Home page
Haber Menüsü


Yeni memura harcırah kalkıyor
2002 Bütçe Yasa Tasarısı’na göre, memuriyete yeni başlayanlarla dönüş yapanlar için harcırah uygulaması bitiyor. Bütçeye göre, kamudaki makam ve servislerin demirbaş kullanım süreleri ve standartları tek tek belirlenecek.
Ankara
AA
20 Ekim— Kamu harcamalarının azaltılmasına dönük önlemler paketi çerçevesinde memuriyete yeni başlayanlar ile dönüş yapanlara harcırah verilmesi uygulaması kalkıyor. TBMM’ye sevkedilen 2002 yılı Bütçe Kanun Tasarısı’nın 6. maddesinde kamu harcamalarında etkinliği artırıcı önlemlere yer verildi.

   
 
       
   
MSNBC News Lojman zengini kamu çözüm arıyor
MSNBC News Oral: Memura %10 zam geliyor
MSNBC News Bütçe maratonu 25 Ekim'de başlıyor
MSNBC News 2002'de zorunluluk dışında proje yok
MSNBC News Kamu yatırımları % 42.8 artacak
MSNBC News Bütçede çiftçiye destek azaldı
MSNBC News KİT'lere yeni personel alınmayacak
MSNBC News 2002 Bütçesi Meclis'e sunuldu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Düzenlemeye göre, Harcırah Kanunu kapsamında bulunan kurum ve kuruluşlar ile özel hükümler gereğince anılan Kanun kapsamı dışında yer alan tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, istihdam edilme şekline bakılmaksızın ilk defa veya yeniden göreve alınanlar ile bunların aile fertlerine harcırah ödenmeyecek. Bu amaçla başka bir adla ödeme de yapılamayacak.
       İlgili Bütçe Kanunu hükmü kapsamına girenlerden bu kapsamda bulunan kurum ve kuruluşlar arasında veya bunların başka yerlerdeki birimleri arasında naklen ataması yapılanlar ile başka yerlerde sürekli veya geçici olarak görevlendirilenler de harcırah talep etmediklerine dair yazılı beyanda bulunacak. Bu kişilere Harcırah Kanununda veya özel mevzuatlarında bu atama veya görevlendirmeler için öngörülen harcırah verilmeyecek. Aynı şekilde başka bir adla da olsa herhangi bir ödeme yapılmayacak.
       Maliye Bakanlığı yetkilileri, halen işe yeni başlayan ile memuriyete geri dönenlere ortalama 300-400 milyon lira harcırah ödendiğini bildirdiler. Yetkililer, örneğin İstanbul’da oturup da, tayini Hakkari ya da Kars’a çıkan bir memur için bu rakamın 700 milyon liraya kadar ulaştığını ifade ettiler.
       
MEMUR ALIMINA SINIRLAMA
       2002 Bütçe Kanun tasarısı, memur alımına da sınırlama getirdi. Buna göre, genel ve katma bütçeli idareler, bağlı döner sermayeler, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, mahalli idareler ile bunların birlik ve müesseseleri, özelleştirme kapsamındakiler dahil KİT’ler ve Türk Telekom, yeni yılda ihtiyaç duyduğu personeli önce kendi bünyesindeki nitelikleri uyan personel arasından, yoksa diğer kamu kuruluşlarından karşılayacak.
       Kamu kurum ve kuruluşlarının makam ve servislerindeki demirbaş kullanım süreleri ve standartları da, TSE’nin standartları dikkate alınarak Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından belirlenecek. Böylece, her yeni gelen genel müdürün ya da üst düzey bürokratların makam odalarını değiştirip, tefriş etmesinin önüne geçilecek.
       
PERFORMANSI DÜŞÜK OLAN HESAP VERECEK
       Bu arada 2002 yılından itibaren kamuda performansa dayalı bütçe uygulaması da pilot olarak uygulamaya girecek. Bütçe Kanun Tasarısı’ndaki düzenleme çerçevesinde yeni yılda şu birimlerde performansa dayalı bütçe hayata geçirilecek:
       Milli Eğitim Bakanlığında yurtdışı bursları, Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitisü’ne yardım ve işçi ücretleri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda Süne ve Kımıl Mücadelesi Projesi, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde Kaza Kara Noktalarının İyileştirilmesi ve İzlenmesi Projesi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü’nde Seyranbağları Huzurevi, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Hizmetleri ile ODTÜ’de Yayın ve Kütüphanecilik hizmetleri.
       Uygulama çerçevesinde ilgili birimlerin başlangıçtaki ödenek ve hedefleri ile yıl sonundaki durum karşılaştırılacak ve performans ölçümü gerçekleştirilecek. Bu yöntem ile düşük performans gösteren kamu yöneticilerinden hesap sorulacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları