Home page
Haber Menüsü


Şirket kurtarma için düğmeye basıldı
Ekonomik kriz nedeniyle zora düşen şirketlerin desteklenmesi için somut adımlar atılıyor. Kamu Bankaları Yönetim Kurulu Başkanı Akışık, 500 milyon dolarlık kaynak için yeşil ışık yaktı.
Ünsal Ünlü/Ankara
CNBC-E
23 Ekim— Kriz nedeniyle zora düşen şirketlere mali destek verilmesi için somut adımlar atılıyor. Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık, banka yöneticilerine özel sektördeki gibi yetkilerin tanınması halinde 500 milyon dolarlık yeni kredi imkanı yaratabileceklerini açıkladı. TOBB yöneticileri gerekirse kendilerinin de 100 milyon dolarla bu kaynağı destekleyebileceğini belirtti.

   
 
       
   
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'nda finansman sorununu IFC çözecek
MSNBC News Önlerini göremeyen şirketler 2002 bütçesini bekletiyor
MSNBC News Patronlar kötümser değil
MSNBC News Türk ve İngiliz şirketlerine çöpçatan
MSNBC News Çağlayan: İstanbul değil, oyalama yaklaşımı
MSNBC News Reel sektöre yeni destek geliyor
MSNBC News Rekabet liginde 14 basamak düştük
MSNBC News Batık krediye Krueger reçetesi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), krizden olumsuz etkilenen sanayi ve ticari kesimin desteklenmesi için hükümet temsilcileriyle biraraya geldi. İlgili bakanların da katıldığı toplantıda, şirketlerin finansman sorunları ele alındı.
       CNBC-E’nin edindiği bilgilere göre, son derece olumlu bir havada geçtiği belirtilen toplantıda, firmaların finansman ihtiyacına yönelik sorunların, yüzde 90’dan fazlası çözüldü.
       Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık tarafından, Halkbank ve Ziraat Bankası’nın rasyolarını düzelttiği belirtilerek, 13.4 katrilyon borcunu temizleyen bu bankalardan Halkbank’ın, siyasi iradenin istemesi ve gerekli yasal düzenlemenin yapılması halinde, kaynak aktarabilecek duruma geldiği söylendi.
       
AKIŞIK KANUNU
       Kamu bankalarının yöneticilerine tamerrüt faiz oranları ile kredi borçlarının taksitlendirilmesine ilişkin yetki tanıyan yeni bir yasa taslağı hazırlandı. Yeni düzenlemeyle banka yöneticileri üzerindeki savcılık baskısının kaldırılması ve rahat karar almaları hedefleniyor.
       Banka yöneticilerinin yapılan bu işlemler nedeniyle adli takibata uğramamaları durumunda, temerrüde düşmüş alacakların taksitlendirilmesi ve Halkbank’tan 500 milyon dolarlık kaynak aktarılmasının mümkün olduğunu belirten Akışık’a, TOBB yönetimi tarafından gerekirse kendilerinin de 100 milyon dolarlık yardım yapabilecekleri söylendi.
       
KREDİ İLİŞKİLERİ
       TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu şirketler ile bankalar arasındaki kredi ilişkilerinin yeniden düzenleneceğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Gecikmiş alacakların bankalarımız tarafından bu günkü mevzuata uygun olarak muhasebeleştirilmesi halinde, karşılıklar yönetmeliğinde esnekliklerin sağlanabileceği BDDK tarafından ifade edilmiştir” diye konuştu. Karşılıklar kararnamesi, bankaların kredi alacaklarının ne zaman adli takibe gireceğini belirliyor.
       
Derviş: Şirket kurtarmada seçici olunacak

       
VARLIK YÖNETİM ŞİRKETİ
       Toplantının önemli gündem maddelerinden birini de, varlık yönetim şirketi ve KOBİ’lere yönelik yaklaşım oluşturdu. TÜSİAD tarafından öne çıkarılan 59 şirketin rehabilite edilmesinin, sektörün ivme kazanması için yeterli olmayacağını belirten Odalar Birliği temsilcilerini, toplantıya TÜSİAD’ı temsilen katılan iki yönetici de haklı bulunca, bir orta yol bulundu.
       Bu formüle göre, büyük firmalar, kurulacak “özel ve özerk” bir aktif yönetim şirketi tarafından rehabilite edilirken, küçük firmalar ve KOBİ’lere yönelik olarak da Halkbank kredileri kullanılacak. Bankanın kaynaklarının yetersiz kalması durumunda ise, Dünya Bankası ve IFC’nin de yardımı istenebilecek.
       
BORCA KARŞILIK NAKİT KAYNAK
       Varlık yönetim şirketi borçlarını ödeyemeyen şirketlerin kötü aktiflerini satın alacak. Karşılığında nakit kaynak sağlanacak. Kamu bankaları kredi borçlarının yüzde 25’ini geri ödeyebilen şirketlere yeni kredi verebiliyordu. Bu oran şimdi sıfıra indiriliyor.
       
ORAL’A VERGİ İNDİRİMİ ISRARI
       Toplantıda vergi indirimi istekleri nedeniyle en çok sıkıştırılan Bakan Maliye Bakanı Sümer Oral’dı. Oral, halen IMF’le ortak bir program yürütüldüğünü söyleyerek, bu konular üzerinde çalışmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca enflasyon muhasebesine geçme konusu da Bakan Oral’ın karşı çıktığı konulardan biri oldu.
       Finans ayağı çözülen öneriler paketiyle ilgili görüşmelerin bugünden başlayarak 1 hafta daha sürecek. Bakanlar ve bürokratlarla görüşmelerine devam edecek olan reel sektör temsilcileri, SSK primlerinde indirim isteklerini görüşmek üzere Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan’ı da toplantılarına davet etmeyi düşünüyor.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları