Home page
Haber Menüsü


ABD’nin kabusu: Biyolojik silahlar  
  Ucuz, üretmesi basit, üstelik doğru teknikler kullanıldığında kolaylıkla yayılabiliyor. Etkin kullanılırsa, küçük miktarlarda bile olsa, hastanelerin acil servislerini dolduracak kadar kişiyi etkileyebiliyor.

NTV-MSNBC  
   5 Ekim —  Hastalık yayan bakteri veya virüslerin kullanılmasıyla, başkaları üzerinde zarar vermeyi hedefleyen her türlü madde biyolojik silah olarak adlandırılıyor. Bu tanım içerisine genellikle biyolojik olarak türetilmiş zehirler de giriyor. Basit biyolojik silahları neredeyse her yerde üretmek mümkün. Basit labarotuvarlar, çiftlikler hatta evde bile üretim yapılabiliyor. Buna karşılık uzmanlar, iş ölümcül virüsler ve bakteriler üretip bunları dağıtmaya geldiğinde, bunun pek kolay olmadığı konusunda fikir birliğine sahip. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Biyolojik silah taşıyan bir bomba, patladığı anda içerisindeki bakterileri de öldürebilir. Virüsleri aerosol olarak dağıtmak da zor, zira biomaddeler çoğunlukla sıvı haldeler ve spreylere yapışıyorlar.
       
BİYOLOJİK SİLAH ÇEŞİTLERİ
       
ANTHRAX:
       Hastalık besi hayvanlarını etkiliyor ve uzun zamandır biyolojik silah araştırması yapanların ve bu tür silahları geliştirenlerin gözdeleri arasında yer alıyor. Bunun nedeni diğer mikroplara oranla daha dayanıklı bir yapıda olması ve bu sayede savaş alanına ya da bir şehre havadan spreylenebiliyor olması. Pek çok tekstil kuruluşu, koyun yününden de bulaşan bu mikroba karşı çalışanlarını aşılatıyorlar.
       Anthrax toz olarak kullanıldığında daha etkili oluyor ve nefes yoluyla vücuda giriyor. Hastalık ilk safhasında nezle semptomları ve yoğun göğüs ağrısıyla kendini belli ediyor. Mikrop daha sonra bir süre kuluçkada kalıyor. İkinci safhaya geçildiğinde, vücutta toksin üreten organizmalar ürüyor. Bu aşama neredeyse her zaman ölümle sonuçlanıyor. Anthrax mikropları bir kez yayıldıktan sonra toprağa gömülen cesetlerin ve leşlerin içerisinde yıllarca yaşayabiliyorlar.
       
RİCİN:
       Doğal olarak bulunan zehirli maddeler içerisinde en güçlülerinden biri. Bir bitkinin tohumlarından elde edilen ricin, geçmişte demirperde ülkeleri gizli servisleri tarafından kullanılmıştı. Bulgar gizli servisi 1978 yılında Bulgar muhalif Georgi Markow’u Londra’da ricin kullanarak öldürmüştü. Ricin, otobüs bekleyen Markow’a bir şemsiyenin ucuna takılı iğnenin batırılmasıyla verilmişti. Zehirin bir damlası bile öldürücü olmaya yetmişti.
       
BOTULİSM:
        Anthrax gibi, botulism bakterisi de toprak üzerinde ve altında uzun süre hayatta kalabiliyor. Bakteri günlük hayatta genelde kötü şartlarda yapılmış yiyecek ve balık konservelerinden bulaşıyor. Bakteri aşırı derecede ölümcül toksik botulinum maddesini üretiyor. Bu madde görme bozukluğu, ağız kuruluğu, yutkunmada ve konuşmada zorlanma, halsizlik gibi semptomlarla kendini gösteriyor. Bakterini yaydığı zehirin antikoru bulunuyor ancak ilk semptomlar görüldükten sonra pek bir işe yaramayabiliyor.
       
CLOSTRİDİUM PERFRİNGENS:
        Yiyecek zehirlenmesinin yagın görünen bir çeşidi. Bakteri oda sıcaklığı ve üzeri sıcaklıkta bırakılmış et üzerinde ortaya çıkar. Anthrax gibi sporlar üreterek toprakta yaşayabilir. Et üzerinde etkisi çok yoğun olmasa da, savaş alanlarında kullanıldığında açık yaralar üzerine yerleşerek hızla kangren oluşumuna yol açar. Meydana gelen kangren müdahale edilmediği takdirde önceleri sancı ve kabarıklıklara daha sonra ise şok, sarılık ve ölüme yol açar. Bakteri, Anthrax kullanılarak iyileştirilebilir. Ancak labarotuvar koşullarında antibiyotiğe dayanıklı versiyonlarını üretmek mümkün. Bunu sağlamak için insanlara yapılan aşı benzeri bir sistem kullanılıyor ve bakteriye, az miktarda antibiyotik enjekte edilerek bağışıklık kazanması sağlanıyor.
       
CAMELPOX:
        Irak tarafından geliştirme sürecinde olduğu tahmin edilen virüsün insanlara yayılması konusunda az miktarda bilgi bulunuyor. Kullanımı ve ithalatı batı ülkelerinde yasak olan bu hayvani madde, labarotuvar koşullarında ölümcül bir kimyasal silaha dönüşebiliyor.
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları