Home page
Haber Menüsü


 
Farklı Bakış Açısı Geliştirmek
Yeni Mezunlara Öneriler VI
 
“Değer katmak, işe katkıda bulunmak nasıl olur?” sorusunu yanıtlamaya çalışırken nereden başlanabileceği konusunda bazı pratik yollar önerelim...
 
İdil Akidil
NTV-MSNBC
 
1 Ekim —  Öncelikle, araştırma, okuma alışkanlığı kazanmak, çevremizde varolan bilgilerden yararlanmak çok önemli. Kariyerinizin uzun gelişim yolu boyunca yanınızda taşıyacağınız araçlar bunlar... Yaratıcılık da aslında bir kişilik özelliği olmasına rağmen, geliştirilebilecek, hatta öğrenilebilecek bir “teknik” de olabilir. Bir konu hakkında çalışmaya başlarken önce araştırma yapıyorum, internet’ten yola çıkarak...

   
 
       
    MSNBC News İşe Katkıda Bulunmak...Yeni Mezunlara Öneriler V
MSNBC News Haftasonu yine boşa mı geçti?
MSNBC News Bindiğiniz At Ölürse Ne Yapmalısınız? Stratejik Planlama III
MSNBC News Neden buradayız? Stratejik Planlama II
MSNBC News Stratejik Planlama I Misyon, Vizyon, Prezantasyon...
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Herkesin öğrenme hakkının eşit olduğu en büyük ortamlardan biri. Hizmetlerini satmak isteyen firmalar, üniversiteler çalışmalarını serbestçe paylaşıyorlar. Sadece belli konularda gelişimi destekleyen Sivil Toplum Örgütleri’nin siteleri ise kaynaklara ulaşmak açısından çok yararlı oluyor. Uzmanlık dergilerinin arşivleri de genelde açık. Üstelik bazı siteler, isterseniz belli sıklıklarla konuyla ilgili hazırladıkları haber bültenlerini posta kutunuza kadar getiriyor. Konunuzla ilgili güncel gelişmelerden haberdar olmanın en kolay yolu. Bir de e-gruplar var tabii. Aynı konuya ilgi duyanların sanal ağı. Genellikle, bilgi almak istediğiniz herhangi bir konuda kendi deneyimlerini paylaşmaya açık oluyorlar.
       
İdil Akidil’in diğer yazıları

       Kitaplar ve dergiler de çok önemli kaynaklar. Melih Arat, Dünya Hafta’da Mayıs 2001’de yayımlanmış “Az kitap okuyarak çok kitap okumanın sırrı” başlıklı yazısında, seçkiler ve biyografileri okumayı öneriyor. Kitap seçiminde en iyi yolun, birçok yazardan makaleler, öyküler vb. taşıyan seçkileri okumak olduğunu söylüyor. Ayrı hayal dünyaları, insana bir zenginlik ve karşılaştırma imkanı sunacağı için. Belirli bir konuda derinleşmeye başlamadan önce mutlaka o konuyla ilgili bir seçki okurmuş. Örneğin, herhangi bir konunun tarihi gelişimini anlatan ders kitabı, önemli yazar ve düşünürlerin fikirlerine yer verdiği için... İnsanların yaşamlarını anlatan kitapların da çok önemli olduğunu söylüyor. “Bir başkasını başarıya ya da başarısızlığa götüren eylemleri öğrenmek insanı oldukça yetiştirir.”
       Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok... Farklı uygulamaları görmek, deneyimleri okumak benzerlerini kendi çalışma ortamınıza taşıyıp taşıyamayacağınızı düşündürecektir size, veya bunlar, çağrışım yaptıracak, başka fikirler doğuracaktır.
       
       Yaratıcılık veya farklı bakış açıları geliştirmek üzerine hemen anlatılması gereken güzel bir hikaye var: Barometre... Yıllar önce internette dolaşmıştı :-)
       Yazıyı soruyla bitirmek, tam sona gelmişken aslinda herşeyin yeni başladığını hatırlatmaya yarıyor...
       Siz neler okuyorsunuz? Kaynaklarınız var mı? Hangi alanda uzmanlaşıyorsunuz? Peki barometre ile bir binanın yüksekliğini nasıl ölçersiniz?
       
       Bir Fizik Öğretmeni, meslektaşından sınav puanlamasında hakemlik yapması için çağrı almış. Meslektaşı öğrencilerinden birine “sıfır” puan takdir etmiş. Öğrencisi de “eğer puan yöntemi adil olsaydı, en yüksek puanı alacağını” iddia etmiş.
       
       Soru; “Barometre yardımıyla yüksek bir binanın yüksekliğinin ne şekilde saptanacağını gösterin.” miş. Ögrencinin yanıtı da: “, Barometrenin ucuna bir ip bağlar ve yukarıdan caddeye sarkıtırız. Tekrar ipi yukarı çeker ve ipin uzunlugunu ölçeriz. ” şeklinde olmuş.
       
       Öğrencinin, yanıtı doğruymuş ama onun fizik bildiğini ortaya koymuyormuş. Bunun üzerine hakem,öğrenciden 6 dakikalik bir sürede, fizik dersinde kazandığı davranışları ortaya koyan bir yanıt vermesni istemiş. Beş dakika geçmesine karşın, öğrenci hiçbirşey yazmamış. “Bu soruya verilebilecek pek cok yanıtı olduğu, bunlardan en iyisini seçmeye çalıştığını” söylemiş.
       
       “Barometre yardımıyle yüksek bir binanın yüksekliğini bulmanın pek çok yolu vardır. Barometreyi binanın çatı katından bırakırım. Kronometreyle zaman tutmaya başlarım. Barometre yere çarpar çarpmaz kronometreyi durdurur ve (S eşit bir bölü iki a t kare) formülü ile binanın yüksekligini hesaplarım. Örneğin, güneşli bir günde dışarı çıkar, hem barometrenin gölgesini hem de barometrenin boyunu, daha sonra da binanın gölgesini ölçerek, basit bir oranlamayla yüksekliğini bulabiliriz. Çok basit bir yöntem daha var: Merdivenleri tırmanırken barometrenin boyu kadar duvar boyunca işaretleyerek ilerleriz. Daha sonra işaretleri sayarız ve işaretlerin sayısı bize barometrenin birimi cinsinden binanın yüksekliğini verir. Daha karmaşık bir yöntem isterseniz, bunun için barometreyi bir ipin ucuna bağlar ve sarkaç gibi sallamaya başlarsınız. Böylece en alt katta ve binanın en üstünde “g” değerini saptayabilirsiniz. Bu iki g değerinin farkından ilke olarak binanin yüksekliğini bulabilirsiniz.”
       
       “Eğer çözüm için, fizikle bir sınırlama getirmezseniz daha pek çok yanıt bulunabilir. Örnegin, kapıcıya eğer binanın yüksekliğini size söyleyecek olursa barometreyi ona vereceginizi bildirir ve binanın yüksekliğini ögrenebilirsiniz.”...
       
 
       
    MSNBC News Büyükler için Oyunlar. Kurum içi siyaset II
MSNBC News Kimin yanında iyi hissediyorsunuz?
MSNBC News En yüksek zammı kim almış?
MSNBC News Önerilerinizi sandığa atınız...
MSNBC News Kırk defa söylersen, olur...
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları