Home page
Haber Menüsü


Bankacılığın hareketli yılı 2001
Ekonomik krizler bankacılık sektörünü kötü vurdu. Yılbaşından bu yana sektördeki banka sayısı 11, şube sayısı 470 azalırken, binlerce bankacı işsiz kaldı. Doğuş Grubu 3 bankasını birleştirirken, HSBC Demirbank’ı aldı.
İstanbul
AA
17 Ekim— Türk bankacılık sektörü bu yıl önemli gelişmelere sahne oldu. Bankacılık sektöründeki banka sayısı yılbaşına göre 11 adet azalarak 79’dan 68’e düştü. Şube sayısı da 470 adet azalarak 7 bin 837’den 7 bin 367’ye geriledi. Binlerce bankacı işsiz kaldı.

   
 
       
   
MSNBC News Unicredito'dan İktisat'a teklif yok
MSNBC News YKB: Pamukbank'la birleşme hazırlığı yok
MSNBC News Fitch: Bankalar önemli zorlukla karşılaşabilir
MSNBC News Etibank yeniden satışa çıktı
MSNBC News Fon bankalarının mevduatı satılıyor
MSNBC News Bankacılıkta başarının sırrı reform, şeffaflık ve birleşme
MSNBC News Bankacılık Sektörünün Yeniden Yapılandırma Programı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sektördeki yeniden yapılanmada, kamudaki operasyon dikkat çekti. 1926 yılında kurulan Emlakbank’ın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırıldı ve şubelerinin tümü Ziraat Bankası’na devredildi.
       Böylece, sektördeki kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Halkbank olmak üzere 3’e geriledi. Emlakbank, yılın ilk çeyreğinde 4.1 katrilyon liralık aktif büyüklükle sektörde 9. sırada bulunuyordu.
       
OSMANLI BANKASI TARİHE KARIŞTI
       Doğuş Grubu, bu yıl önemli bankacılık operasyonlarına imza attı. Osmanlı Bankası ve Körfezbank’ın birleşme operasyonu 31 Ağustos tarihinde tamamlanmış ve Osmanlı Bankası açısından yeni bir dönem başlamıştı.
       
Garanti ve Osmanlı Bankası birleşiyor

       Ancak operasyonun bununla sınırlı kalmadığı, Garanti Bankası’nın da Osmanlı Bankası’nı her türlü hak, alacak, borç ve yükümlülükleriyle ve tüzel kişiliği sona ermek suretiyle devralacağı açıklamasıyla anlaşıldı.
       Ayrıntıları yarın açıklanacak operasyon tamamlandığında Türkiye’nin yaşayan en eski bankası olan Osmanlı Bankası da tarihe karışacak. Böylece, grubun büyük bankaları küçük bankaları yutmuş olacak. Ayrıca, İtalyan IntesaBci’nin ertelediği Garanti Bankası’na ortaklık kararıyla ilgili gelişmeler de merakla bekleniyor.
       
  Türkiye'nin 2. büyük bankası doğuyor
Garanti ile Osmanlı Bankası'nın toplam aktifleri 30 Haziran itibariyle 14 katrilyon liraya ulaşıyor.
Doğuş Grubu bünyesindeki Garanti ve Osmanlı bankalarının birleşmesiyle, Türkiye'nin 2. büyük bankası doğuyor. Yeni banka aynı zamanda, Türkiye'nin en büyük özel bankası olacak.
Garanti Bankası çatısı altında gerçekleşen birleşmeyle, Türkiye'nin yaşayan en eski bankası olan Osmanlı Bankası da tarihe karışacak.
TBB verilerine göre, iki bankanın toplam aktifleri 30 Haziran 2001 tarihi itibariyle 13 katrilyon 993 trilyon 935 milyar liraya ulaşıyor. Bu rakam, T.C. Ziraat Bankası'nın 19 katrilyon 190 trilyon 982 milyar liralık aktif büyüklükten sonra 2. büyüklüğü ifade ediyor.
Türkiye'nin en büyük bankaları listesinde 30 Haziran 2001 tarihi itibariyle Türkiye İş Bankası'nın 12 katrilyon 448 trilyon 676 milyar lira, Akbank'ın 12 katrilyon 975 milyar lira, Yapı ve Kredi Bankası Bankası'nın 10 katrilyon 414 trilyon 989 milyar lira aktif büyüklükleri bulunuyor.

       Garanti’den 17 Eylül tarihinde Borsa’ya gönderilen bir açıklamada, IntesaBci S.p.A.’nın Doğuş Holding ile sürdürdüğü Banka’da ortaklık görüşmelerinde, 14 Eylül Cuma günkü IntesaBci Yönetim Kurulu toplantısında, Garanti Bankası hakkındaki kararın sonraki toplantılarda ele alınmasına karar verildiği kaydedilmişti.
       Karara gerekçe olarak ABD’de yaşanan ve tüm dünyayı etkisi altına alan gelişmelerin gösterildiği dile getirilen açıklamada, “Taraflar arasındaki ortaklık görüşmeleri devam etmektedir. Kesinleşen aşamalardan kamuoyu bilgilendirilmeye devam edilecektir” denilmişti.
       
HSBC DEMİRBANK’I ALDI
       Dünyanın önde gelen bankalarından HSBC, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TSMF) kapsamındaki Demirbank’ın hisselerini alarak sektördeki ağırlığını artırma kararını uygulamaya koydu. Hisse devrine ilişkin sözleşme 20 Eylül tarihinde imzalandı.
       HSBC’nin satış işlemi karşılığı devir tarihinde TMSF’ye peşin olarak toplam 350 milyon ABD Dolar ödeyeceği açıklandı. Anlaşma gereğince Demirbank’ın tamamına sahip olduğu Demir Yatırım da HSBC bünyesine katıldı.
       Aralık 2000’de BDDK yönetimine geçen Demirbank’ın satış işleminin, resmi mercilerden alınacak onayların ve diğer koşul ve yükümlülüklerin yerine getirilmesine bağlı olarak 31 Ekim’de tamamlanması bekleniyor. Demirbank, daha sonra tabelalardan kalkacak.
       
FON’DA 8 BANKA KALDI
       Bank Ekspres ve Sümerbank’ın ardından Demirbank’ın da satışı ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TSMF) bünyesinde Türkbank dahil 8 banka kaldı.
       1997 ile 2001 yılları arasında TMSF’ye T. Ticaret Bankası, Bank Ekspres, Interbank, Egebank, Yurtbank, Sümerbank, Esbank, Yaşarbank, Etibank, Bank Kapital, Demirbank, Ulusal Bank, İktisat Bankası, Sitebank, Tarişbank, Bayındırbank, Kentbank ve EGS Bank’tan oluşan 18 banka devredildi.
       Bu bankalardan Egebank, Yurtbank, Yaşarbank, Bank Kapital 26 Ocak’ta, Ulusal Bank da 17 Nisan’da Sümerbank çatısı altında, Interbank ve Esbank ise 15 Haziran’da Etibank çatısı altında birleştirildi.
       Bank Ekspres 30 Haziran 2001 tarihinde Tekfen Grubu’na satılırken, 6 bankadan oluşan birleşik Sümerbank’ın Oyak Grubu’na satışı da 10 Ağustos 2001’de gerçekleşti.
       6 Kasım 1997’de hisseleri Fon’a geçen T. Ticaret Bankası’nın bankacılık yapma ve mevduat kabul etme lisansı ise 1 Temmuz 2001 iptal edildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) bankanın tasfiyesine ilişkin kararının yürütmesinin durdurulması isteminin reddine ilişkin 10. Daire kararına yapılan itirazı kabul ederek, BDDK kararının yürütmesini durdurdu.
       Halen Türkbank, Etibank, İktisat Bankası, Sitebank, Tarişbank, Bayındırbank, Kentbank ve EGS Bank’tan oluşan 8 banka Fon bünyesinde bulunuyor. Yılın bir diğer önemli gelişmesi, yatırım bankalarından Atlasbank ve Okanbank’ın da bankacılık yapma izinlerinin kaldırılması oldu. Atlasbank Süzer Grubu, Okanbank ise Okan Grubu bünyesinde faaliyet gösteriyordu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları