Home page
Haber Menüsü



 
 
Havayollarına ‘yardım’ aranıyor  
ABD’ye saldırılar sonrası, havayolu şirketlerine yardımın yolları aranıyor. ABD Kongresi’nde 5 milyar dolarlık yardım paketi onay beklerken, zordaki havayolu şirketleri çalışanlarının işine son veriyor. AB de, havayollarına yardıma hazırlanıyor.  
   
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    20 Eylül—  New York ve Washington’a 11 Eylül’de yapılan saldırılar sonrası, ağır hasar gören havacılık sektörüne yardım eli uzanıyor. ABD Başkanı George W. Bush, havayolu şirketlerine 5 milyar dolarlık nakit içeren yardım paketini, ABD Kongresi’nin onayına sundu.  

   
 
       
   
MSNBC News British Airways 7 bin kişiyi çıkarıyor
MSNBC News American Airlines, 20 bin kişi çıkarıyor
MSNBC News Havayolu şirketleri 44 bin kişiyi işten çıkartıyor
MSNBC News Boeing 30 bin kişiyi işten çıkarıyor
MSNBC News ABD havayolları işten çıkarıyor
MSNBC News Bush'tan havayollarına yardım emri
MSNBC News Asya ve Avrupalı havayolları da zorda
MSNBC News Delta Airlines da uçuşları azaltıyor
MSNBC News Continental Airlines iflas aşamasında
MSNBC News Greenspan: Ekonomiden endişeliyim
MSNBC News Küresel durgunluk kesin gibi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yardım planıyla, durma noktasına gelen havacılık sektörünün yaşatılması çalışılırken; Başkan Bush Kongre’de yapacağı konuşmada kullanımı onaylanan 3 milyar dolarlık acil yardım fonu kapsamında, havayollarına desteğin artırılmasını isteyecek. Yardım planına ilişkin öneride, havayolu sektörünün talep ettiği 12.5 milyar dolarlık kredi garantileri yeralmıyor.
       
İFLAS ŞİRKETLERİN KAPISINDA
       Havayolları şirketlerinden yöneticiler, Kongre’de katıldıkları bir toplantıda bazı şirketlerin kapsamlı yardım olmadıgı takdirde olası bir iflasla karşı karşıya olduklarını ve 17.5 milyar dolarlık bir yardım paketi hazırlanması gerektiğini dolarlık bir yardım paketi hazırlanması gerektiğini savundular.
       Delta Air Lines Başkanı Leo Mullin, Kongre’deki konuşmasında, “Hükümetten en kısa sürede destek gelmememesi halinde, pek çok havayolu iki aylık sürede iflasla karşılaşabilir. Ayrıca havayolu taşımacılığının geleceği ciddi anlamda tehdit altındadır” dedi.
       İsminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, 5 milyar doların şirketlerin uçak kaçırma felaketiyle doğrudan bağlantılı zarar tahminlerine denk geldiğini söylerken; bir diğer yetkili borç konusunun Kongre’de daha sonra ele alınacağını söyledi.
       
AB DE HAVAYOLLARINA YARDIM HAZIRLIĞINDA
       Bu arada, Avrupa Birliği de havayolu şirketlerine yardım etmenin yollarını arıyor.
       Avrupa Komisyonu’nun Ulaştırmadan Sorumlu Komiseri Loyola de Palacio, Avrupa hükümetlerin, havayolu şirketlerine ek güvenlik önlemleri için mali yardımda bulunması gerektiğini söyledi.
       De Palacio, Brüksel’de önde gelen havayolu şirketlerinin yöneticileriyle görüşmesi sonrasındaki açıklamasında, havayolu şirketlerine bir defalık yardıma imkan sağlayan hukuki düzenlemelerin yeniden yapılmasını istedi. De Palacio, kuralın bugünkü öngörülemeyen ve olağanüstü koşullarda gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Avrupa havayollarının ABD havayollarıyla kıyaslandığında dezavantajlı konuma düşmesine izin vermemeliyiz” dedi.
       Fransız Maliye Bakanı Laurent Fabius da, Avrupalı havayolu şirketlerinin desteklenmeleri gerekebileceğini söyleyerek Palacio’ya destek verdi.
       
AIR FRANCE YARDIMA KARŞI
       AB yardımı düşünürken, Avrupa’nın ikinci büyük havayolu Air France yardım istemediğini açıkladı. Şirket, ABD’de gerçekleşen geçen haftaki terörist saldırı sonrasında sigorta masraflarının 10’a katlandığını da bildirirken; Air France Başkanı Jean Cyril Spinetta, şirketin sigorta masraflarının artması konusunda endişe duyduğunu söyledi.
       
ÇALIŞANLAR KÖTÜ ETKİLENDİ
       Saldırıların havayolu taşımacılığını olumsuz etkilemesinin faturası çalışanlara kötü çıktı. Geçen Cumartesi’den bu yana havacılık endüstrisinden 98 bin kişinin işine son verildi.
       Ekonomistler, sözkonusu işten çıkarmaların ABD’deki işsizlik oranını gelecek yılın ortasına dek yüzde 5.5’e çıkaracığını öngörüyorlar. Ağustos ayı itibariyle ABD’de işsizlik oranı yüzde 4.9’da bulunurken, oranın 5.5’e çıkması işsizlik rakamlarını 1996 Temmuz ayından bu yana en yüksek düzeye çekecek.

       Diğer yandan, işten çıkarma kararları birbiri ardına gelmeye devam ediyor. Cumartesi’den bu yana American Airlines 30 bin, United Airlines 20 bin, Continental Airlines 12 bin, US Airways 11 bin, America West 2 bin, Midway bin 700, Virgin Atlantic bin 200 kişinin işine son vereceğini açıkladı. İngiltere Havayolları British Airways de 7 bin kişinin işten çıkarılmasını kararlaştırdı.
       Dünyanın en büyük uçak üreticisi Boeing de yeni uçak siparişlerinin düşeceğini öngörerek 30 bin kişinin işine son vereceğini bildirdi.
       
SAVAŞ RİSKİ HAVAYOLLARINI ZORLUYOR
       Amerika’daki saldırılardan sonra savaş riski sigortasında meydana gelen büyük artışlar nedeniyle havayolu şirketlerinin faaliyetlerini durdurmak zorunda kalabileceği belirtiliyor. İngiltere Sivil Havacılık Örgütü sözcüsü, havayolu şirketlerinin savaş riski sigortası yaptırmak zorunda olduğunu ve sigortacılık şirketleriyle anlaşma sağlayamazlarsa uçuşlara izin verilmeyeceğini söyledi.
       Diğer yandan, Fransa’nın en büyük bankalarından Credit Lyonnais, havacılık sektörüne verdikleri toplam 1.35 milyar dolarlık kredinin üçte ikisinin mal varlığıyla garanti edildiğini açıkladı. Verilen kredinin garanti altına alınmayan bölümününse 460 milyon dolar tuttuğu bildirildi. Bankadan yapılan açıklamada, havacılık sektörünün ABD’de gerçekleşen terörist saldırı sonrasında zarar gördüğü ve sektörde alınan kredilerle ilgili olarak kaygıların oluştuğu hatırlatıldı.
       
REASÜRANS ŞİRKETLERİ DE KÖTÜ DURUMDA
       Terör saldırıları sigortacılığı da kötü etkiledi. Dünya borsalarında sigorta şirketlerinin hisse senetlerinin değeri düşerken, saldırı nedeniyle uğrayacakları zarar hakkında ilk tahminlerini iki katına çıkaran dünyanın en büyük iki sigorta grubu, sektörün rekor prim ve tazminat ödemeleriyle karşı karşıya kaldığı uyarısını yaptı.
       Dünyanın en büyük sigortacılık grubu Münich Re, saldırılar nedeniyle gruba bağlı şirketlerin yapması gereken ödeme miktarı hakkındaki tahminini 1 milyar euro’dan 2.1 milyar Euro’ya çıkardı. Sektörde ikinci sırayı alan Swiss Re de ödeyeceği prim tahminini yaklaşık iki kat artışla 1.25 milyar dolara yükseltti.
       Bir bütün olarak sigortacılık ve reasürans sektörünün saldırılar nedeniyle ödemesi gereken toplam tutar henüz belirlenmemiş olmakla birlikte, bunun sektör tarihinde bir rekor oluşturacağı kaydediliyor.
       Sigorta tarihinde bundan önceki en büyük ödeme 1992 yılında ABD’nin Lousiana ve Florida eyaletlerini alt üst eden Andrew tayfununun verdiği zararların tazmini için yapılan toplam 20 milyar dolarlık ödemeydi. Uzmanlar son terör saldırısı nedeniyle yapılacak ödemelerin en azından bu miktara ulaşacağını, bu miktarı aşmasının da kuvvetle muhtemel bulunduğunu belirtiyor.
       ABD’yi alt üst eden terör saldırılarının zararının tazmininin ilgili taraflar arasında yoğun tartışmalara neden olacağı kaydediliyor. Sigorta şirketlerinin yanı sıra, havaalanı yönetimlerinin, havayolu şirketlerinin ve güvenlik firmalarının zarardan sorumlu tutulabileceği ve zararlardan kimin ne ölçüde sorumlu olduğuna ilişkin hukuki tartışmalar yaşanacağı bildiriliyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları