Home page
Haber Menüsü


KİT’lere yeni personel alınmayacak
Maaş ve ödemeleri Hazine’den karşılanan KİT’lerde, 2002’de yeni personel alımı yapılmayacak. İstihdam edilen personelin program hedefleri kapsamında indirimine de devam edilecek. Ayrıca, KİT’ler alacak tahsili için her türlü önlemi alacak.
Ankara
AA
19 Ekim— Maaş ve ödemeleri Hazine tarafından karşılanan kamu iktisadi teşekküllerinde (KİT), 2002 yılında hiç bir şekilde yeni personel istihdamı yapılmayacak. Resmi Gazete’nin 18 Ekim tarihli mükerrer sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararında, KİT ve bağlı ortaklıklarının 2002 yılı faaliyetlerinin, ekonomik program hedefi doğrultusunda ve genel yatırım ve finansman programı çerçevesinde belirlenen ilkelere göre yürütüleceği vurgulandı.

   
 
       
   
MSNBC News Bütçe maratonu 25 Ekim'de başlıyor
MSNBC News Kamu yatırımları % 42.8 artacak
MSNBC News Oral: Memura %10 zam geliyor
MSNBC News 2002'de zorunluluk dışında proje yok
MSNBC News Bütçede çiftçiye destek azaldı
MSNBC News 2002 Bütçesi Meclis'e sunuldu
MSNBC News 2002'de bütçe açığı 27 katrilyon olacak
MSNBC News Bütçede performans yönetimine geçiliyor
MSNBC News Ankara'nın yılsonu kur tahmini 1 milyon 592 bin
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Buna göre ayrıca, 2002 yılı genel yatırım ve finansman programında belirlenen hedeflerin tutarlı biçimde uygulanabilmesi için, üretim faaliyetlerinde verimliliğin artırılması amacıyla, piyasa şartları dikkate alınarak üretimdeki duruş ve kayıpların asgariye indirilmesi suretiyle, üretim kapasitesinden azami oranda yararlanılacak. Kararnamede, üretimde maliyet düşürücü tasarruf önlemlerine uyulması, üretim dışında çalışan personel giderlerinin en aza indirilmesi, işgücü planlamasının yapılması, prim ve benzeri ek işçilik ödemelerinin üretim ve verimlilik artışına dayandırılması da istendi.
       Karara göre kuruluşlar, üretim yapmayan veya verimli çalışması mümkün görülmeyen üretim birimlerinin yeniden değerlendirerek, buralardaki atıl personelin diğer birimlere kaydırılması, atıl stokların piyasa durumuna göre satışı ile yükümlü olacaklar.
       Tarımsal KİT’ler tarafından gerçekleştirilen ürün alımlarında, programlananın üzerinde ilave finansman ihtiyacı yaratılmaması temel olmak üzere, alım fiyatlarının dünya fiyatları ve hedeflenen yıllık enflasyon oranı dikkate alınarak tespit edilmesi ve alım miktarlarının öngörülen finansman çerçevesinde minimum seviyede tutulması hususlarında her türlü önlem alınacak.
       
BORÇ ÖDEMELERİ VE ALACAKLAR
       Kararda, KİT ve bağlı ortaklıklarının kamu ve özel sektör ayrımı yapmaksızın tüm borçlarını zaman içinde ödemek zorunda oldukları hatırlatılırken, bunların ticari bankalardan kredi kullanmadan önce Hazine’ye kredi koşulları ve kredinin gerekliliği hakkında bilgi vermesi gereği vurgulandı. Karara göre kredi kullanılması, Hazine’nin uygun görüşüne bağlı olacak. Ayrıca yatırım programında yer alan projelere ilişkin dış kredi kullanımlarında DPT’nin uygun görüşü alınacak. KİT ve bağlı ortaklıkları, kendi aralarındaki ticari ilişkileri dolayısıyla oluşan borç ve alacaklara uygulayacakları faizi söz konusu ticari ilişki öncesinde yapılacak protokol ile belirleyecek ve protokolün bir kopyasını Hazine Müsteşarlığı’na gönderecek. KİT ve bağlı ortaklıkları, alacaklarının tahsili için her türlü önlemi almakla yükümlü olacak.
       
İSTİHDAM AZALTILACAK
       KİT ve bağlı ortaklıklarında istihdam edilen memur, sözleşmeli, daimi ve geçici işçi dahil toplam personel sayısının, program hedefleri doğrultusunda azaltılmasına devam edilecek. Bunların eleman ihtiyacı, öncelikle ana kuruluş veya bağlı ortaklık içindeki birimlerin elemanlarının statü değiştirilmeksizin nakli suretiyle karşılanack. Kuruluşlar nitelikli eleman ihtiyacanı hizmet içi eğitim yoluyla karşılamak üzere gerekli önlemleri alcak, maaş ve ödemeleri Hazine tarafından karşılanan KİT’lerde 2002 yılında hiç bir şekilde yeni personel istihdamı yapılmayacak.
       Bunun dışında eleman nakli suretiyle personel ihtiyacının karşılanmasının mümkün olmadığı zorunlu hallerde, Hazine’nin uygun görüşü ile 2001 yılında ayrılan eleman sayısının yüzde 10’una kadar özelleştirme kapsamındaki kurulaşlardan Devlet Personel Başkanlığı’nın izni ile naklen atamayla personel alınabilecek. Açıktan atama ile personel alımları, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nca yapılacak sınavda başarılı olanlar arasından, yönetmeliklerde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılabicek.
       
NORM KADRO VE EMEKLİLİK
       Kuruluşlar norm kadro çalışmaları sırasında, birleştirme veya iptal suretiyle mevcut kadro ve pozisyonları en aza indirmeye özen gösterecek, norm kadro çalışmaları tamamlanan kuruluşlar sonuçları Hazine’ye bildirecek.
       Kararname ile atananlar ve özel kanunlarla belirtilenler dışında, kuruluşlarca emekliler hiç bir şekilde istihdam edilmeyecek. Emekliliğe hak kazananların emekli olmasını kolaylaştıracak gerekli tedbirler alınacak. Teşebbüs ve bağlı ortaklıklar, yıllık üretim programlarını fazla mesai gerektirmeyecek bir şekilde yapmaya özen gösterecek. KİT ve bağlı ortaklıkları özel güvenlik personeli konusunda Başbakanlık’tan izin talep etmeden önce, Hazine’nin uygun görüşünü alacaklar. Uygun görüş olmaksızın atama yapılamayacak.
       Teşebbüs ve bağlı ortaklıkları, yalnızca dönemsellik arzeden hizmetler ve yardımcı hizmetlerini ihale yoluyla hizmet alımı şeklinde yaptırabilecekler. Kendi özel güvenlik teşkilatı ve kadrosu olan kuruluşlar ayrıca ihale yoluyla dışarıdan güvenlik hizmeti alamayacak.
       Kuruluş ve çalışanlarının kurmuş olduğu vakıf ve diğer sivil toplum örgütleri ile bunların iştirak ettiği şirketler, doğrudan veya dolaylı olarak hizmet alımı ihalelerine katılamayacak bunlardan hizmet alımı yapılamayacak.
       
TASARRUF ÖNLEMLERİ
       Ekonomik program çerçevesinde Hazine tarafından belirlenerek kuruluşlara tebliğ edilecek tasarruf tedbirleri, teşekkül ve bağlı ortaklıkları tarafından uygulanacak ve bunların sonuçları Bakanlık, Hazine ve DPT’ye bildirilecek.
       KİT’ler, ekonomik programda yer alan ilke ve politikalara paralel olacak şekilde ürettikleri mal ve hizmetlerin fiyat ve tarifelerinin belirlemekte serbest olacak. Ancak fiyat ayarlamaları yapılmadan önce maliyet azaltıcı önlemler hakkında DPT’ye ve Hazine’ye bilgi verilecek.
       Reel anlamda gider azaltıcı ve gelir artırıcı önlemleri uygulamaya koyan ve faaliyetleri sonucunda başarılı bulunan yönetimler, ödüllendirilmek üzere ilgili makamlara rapor edilecek. Karar yılbaşında yürürlüğe girecek.
       
KİT’LERİN 2002 DENGESİ
       Öte yandan KİT’lerin 2002 yılı dengesine ilişkin rakamlar da, aynı mükerrer Resmi Gazete’de yer aldı. Buna göre, 2002’de kaynakların toplamı 13 katrilyon 636 trilyon 996 milyar lira, ödemeler toplamı 13 katrilyon 281 trilyon 726 milyar lira, kaynak ödeme farkı ise 355 trilyon 270 milyar lira olarak belirlendi.
       KİT yatırımları 2 katrilyon 811 trilyon lira olarak öngörülürken, temini gerekli finansman 2 katrilyon 455 trilyon lira olarak hesaplandı. Finansman kaynakları da 370 trilyon lirası görev zararı, 1 katrilyon 285 trilyon lirası sermaye olmak üzere, 1 katrilyon 655 trilyon lirası bütçe, 800 trilyon 730 milyar lirası da dış proje kredisi olarak açıklandı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları