Home page
Haber Menüsü



Borsa
ABD’ye saldırı sonrası piyasalar dengelendi
New York’ta Dünya Ticaret Merkezi’ne ve Pentagon’a yapılan uçaklı saldırılar sonrası, piyasalar toparlandı. Avrupa borsalarında yükselişler gözlenirken, dolar değer kazandı. Asya borsalarında düşüşler yüzde 10’a çıktı.
Londra/New York/Tokyo
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    12 Eylül—  New York ve Washington’da meydana gelen terörist saldırıları sonrası, piyasalar ilk şoku atlatmış görünüyor. Avrupa borsalarında yükselişler sözkonusu olurken, dolar değer kazandı, petrol ve altın fiyatlarındaki artış frenlendi. Asya borsalarında yoğun satışlarla Tokyo ve Hong Kong’da sert düşüşler yaşandı. Bu arada, ABD Sermaye Piyasası Komisyonu Başkanı Harvey Pitt, Salı günü saldırılarla kapatılan borsaların yarın açılacağını bildirdi.  

   
 
       
   
MSNBC News Asya'da % 10'a ulaşan kayıplar var
MSNBC News Kemal Derviş: Hazırlıklıyız
MSNBC News Saldırılar ekonomiyi de etkileyecek
MSNBC News Saldırıyla borsalar aşağı, petrol yukarı
MSNBC News Serdengeçti: Panik yapmaya gerek yok
MSNBC News Goldman Sachs: Düzelme gecikecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
AVRUPA BORSALARI YÜKSELDİ
       Avrupa Merkez Bankası başta olmak üzere merkez bankalarının mali sistemi güçlendirmek üzere piyasalara yaklaşık 80 milyar dolarlık likidite vermesi, piyasaların güçlenmesine neden oldu. ABD Merkez Bankası, bankacılık sistemine, 38.25 milyar dolarlık ek likidite sağlarken; Avrupa Merkez Bankası, İsviçre Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası mali sistemi desteklemek amacıyla 80 milyar dolar verdi.
       Londra Borsası’nda FTSE 100 Endeksi yüzde 2.38 artışla 4880.80 puandan kapanırken, Frankfurt Borsası’nda DAX Endeksi yüzde 2 artışla 4358 puana, Paris Borsası’nda CAC 40 Endeksi yüzde 1.34 artışla 4114 puana çıktı.
       Wall Street’in kapalı kaldığı ortamda, yatırımcılar yapılan saldırının ekonomik ve politik etkilerine yönelik belirsizliklerin etkisiyle, yarın açılışta satışların yoğunlaşabileceğini ifade ediyorlar.
       Borsa uzmanları, kimsenin neler olduğu konusunda net bir bilgisi olmadığını söylerken, New York ve Washington’daki saldırılara ABD Ordusu’nun göstereceği tepkinin bekleneceğini ifade ediyorlar.
       
DUISENBERG’İN AÇIKLAMALARI ETKİLİ
Duisenberg

AMB Başkanı Wim Duisenberg
       Diğer yandan, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Wim Duisenberg’in piyasalara likidite verileceğine ilişkin açıklamaları, piyasaların toparlanmasında etkili oldu.
       Duisenberg, Avrupa’da ekonominin hız kesmesine karşılık, ekonomik durgunluk yaşanmayacağını söylerken, toparlanma işaretlerinin göründüğünü belirtti. Duisenberg, ABD’deki saldırı ardından bankaların faaliyetlerinde bir sorun yaşanmadığını da kaydetti.
       Avrupa borsalarında, ilaç ve telekom firmalarının hisse senetlerinde artış yaşanırken, terörist saldırılar ardından yükselme görülen enerji sektöründe yer alan firmaların hisse senetleri fiyatlarında düşüş görüldü. Yatırım bankası Goldman Sachs, ABD’deki terörist saldırıların ardından Avrupa ekonomilerinde yaşanan durgunluğu derinleştireceği, bu durumdan çıkışı erteleyebileceği uyarısında bulunmuştu.
       
BORSALARDA SAYGI DURUŞU
       Öte yandan, Avrupa borsalarında, ABD’de dün gerçekleştirilen terörist saldırılarda ölenler için bir dakika süreyle işlemleri durdurarak saygı duruşunda bulunuldu.
       Londra Borsası’nda, Euronext, Almanya Borsası, Nasdaq Europe, London International Financial Futures, Options Exchange ve bazı bölgesel küçük piyasalarda TSİ ile saat 14.45 işlemler bir dakika süreyle durduruldu. Johannesburg Borsası’nda bugün TSİ ile saat 14.45’de işlemler iki dakika süreyle durdurulurken Londra metal borsasında TSİ ile saat 13.00’de, Londra petrol borsasında ise TSİ ile 12.00’de işlemler bir süre yapılmadı.
       
HUNTSMAN: ETKİ KISA DÖNEMLİ OLACAK
       Bu arada, ABD Ticaret Temsilcisi Yardımcısı Jon Huntsman, Hanoi’de yaptığı değerlendirmede, terörist saldırıların piyasalara ve ticarete olan olumsuz etkisinin kısa süreli olmasının beklendiğini söyledi.
       Huntsman, açıklamasında, “Terörist saldırıların piyasalara ve ticarete uzun vadeli etkisini düşünmüyorum. Olumsuz etkiler kısa vadeli ve geçici süreli olacak” dedi. Hunstman, uluslararası borsaların izlenmesi gerektiğine dikkat çekerken, “Borsalar iki gün içinde saldırıların kısa dönemli etkisinin ne olacağını bize söyleyecek. Fakat uzun vadede etkisini göremiyorum” dedi.
       Huntsman, ABD’nin terörizmin bir gerçek olduğunu düşünerek birlikte yaşamayı öğrenmek zorunda olduğunu söyledi.
       
ASYA’DA BÜYÜK DÜŞÜŞ
       Bu arada, Tokyo Nikkei 225 Endeksi son 17 yılda ilk defa 10 bin puanın altına geriledi. Tokyo Borsası, Ağustos 1984’te 10.000 puanın altına inmişti. Tokyo Borsası’nın Nikkei endeksi günü 682 puan kayıpla 9.610 puandan kapattı. Bu Tokyo Borsası’nın sekizinci büyük düşüşü...
Tokyo Borsası'nda hızlı düşüşle endeks 1984 yılı düzeyine indi.
Tokyo Borsası
       Japon ekonomisinin en büyük ticaret ortağı ABD’de ekonomik durgunluğun derinleşeceği, Amerika’ya yoğun olarak ihracat yapan Toyota, NEC, Sony gibi devlerin bilançolarının bozulacağı beklentisi satışları getirdi.
       Gün sonunda Sony hisseleri yüzde 5.02, NEC yüzde 8, Toyota yüzde 6.85 değer yitirdi. Bankacılık hisselerinde de yüzde 10’a ulaşan kayıplar oldu.
       Saldırıların ardından, Hong Kong Borsası’nda güne Hang Seng Endeksi yüzde 10 kayıpla 9.420 puana geriledi. Hong Kong’ta Cathay Pasific şirketinin hisseleri yüzde 16.8 geriledi.
       
ABD BORSALARINDA DURUM
       New York ve Washington’daki saldırılar sonrasında, işlemlere kapatılan borsaların Cuma’ya kadar kapalı kalması bekleniyor. New York Borsası Başkanı Richard Grasso, Wall Street’in Perşembe günü de kapalı kalacağını açıklarken, en erken Cuma günü işlemlerin başlayabileceğini söyledi. Grasso, iletişim imkanlarını değerlendirerek, piyasaların işleyişe ilişkin karar vereceklerini de ifade etti.
       
DOLAR YÜKSELİŞTE
       Tokyo’da düşük hacimli işlemlerde gerileyen dolar, merkez bankalarının mali piyasaları destekleyeceğine ilişkin açıklamalarla Avrupa piyasalarında destek buldu.
       Önde gelen merkez bankaları mali piyasalardaki güç kaybını önlemek amacıyla 80 milyar dolar piyasalara verirken, dolar dünkü kayıplarını giderdi.
       Dolar, Euro karşısında 90.51 cent düzeyine çıkarken, Londra kapanışına göre yüzde 1.7 artış gösterdi. Londra’da kapanış 89.84 cent düzeyinden yapılmıştı. Dolar, yen karşısında ise dün kapanıştaki 118.77 yen düzeyinden 119.63 seviyesine çıktı.
       Dolar ayrıca sterlin karşısında 1.4645 dolara çıkarken, dünkü kapanışı 1.4763 dolar düzeyindeydi.
       
FAİZ İNDİRİMİ GELEBİLİR
       Fon yöneticileri, merkez bankalarının sistemde kilitlenmeyi önlemek ve yatırımcıların panik yaşamamasını sağlamak amacıyla yüklü miktarla fon aktardıklarını söylüyorlar.
       Bankacılar, yakın bir tarihte aralarında Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası’nın da bulunduğu kurumların, kısa vadeli faizleri düşüreceğini öngörüyorlar.
       Analistler, para politikasının koordineli olarak tüm dünyada, 1987’deki borsa çöküntüsünde yaşanan kara günlerden bu yana görülmedik ölçüde gevşetileceğini de tahmin ettiler.
       Avrupa Merkez Bankası, düzenlediği ihaleyle bankalara 63 milyar dolar verirken, Japonya Merkez Bankası 17 milyar dolarlık fonlama yaptı. ABD Merkez Bankası da, dün yaptığı açıklamada, bankacılık sistemini risklerden korumak amacıyla gerekli likiditeyi sağlayacağını açıklamıştı.
       
PETROL OPEC GARANTİSİYLE DÜŞTÜ
       Bu arada, ABD’deki saldırıyla son 9 ayın en yüksek düzeyine çıkan Kuzey Denizi ham petrolünün varil fiyatı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC’in dünya petrol arzı konusunda garanti vermesinin etkisiyle 28.05 dolara dek düştü.
       TSİ 19:00 itibariyle Brent türü ham petrolün Ekim ayı vadeli fiyatı, dünkü kapanışın 28.80 dolar düzeyinde bulunuyordu. Petrol fiyatı dün, 1.61 dolar artışla 9 ayın en yüksek değeri olan 31.05 düzeyini görürken, 29.06 dolardan kapanmış ve gunluk bazda yüzde 6 değer kazanmıştı.
       
ALTINA TALEP SINIRLI
       Bu arada Londra’da işlemlere başlayan altın borsasında sığ işlemlerle altın fiyatları bir miktar geriledi. Dün kapanışta onsu 289.80 - 290.30 dolara kadar çıkan altın, açılışta 283.00 - 287.00 dolara geriledi. Daha sonra fiyatlar 285.00 - 288.00 dolar seviyesine yerleşti.
       Piyasada ‘bekle - gör havasının hakim olduğu ve bugün hisse senedi, menkul değer piyasalarının seyrinin izleneceği ifade edildi. Altın fiyatları dün 16 dolar yükselerek, bir anda 271.40 dolardan 287 dolara çıkmıştı.
       Asya borsalarında spot altın fiyatları düne göre yüzde 4’ün üzerinde değer kazanarak, ons başına 282.60 dolara çıktı. Ancak, Londra’da gün sonunda oluşan 287 dolarlık fiyatın altında kaldı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları