11 eylül sonrasında alınan bu ilave tedbirlerle 59 milyon dolara ulaşmış olacaktır” dedi.
       
KRİZ SENARYOLARI
       ABD’nin gerçekleştirdiği harekata göre THY’nin muhtemel kriz senaryoları geliştirdiğini kaydeden Bolayırlı, ABD harekatının Afganistan ile sınırlı kalması halinde, 68 uçağa sahip filonun 61’e düşürüleceğini, Afganistan’da kapsamlı bir kara harekatını da içeren ve çevre ülkelere yayılması muhtemel bir savaş olması halinde ise filonun 59’a, savaşın Ortadoğu bölgesini içine alması durumunda ise filonun 51’e düşürüleceğini söyledi.
       THY’nin filo planlarının daima talepte meydana gelen değişimler paralelinde küçülme veya büyümeye göre esnek hazırlandığını ifade eden Bolayırlı, “Ülkemizde ve dünyadaki gelişmelere göre 2002 yılında 12 adede, 2003 yılında ise 18 adede kadar uçak filodan çıkarılabilecektir” diye konuştu.
       
2000 HASILATI 1.5 MİLYAR DOLAR
       THY’nin Türk ekonomisindeki yerine de değinen Bolayırlı, şirketin yurtiçinde 28 noktaya, yurtdışında da 75 noktaya uçarak Türkiye’nin dünya ile bağlantısını sağladığını kaydetti. THY’nin, 2000 yılı satış hasılatının 1.5 milyar dolar olduğunu belirten Bolayırlı, bu rakamın Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılasının yaklaşık yüzde 0.75’ine eşit olduğunu ifade etti. Bolayırlı, ayrıca, THY’nin, KDV, personel gelir vergisi stopajı, DHMİ ve Eurocontrol’a ödenen DHMİ payı ve meydan vergileriyle birlikte yılda 150 trilyon lira devlete ödeme yaptığını vurguladı.
       
HAVACILIĞA KAMU DESTEĞİ
       Dünyada hükümetlerin havacılık sektöründeki krize karşı çeşitli önlemler aldığını anlatan Bolayırlı, şöyle dedi:
       “Gerek THY, gerekse Türk özel havayolları krizi aşmak için ellerinden gelen çabayı göstermektedir. Bundan sonra beklenen, kamunun katkılarıdır. Devletten beklenen sadece THY’nın değil Türk Sivil Havacılık sektörünün desteklenmesidir. Bu çerçevede, DHMİ tarifelerinde radikal indirimler yapılmalı. Sektörün gelir vergisi stopajlarının 2 sene faizsiz ertelenmesini istiyoruz. Bu zor dönemde Avrupa ve ABD’de olduğu gibi Türk sivil havacılık sektörüne acil yardım paketi oluşturulması beklenmektedir. Türk halkı dış hatlarda milli havayollarını tercih etmelidir.”
       Daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bolayırlı, THY’nin 6 adet Airbus 310-200 tipi uçağın motor ve yedek parçalarıyla birlikte satışından toplam 80-90 milyon dolar gelir elde ettiğini, yeni satışa çıkarılan 7 adet Airbus 310-300 tipi uçaktan elde edilecek gelirin ise piyasa koşullarına bağlı olduğunu söyledi.
       “THY’nin özelleştirilmesiyle” ilgili bir soru üzerine de Bolayırlı, THY’nin 11 yıldır özelleştirme kapsamı içinde bulunduğunu hatırlatarak, bu kriz döneminden sonra özelleştirmenin nasıl gelişeceğinin önümüzdeki dönemde görüleceğini kaydetti. Bolayırlı, gelir vergisi stopajlarının 2 sene faizsiz ertelenmesinin şirkete 39 trilyon lira katkı sağlayacağını da vurguladı.
       
PERSONELLERE TAZMİNATI ÖDENECEK
       Şirket’ten Borsa’ya gönderilen açıklamada da, dün yapılan yönetim kurulu toplantısında alınan kararlara yer verildi.
       Buna göre, emekliliğe hak kazanmış 383 personel, ortaklıktan ayrılacak, bu personele tazminatları ödenecek. Personel ücretlerinde yüzde 10’luk indirim yapılmasına yönelik karar, 15 Ekim 2001 ile 14 Nisan 2002 tarihleri arasında yürürlükte kalacak. 353 ara yöneticinin kadroları iptal edilecek.
       450 part-time personelin sözleşmeleri 14 Nisan 2002’ye kadar askıya alınacak.
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları